9.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

Του Αγίου Αντωνίου αύριο (17/01)- Η εκκλησία του 1600 στις Κέδαρες

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου ήταν κτισμένη στο Κάτω Χωριό των Κεδάρων δίπλα από ένα χείμαρρο. Με τα χρόνια όμως είχε φθαρεί και οι συχνές πλημμύρες που έπλητταν το χωριό κατά τη χειμερινή περίοδο, συνέτειναν στο να υποχωρήσουν τα θεμέλιά της και να κατεδαφιστεί. Το μόνο πράγμα που παραμένει εκεί στην ίδια θέση, για να θυμίζει το χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν η εκκλησία, είναι η καταπράσινη αιωνόβια τρεμιθιά, που ποτίζεται από το άγιασμα, που όπως λέγεται, υπάρχει βαθιά μέσα στο έδαφος.

Λίγα χρόνια αργότερα, ένας Μοδίτης καλόγηρος που έμενε σε τσιφλίκι κοντά στο Κιδάσι, είχε κάνει τάμα να κτίσει μιαν εκκλησία. Στο Κιδάσι δεν ήταν λογικό να την κτίσει γιατί ήταν τούρκικο χωριό, έτσι την έκτισε κοντά στο Κάτω Χωριό με σκοπό να την αφιερώσει στον Άγιο Μάμα.

Μέχρι όμως να βρει μια μεγάλη και ωραία εικόνα του Αγίου Μάμα να τοποθετήσει στο θρονί, οι κάτοικοι του χωριού τοποθέτησαν την εικόνα του Αγίου Αντωνίου, που είχαν περισώσει από την παλιά εκκλησία. Η εικόνα αυτή ποτέ δεν έφυγε από τη θέση της και η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Αντώνιο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η εκκλησία αυτή σώζεται μέχρι και σήμερα. Είναι κτίσμα του 1600 και είναι υπό την προστασία του εκκλησιαστικού μουσείου της Πάφου. Πρόκειται για μονόκλιτου ναού με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη κατασκευασμένη από λίθινες πλάκες.

Υπήρχαν κι άλλες δύο εκκλησίες στο χωριό, που έχουν όμως καταστραφεί. Η μια ήταν εκκλησία του Αγίου Δημητρίου κοντά στα “Αλώνια” και άλλη της Αγίας Αναστασίας, δίπλα από το σημερινό ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στην έρημο και πέθανε πλήρης ημερών, στις 17 Ιανουαρίου του 356, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του. Το βίο του έγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, με τον οποίο γνωριζόταν προσωπικά.
Ο Αντώνιος ο Μέγας γεννήθηκε γύρω στο 251 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, από πλούσιους αλλά ευλαβείς γονείς. Από την παιδική του ηλικία τον διακατείχαν η αυτάρκεια και η ολιγάρκεια. Ορφάνεψε σε ηλικία περίπου 20 ετών και από τους δύο γονείς του και απέμεινε με την μικρότερη αδερφή του.

Έμαθε μόνος τα γράμματα που θεωρούσε βασικά. Ήταν γνώστης της Αγίας Γραφής, που την είχε αποστηθίσει. Έξι μήνες μετά το θάνατο των γονιών του ο Αντώνιος άκουσε στην εκκλησία την Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου νέου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε στον πλούσιο νέο: πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος πτωχοίς. Συγκινημένος από την ευαγγελική περικοπή, διένειμε την περιουσία του στους φτωχούς. Επίσης, εμπιστεύτηκε την αδερφή του σ’ ένα μοναστήρι.
Ο ίδιος αποσύρθηκε στην έρημο όπου έζησε ασκητικά, τρώγοντας ελάχιστο ψωμί κάθε μέρα. Έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια σκληρής ασκήσεως πνευματικού αγώνα, ακατάπαυστης προσευχής και φοβερών πειρασμών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Η αποδοχή που είχε ήταν ευρύτατη και μάλιστα έρχονταν σε αυτόν για να τους θεραπεύσει ακόμα. Θεράπευε τους ασθενείς ου προστάζων, αλλά ευχόμενος και τον Χριστόν ονομάζων.Αργότερα πήγε κοντά στα ερείπια ενός φρουρίου και κατοίκησε σε σπήλαιο χωρίς να τον βλέπει κανένας και χωρίς να δέχεται κανέναν παρά μόνο έναν γνωστό του, ο οποίος του έφερνε κάθε έξι μήνες ψωμί για ολόκληρο το εξάμηνο. Νυχθημερόν έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στο βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης.
Το 311, στους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών που οργανώθηκαν την εποχή του Μαξιμιανού εγκατέλειψε το ερημητήριό του και έδωσε τη σκληρή μάχη του πιστού κατά της ειδωλολατρίας και της απάτης. Το ίδιο έγινε σαράντα χρόνια αργότερα όταν σε ηλικία εκατό χρονών κατήλθε για μια ακόμη φορά, στην Αλεξάνδρεια, για να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου. Είχε αλληλογραφία με το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τους γιους του οι οποίοι τον σέβονταν βαθύτατα και ζητούσαν τις συμβουλές του. Μαρτυρείται ότι, ενώ ο Άγιος βρισκόταν ακόμα στη ζωή, έβλεπε τις ψυχές των ανθρώπων που εξέρχονταν από το σώμα τους, καθώς και τους δαίμονες που τις οδηγούσαν.
Ο Μέγας Αντώνιος κοιμήθηκε το 356 μ.Χ. Πρόβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια το θάνατό του, ο οποίος συνέβηκε σε ηλικία “εγγύς ετών πέντε και εκατόν”. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου. Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου ήταν να μη φανερωθεί ο τόπος της ταφής του. Ωστόσο, οι μοναχοί που ασκήτευαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (το 561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ