35.7 C
Paphos
Tuesday, June 25, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στον δημόσιο διάλογο

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου: Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίπλοκη περίοδο που την ίδια στιγμή όμως δημιουργεί και ευκαιρίες

Ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, παρέστη και χαιρέτισε εκδήλωση με θέμα «Γεωπολιτική και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα» και με ομιλητές επίσης τον Μαρίνο Σιζόπουλο, Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Αντώνη Κλάψη Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόσκληση που δέχτηκε από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις να παραστεί στην εκδήλωση σημειώνοντας πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ανάλυση των απόψεων τους όσον αφορά την στρατηγική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις προσκλήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάδειξη αυτού του ρόλου, την σταθερότητα που χρειάζεται η περιοχή, ούτως ώστε- όπως είπε- μέσα από αυτήν την σταθερότητα να δημιουργηθεί η ανάπτυξη, η ειρήνη κι η ευημερία στην περιοχή μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε σχέση με τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ο κ. Αγγελίδης είπε πως αποτελεί έναν σημαντικό τομέα και πως με τις συνεργασίες που έχουν αναδείξει με τις γειτονικές χώρες και με άλλα κράτη – μέλη της Ευρώπης εκτίμησε πως είναι το υπόβαθρο για την ανάπτυξη η οποία περνά μέσα από την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εισήγηση του που ουσιαστικά είπε περιλαμβάνει την γραπτή πρόταση την οποία η ΕΔΕΚ κατέθεσε προ μηνών στο εθνικό συμβούλιο.

 Η πρόταση αυτή σημείωσε, κυρίως περιλαμβάνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί μέσα από μια κοινή πολιτική με την Ελλάδα να προχωρήσει στην αξιοποίηση των γεωστρατηγικών παραγόντων της περιοχής έτσι ώστε να αναβαθμίσει τον δικό της πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο σε μια μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής της θέσης για σωστή επίλυση του Κυπριακού.

Αξιοποιώντας μεν τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή αλλά και τα ενεργειακά δεδομένα όπως αυτά μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από ηττοπάθεια. Μπορεί είπε να είμαστε το αδύνατο μέρος σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όμως συνέχισε, αν αξιοποιήσουμε σωστά τα πολιτικά τα διπλωματικά και τα γεωστρατηγικά όπλα, τα οποία έχουμε, μπορούμε να ενισχύσουμε σημαντικά την διαπραγματευτική μας θέση και μπορούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες να διεκδικήσουμε μια δημοκρατική λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Ο κ. Κλάψης αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υποστήριξε ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου κλιμακώνονται μέσα στο χρόνο και ανέλυσε τις αναθεωρητικές τάσεις που εκδηλώνει η Τουρκία ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν. Εκτίμησε πως στρατηγική της Άγκυρας είναι η δημιουργία της εντύπωσης διεθνώς ότι υφίστανται «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, τέλος, ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας προϋποθέτει την εμπέδωση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων συμμαχιών της Αθήνας και της Λευκωσίας τόσο με γειτονικά κράτη, όσο και με μείζονες δυνάμεις που έχουν οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο Καθ. Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, είπε πως το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι διανύουμε μια ιδιαίτερη περίπλοκη περίοδο που την ίδια στιγμή όμως δημιουργεί και ευκαιρίες. Αυτές τις ευκαιρίες σημείωσε , επιθυμούν να αναδείξουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αποτελεί πλέον πρωτοπόρο βραχίονα και πυλώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, λόγω της παρουσίας του στη Βουλή των Ελλήνων .

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄Αθηνών, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω της παρουσίας του στη Βουλή των Ελλήνων .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ