spot_img
spot_img
13 C
Paphos
Friday, April 9, 2021

Το στερνό αντίο στην Μαρία

spot_img
   

Το ύστατο χαίρε είπαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι της και πλήθος κόσμου,  στην Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη, Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.Η κηδεία της Μαρίας Γερμανού –Ζουπανιώτη τελέστηκε σήμερα μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, στην εκκλησία Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο προϊσταμένου του χωρεπισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου.

Η Μαρία έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Tο φέρετρό της συνόδευσαν από τη Νέα Υόρκη, ο σύζυγός της δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ Απόστολος Ζουπανιώτης και τα δύο τους παιδιά, Ευάγγελος Ζουπανιώτης και Ειρήνη Ζουπανιώτη – Έμπερσολ.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως εάν η θλίψη από την απώλεια κάποιου είναι συνάρτηση και ανάλογη της εν ζωή προσφοράς του, τότε η θλίψη για το κενό που αφήνει ο θάνατος της Μαρίας Γερμανού Ζουπανιώτη είναι τεράστια.

Διότι, όπως είπε, «πρόωρα έφυγε από τη ζωή, ένας χαρισματικός άνθρωπος, μια φιλότιμη πατριώτισσα και ευσυνείδητη δημόσια λειτουργός, μια φλογερή Κύπρια που πρόσφερε τα μέγιστα στην πατρίδα. Έφυγε μια ζεστή σύζυγος, μια στοργική μητέρα, μια ξεχωριστή φίλη και αναντικατάστατη συνεργάτης. Ένας άνθρωπος με απέραντη αγάπη για τους άλλους, με αυθορμητισμό ,καλοσύνη, απλότητα ,με ευγένεια ψυχής, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια».

Έτσι πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα την θυμόμαστε όλοι μας, οι Πρόεδροι της ΚΔ, οι Υπουργοί, οι διπλωμάτες και οι δημοσιογράφοι από την Κύπρο που συχνά ετύγχαναν της δικής της αρωγής κατά τις αποστολές τους στην Νέα Υόρκη.

Δεν μου αρέσει να αποχαιρετώ φίλους συνέχισε, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβάζω επικήδειους, κουράζουν την ψυχή τα πολλά υποχρεωτικά «αντίο», είναι ανθρώπινο να τριγυρνά στο κεφάλι ένα πελώριο «γιατί» .

Απευθυνόμενος στην οικογένεια της Μαρίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, «καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο σας, ειδικά της μητέρας, του συζύγου, των παιδιών. Θρηνώ σήμερα μαζί σας, διότι είναι για μένα αυτή άλλη μια απώλεια, έχασα και εγώ μια καλή φίλη, συνεργάτη, μια γυναίκα που πρόσφερε και σε μένα πολλά αφού είχα την τιμή να την γνωρίζω αρκετά χρόνια πίσω, το 1993, φοιτητής στη Νέα Υόρκη».

Ανέφερε πως η Μαρία Ζουπανιώτη γεννήθηκε στην Πάφο στις 25 Νοεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σπουδές της.

Σπούδασε Οικονομικά και Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε το σύζυγο και σύντροφο της για 40 χρόνια. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά   από το Queens College του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης. Από το 1987 -1989 εργάστηκε ως λειτουργός στο Cyprus Children’s Fund. Από το 1989 ήταν διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ και η ψυχή, όπως λένε όλοι οι συνάδερφοι της στο Υπουργείο Εξωτερικών, της αντιπροσωπείας.

Παράλληλα με τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου,από το 2005 και μετά ήταν αρμόδια εκπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ για τους χειρισμούς των οικονομικών θεμάτων, με τα οποία ασχολείται,η Δεύτερη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης και αποτέλεσε μια από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες της ΚΔ στα θέματα των Στόχων της Χιλιετίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Καθ` όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας της, τόνισε, υπήρξε πρότυπο πατριωτισμού, ευσυνειδησίας, ανιδιοτέλειας, επαγγελματισμού, συναδελφικότητας, φιλοτιμίας και αφοσίωσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε για την Μαρία Ζουπανιώτη πως ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα που κατά την διάρκεια της μακρόχρονης υπηρεσίας της δημιούργησε μόνο φίλους και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς της. Διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητα της και έχαιρε καθολικής εκτίμησης ανάμεσα στους συναδέλφους και συνεργάτες της. Η επαγγελματική της πορεία έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Όλοι είχαν μια καλή κουβέντα να πουν για τη Μαίρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων πριν από λίγες μέρες: «Η Μαρία Ζουπανιώτη ήταν μια πραγματική επαγγελματίας η οποία αγαπούσε τη χώρα της με πάθος. Κανείς δεν μπορούσε να μεταφέρει διάβημα, όπως η Μαρία. Όποτε παρεκτρεπόμασταν από τη συμφωνημένη ορολογία για το Κυπριακό, συχνά είχαμε μήνυμα για να της τηλεφωνήσουμε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Εξέφραζε την επισήμανση της με τάκτ, ακρίβεια και καλούς τρόπους».

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Μαρία ήταν το ίδιο αξιοπρεπής και θαρραλέα και στην τελευταία πράξη της ζωής της, αντιμετωπίζοντας την περιπέτεια της με γενναιότητα, φεύγοντας ήσυχα, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, έχοντας δίπλα της την οικογένεια της. Μέχρι τέλους διατηρούσε τη διαύγεια της, αρνούμενη οποιαδήποτε τεχνική υποστήριξη. Έφυγε όπως έζησε όντας μια ήρεμη δύναμη.

Ο επί πέντε ετών προϊστάμενος της Μαρίας Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης αποχαιρετώντας την Μαρία είπε, «Μαρία μου σήμερα, είναι το τέλος του δρόμου ένα ύστατο χαίρε ένας αποχαιρετισμός, όμως δεν ξέρω κατά πόσο είναι αποχαιρετισμός ή η παρουσία μας σε μια μεταμόρφωση.Την μεταμόρφωση τη δικιά σου, από την εγκόσμια ζωή σε μια άλλη ζωή σ’ ένα σπουδαίο σκληρό μαργαριτάρι που θα είναι για πάντα μαζί μας. Είναι ένα νόστιμον ήμαρ, είναι ένα νόστιμον ήμαρ γιατί απ’εδώ ξεκίνησες, εδώ μεγάλωσες και ξεκίνησες μια πορεία, μια περιπλάνηση, μια περιδιάβαση που δεν ήταν τουριστική ήταν βιωματική».

Για πέντε χρόνια είπε ο κ.Μαυρογιάννης, «ήμουν τυπικά ο προϊστάμενος σου, στην πραγματικότητα ήμουν ένας άνθρωπος που είχα την τύχη να σ’ έχει δίπλα του, τη βασική του σύμβουλο, μια συνεργάτιδα με σοφία και με αξιοπρέπεια.Δεν νομίζω να είδα τέτοιο προοδευτικό άνθρωπο με την πραγματική σημασία του όρου». Ήσουν, πρόσθεσε, «ο άνθρωπος που ήσουν η μεγάλη δύναμη, η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση» λέγοντας πως την είχε ονομάσει και πως ήταν μεταξύ άλλων «η θεσμική μνήμη της μόνιμης αντιπροσωπείας».

O σύζυγος της Απόστολος Ζουπανιώτης αποχαιρετώντας την σύζυγό του, η οποία του χάρισε σαράντα χρόνια γεμάτα ευτυχία ευχαρίστησε «όλους που ήρθατε, από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αμερική, για να συνοδεύσουμε στην τελευταία της κατοικία τη σύζυγο μου Μαίρη, που σε λίγο θα αναπαυτεί στο χώμα της αγαπημένης της Πάφου της Αποστολικής Πάφου».

Ο Απόστολος Ζουπανιώτης,είπε «εγώ είχα την ευλογία να γνωρίσω τη Μαίρη και πολλές φορές της φάσης της αρρώστιας της που βλέπαμε ότι δεν είχαμε καμία ελπίδα και η εύκολη λύση είναι να στρέφεις την γροθιά σου στον ουρανό και να λες `τι μου έκανες;`, είδα την άλλη πλευρά τα σαράντα χρόνια ευτυχίας που είχα μαζί της».

Αυτό, πρόσθεσε, «το όμορφο κορίτσι με τα γλυκά μάτια από την Πάφο το γνώρισα στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 18 χρόνων.Το αγάπησα και είπα, αυτό είναι, σταματάει εδώ η ερωτική μου αναζήτηση και δεν έπεσα έξω. Από τότε καταλάβαινες ότι είχε το χάρισμα να βγάζει το καλό από όλους τους ανθρώπους».

Εκ μέρους των συμμαθητριών και συμμαθητών της Μαίρης μίλησε η συμμαθήτρια της Πίτσα Παπαδοπούλου.

Η κ.Παπαδοπούλου απευθυνόμενη στην παιδική της φίλη είπε, «παρακολουθούσαμε αυτόν τον τελευταίο σου αγώνα και θαυμάσαμε την δύναμη σου και το πάθος σου για την ζωή  και για την αφοσίωση της οικογένειας σου. Φίλες και συμμαθήτριες από το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο . Δύσκολο να δεχτούμε το θάνατο σου και την απουσία σου στη ζωή μας».

Έστω και αν ήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά νιώθαμε όλοι την παρουσία της συμμαθήτριας μας Μαίρης Γερμανού,κατέληξε η Πίτσα Παπαδοπούλου .

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img