18.9 C
Paphos
Monday, March 25, 2024

Το διαχρονικό κοινό του καραγκιόζη μέσα από τις παραστάσεις του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου 

Ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος ο μάστορας του Θεάτρου Σκιών μίλησε στο ΚΥΠΕ και τη συνάδελφο Κική Περικλέους για την σχέση που έχει αναπτύξει τόσα χρόνια με το κοινό του μέσα από την τέχνη του καραγκιοζοπαίχτη.

Ο κ. Πάφιος ανέφερε πως ο Καραγκιόζης είναι η γνήσια θεατρική έκφραση της λαϊκής ψυχής , ενσάρκωσης των πόθων και επιθυμιών των Ελλήνων και είναι μια από τις κυριότερες μορφές παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Είναι – όπως είπε- ο εκφραστής των καημών του απλού ανθρώπου και μια τέχνη που βγαίνει απ΄ευθείας μέσα από τον απλό άνθρωπο γι΄αυτό είναι πάντα ζωντανός και μπορεί να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ανεξάντλητες δυνατότητες  δημιουργικής έκφρασης , ενώ  αποτελεί θαυμάσιο είδος ψυχαγωγίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ενδεικτικά, ανέφερε πως ο Καραγκιόζης αγγίζει μικρούς και μεγάλους, προσθέτοντας πως αυτός αποτελεί μια ψυχαγωγία που προβληματίζει, συγκινεί με το πνεύμα του , την σάτιρά την φαντασία και το χιούμορ.

Αγγίζει συνέχισε, “ κυρίως τα παιδιά που διαθέτουν πλούσια φαντασία, τα κάνει να σκέφτονται, να προβληματίζονται, να κρίνουν, να μαθαίνουν διασκεδάζοντας”.

Στρέφοντας την μνήμη του πίσω ο κ. Πάφιος γυρνά στα  παλαιότερα χρόνια που ο Καραγκιόζης είχε μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους τότε που, όπως είπε, παρακολουθούσαν τις παραστάσεις με πραγματική ευλάβεια ωσάν να βρίσκονταν μέσα σε εκκλησία. Ειδικά στις ηρωϊκο-δραματκές παραστάσεις που ήταν ιδιαίτερα αρεστές σε όλο το κοινό, δεν ακουγόταν απολύτως τίποτα άλλο, όπως αφηγείται, παρά η φωνή του καραγκιοζοπαίχτη που κινούσε τις φιγούρες απάνω στο άσπρο σεντόνι της σκηνής.

Ο καφετζής, θυμάται ο κ. Πάφιος ,  εκτελούσε τις παραγγελίες με νοηματικές κινήσεις και αλίμονο στο θεατή που θα έκανε την παραμικρή φασαρία.

Θυμάται επίσης πως το κοινό  συμμετείχε κατά την διάρκεια της παράστασης με τον καραγκιοζοπαίχτη. Εάν μάλιστα το έργο ήταν ηρωικό όπως η σούβλιση του ήρωα Αθανάσιου Διάκου απάνω στην φωτιά ή το σπάσιμο των οστών του ήρωα Κατσαντώνη απάνω στο αμόνι,ο καραγκιοζοπαίχτης συγκινούσε πολύ το κοινό του.

Ο κ. Πάφιος ανέφερε πως άλλοτε το κοινό αντιδρούσε φωνάζοντας στον καραγκιοζοπαίχτη να μην σουβλίσει το Διάκο ρίχνοντάς του  καρέκλες απάνω στο πανί για να τον αποτρέψουν, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να σκίζουν το σεντόνι τραυματίζοντας τον καραγκιοζοπαίχτη.

Επίσης πολλές φορές το κοινό ήταν μικτό, ανέφερε, προσθέτοντας πως υπήρχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που  παρακολουθούσαν πατριωτικά έργα.

Σε κάποια φάση, όπως είπε,  μπορούσε ο καραγκιοζοπαίχτης να σκότωνε περισσότερους Τούρκους ,τότε παρενέβαιναν με τρόπο και υποδείκνυαν στον καραγκιοζοπαίχτη να σκοτώσει και λίγους χριστιανούς όπως έλεγαν για να μην προκληθούν φασαρίες το βράδυ μεταξύ τους.

Αναφέροντας όλα αυτά, είπε ο κ. Πάφιος, γίνεται αντιληπτή και η επίδραση που είχε και εξακολουθεί να έχει το θέατρο σκιών με την αμεσότητα που έχει με το κοινό του.

Πολλές φορές θυμάται επίσης ο κ. Πάφιος “το κοινό  εμψύχωνε, έδιδε κουράγιο και υπομονή στον Έλληνα ή Κύπριο υπόδουλο ραγιά αλλά του προκαλούσε και την επιθυμία και τον πόθο του ξεσηκωμού αναζητώντας την ελευθερία  του”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πάφιος είπε πως τα παλιά τα χρόνια όπως και σήμερα υπάρχουν φανατικοί φίλοι του Καραγκιόζη.

Εάν, είπε χαρακτηριστικά “ο καραγκιοζοπαίχτης έχει ξαναπαίξει στην ίδια περιοχή και είναι γνωστός, συνήθως δεν συναντάει προβλήματα”.  Τα πράγματα ωστόσο δυσκολεύουν – όπως ανέφερε- “ όταν παίζει για πρώτη φορά σε άγνωστες περιοχές”.

Γι΄αυτό συνέχισε,  έπρεπε την πρώτη βραδιά να επιστρατεύσει όλο το ταλέντο του και όλη την τέχνη του για να αρέσει στο απαιτητικό κοινό  του.

Έπρεπε να κάνει, όπως εξήγησε, καλή επιλογή των αστείων και των καλαμπουριών του έργου, για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και να κερδίσει  το κοινό του.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα έχει το Θέατρο Σκιών ο  καραγκιοζοπαίχτης Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος είπε πως αυτές είναι στις 8 Αυγούστου όπου  θα βρίσκεται στην κοινότητα Κισσόνεργας στο θεατράκι στο γήπεδο του χωριού.

Στις 13 Αυγούστου στην κοινότητα του Νέου Χωρίου,στις 14 Αυγούστου στο ξενοδοχείο Aphrodite Ηills, στις 16 Αυγούστου στο θεατράκι της κοινότητας Τάλας και στις  24 και 25 Αυγούστου θα συμμετέχει όπως κάθε χρόνο στο φεστιβάλ του Λαογραφικού Ομίλου Κτήματος στον κήπο κοντά στο δημαρχείο της Πάφου.

Επίσης αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι στην γιορτή του κρασιού στην Λεμεσό, θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ Ταμάσια στην Λευκωσία και στις 28,29 και 30 θα βρίσκεται στο τριήμερο φεστιβάλ Αγίας Νάπας όπως κάθε χρόνο.

Επίσης ο κ. Πάφιος ανέφερε πως  προγραμματίζονται εργαστήρια κατασκευής φιγούρων με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Όμιλο Χλώρακας στο Μουσείο θεάτρου σκιών στην Χλώρακα.

Εκδηλώσεις προγραμματίζονται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, όπως παραστάσεις καραγκιόζη , ομιλία με θέμα το θέατρο σκιών, έκθεση φιγούρων και εργαστήρια κατασκευής φιγούρων καραγκιόζη, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ