21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

«Το κορίτσι με το σπουργίτι» είναι το νέο κόσμημα της Πάφου- Τι λέει η δημιουργός του στο PafosPress.com;

«Το κορίτσι με το σπουργίτι» είναι το νέο μοναδικό δημιούργημα της γνωστής και καταξιωμένης γλύπτριας συμπολίτισσας μας Γιώτα Ιωαννίδου. Στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από τις δημιουργίες της η κυρίας Ιωαννίδου συστήθηκε στο κοινό της Πάφου και όλους όσους την επισκέπτονται με έργα που μιλάνε στην καρδιά εκείνου που τα κοιτάζει.

Ο μικρός ψαράς στα Δημοτικά Μπάνια, το ” Sol Alter ή “O άλλος Ηλιος” όπως αποκαλούσε την Αφροδίτη o Πυθαγόρας στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κάτω Πάφου αλλά και η Πολύτεκνη Μάνα στο Νηπιαγωγείο της Αργάκας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα γλυπτά της Γιώτας Ιωαννίδου και έχουν ψυχή και μιλάνε στις ψυχές των ανθρώπων.

Το νέο έργο, «Το κορίτσι με το σπουργίτι», είναι ακόμη μια ιδιαίτερη πινελιά που ο επισκέπτης της Πάφου θα μπορεί να απολαύσει και βεβαίως θα πολυφωτογραφηθεί και θα ταξιδέψει τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κυρία Ιωαννίδου μίλησε στο PafosPress.com τόσο για το έργο της όσο και για άλλα θέματα. Διαβάστε τι μας είπε: 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νέα σας δημιουργία, το «Το κορίτσι με το σπουργίτι»  που κοσμεί την πρόσφατα ανακαινισθείσα πλατεία Διοικητηρίου. 

Η πλατεία αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη, εμπνέει με αυτή τη συνθετικότητα και αυτή την ομορφιά που έχει. Αυτό ήταν που έψαχνα εφόσον η δουλειά μου πια έχει μια κατεύθυνση προς το δημόσιο χώρο.

Όταν ένα έργο λειτουργεί στο χώρο του μέσα στην πόλη, δημιουργεί ενέργεια, πολιτισμό, κουλτούρα. Δημιουργεί συζητήσεις, ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Και μόνον τότε μπορούμε να πούμε ότι αυτό το έργο μπορεί να σταθεί στο δημόσιο χώρο.

Αυτός είναι και ο ρόλος της Τέχνης, να ενεργοποιεί αυτές τις δυνάμεις που ξυπνούν και ενεργοποιούν την ολιστική υπόσταση των αισθήσεων. Ξεπερνώντας και το θέμα πολλές φορές. Η τέχνη όταν έχει ένα θέμα, ο στόχος δεν είναι να περιγράψεις το θέμα, ούτε και να διακοσμήσεις ένα χώρο. Ούτε να μιλήσεις για στόχο. Αλλά είναι να ξεπεράσεις την πρόθεση σου, το θέμα δηλαδή του έργου. Να το ξεπεράσεις και να ενεργοποιήσεις εκείνες τις δυνάμεις τις ολιστικές που ενεργοποιούν όχι μόνο το μυαλό ή τα μάτια αλλά όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου.

Είναι αυτή η ηδονή που νιώθουμε όταν βλέπουμε ένα ωραίο έργο τέχνης, η οποία δεν περιγράφεται, δεν μπορεί να αναλυθεί και έχει μια ευεργετική, μια ήρεμη προσέγγιση προς το υποσυνείδητο μας. Και εκείνη τη στιγμή της ηδονής ξεχνάμε την αρχική πρόθεση του καλλιτέχνη. Δηλαδή να ενεργοποιηθεί μια μαγική δύναμη η οποία να αγκαλιαστεί με τον κόσμο και να δημιουργήσει πολιτισμό.

Διαπιστώνουμε ένα κοινό μετά το Πάφος 2017, πως το σχολιάζετε;

Μετά το τέλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας ακολουθεί ένα πάγωμα και πάλι. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Ζούμε μια στιγμή συρρίκνωσης της πολιτιστικής ανάπτυξης. Αυτό δημιουργεί μια ανησυχία και ένα γενικότερο πάγωμα των ανθρώπων όπως και του πολιτισμού.

Η Τέχνη σας σε ποιους απευθύνεται;

Ο στόχος της τέχνης είναι να ενεργοποιεί τα ερωτήματα και τις απαντήσεις οι οποίες προέρχονται από τον κόσμο,δεν προέρχονται από το έργο. Και έτσι δημιουργείται η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η συζήτηση.

Που αφιερώνετε το έργο σας;

Το έργο το χαρίζω στην πόλη μου. Τη χαρά της δημιουργίας όμως την κρατάω. Αυτη δε χαρίζεται.

Who is who

Η Γιώτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Πάφο το 1971. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει στην Κύπρο σε αρκετές Μπιενάλε στο εξωτερικό. Το 2014 απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Σαντορίνης μαζί με την ομάδα Art de fact.  Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Η.Π.Α., Σαουδική Αραβία κ.α.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ