22.9 C
Paphos
Friday, October 11, 2024

Τιμή στον ήρωα Χριστόδουλο Αρέστη  Μαζαράκη

Ο Ήρωας έπεσε μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Το μνημόσυνο του τελέστηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου στη Μεσόγη.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του  Κ.Σ  ΕΔΕΚ   κ. Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Χριστόδουλος πρωτότοκος υιός του Αρέστη και της Σοφίας, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1951. Έζησε τα πρώτα παιδικά-του χρόνια στη Φιλούσα και στη συνέχεια στην Αργάκα. Είχε άλλα 3 αδέλφια τη Μαρία, τον Γιαννάκη και Ανδρέα.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Πόλης Χρυσοχούς και στη συνέχεια κατατάγηκε στην Ε.Φ., όπου υπηρέτησε τη θητεία-του σε διάφορες μονάδες του ΠΒ, με τελευταία την 187 ΜΠΠ, Μονάδα η οποία διέθετε πυροβόλα των 100 χιλ. και έδρευε στην Αθαλάσσα.

Το 1971 με την απόλυσή-του από τις τάξεις της Ε.Φ. εργοδοτήθηκε  στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία.

Το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974 με την έναρξη της τουρκικής εισβολής προσέτρεξε από τους πρώτους και κατατάγηκε ως έφεδρος στη μονάδα-του . Όταν η τουρκική αεροπορία με την έναρξη της εισβολής βομβάρδισε τις μονάδες πυροβολικού στην Αθαλάσσα, η 187 ΜΠΠ κατόρθωσε να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, χωρίς ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Κατά το τριήμερο 20-22 Ιουλίου η Γ΄ Πυροβολαρχία της Μοίρας η οποία μετακινήθηκε στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας και στην οποία υπηρετούσε και ο Χριστόδουλος, με εύστοχα πυρά υποστήριξε αποτελεσματικά την επίθεση της ΕΛΔΥΚ στο Θύλακα Κιόνελι, Χαμίτ Μάνδρες. Άξιον απορίας παραμένει ο λόγος για τον οποίο οι ΕΛΔΥΚάριοι ενώ πλησίασαν τις παρυφές του Κιόνελι, διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν και να υποστούν βαριές απώλειες. Η κατάληψη της πεδινής περιοχής του θύλακα ήταν στρατηγικής σημασίας. Θα εξουδετέρωνε πλήρως τις πιθανότητες επιτυχίας της εισβολής και δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί η β’ φάση-της, ο 2ος Αττίλας .

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, 24 ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός,  ομάδα από 6 άνδρες της 187 ΜΠΠ μεταξύ των οποίων και ο μνημονευόμενος σήμερα ήρωας, διατάχθηκε να προωθηθεί στην περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας  για να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στα πυροβόλα της Γ΄ Πυροβολαρχίας.

Στη διαδρομή δυστυχώς η ομάδα έπεσε σε ενέδρα του τουρκικού στρατού που είχε προωθηθεί  κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας νοντιαναταλικά του Γερόλακκου με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο, παρά το νυκτερινό κέντρο Αρκάδι. Το στρατιωτικό όχημα των 6 ανδρών κτυπήθηκε από πυρά αρμάτων μάχης. Ως αποτέλεσμα της άνισης μάχης οι 6 έφεδροι άνδρες της 187  απώλεσαν τη ζωή-τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήσαν και οι μοναδικές ανθρώπινες απώλειες της 187 ΜΠΠ.

Ο Χριστόδουλος εκτός από την οικογένειά-του εγκατέλειψε την αρραβωνιαστικιά-του Τασούλα η οποία κυοφορούσε την κόρη-τους Ηλιάδα, 44 χρονών σήμερα και την οποία ποτέ δεν γνώρισε.

Η σορός-του ενταφιάστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας χωρίς η οικογένειά-του να το γνωρίζει. Ταυτοποιήθηκε το 2000 με τη μέθοδο DNA και τάφηκε με τις πρέπουσες τιμές στη γενέτειρά-του γη, τηΜεσόγη

Η 187 ΜΠΠ έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες και κατά τη διάρκεια της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής στις 14-16 Αυγούστου. Επέφερε βαριές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πολεμικό υλικό με τα εύστοχα πυρά-της.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατόρθωσαν να διασπάσουν την αμυντική γραμμή της Ε.Φ. δυτικά της Λευκωσίας το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και να προελάσουν προς τη Μόρφου, όταν τα πυροβόλα της 187 αναγκάστηκαν να σιγήσουν λόγω της προδοτικής συμπεριφοράς αξκών της Μοίρας οι οποίοι αρνήθηκαν να τα εφοδιάσουν με τα αναγκαία πυρομαχικά.

Οι κύπριοι πυροβολητές στη διάρκεια των δύο φάσεων της τουρκικής εισβολής του 1974 έγραψαν τη δική-τους ηρωική ιστορία. Με απαράμιλλο σθένος, με ηρωικές και ριψοκίνδυνες αποστολές παρά την προδοσία, επέφεραν σοβαρά και καίρια  πλήγματα στον εχθρό.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως σε στιγμές καθοριστικές για το μέλλον της  πατρίδας και του ελληνισμού, σε στιγμές κινδύνων που ελλοχεύουν από την προκλητική τουρκική επεκτατική πολιτική, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης ενός λαού.

Η απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τους αθώους  μάρτυρες της τουρκικής βαρβαρότητας κατά την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64, τους δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που προκάλεσε η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β΄ και την εισβολή της Τουρκίας που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, αποτελεί είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα μιας ηρωικής γενιάς,  χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή-μας να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων  που αντιμετωπίζει η πατρίδα-μας.

Καλότυχοι είπε ο κ. Σιζόπουλος “  όσοι με το θάνατό-τους τον καταργούν και περνούν στην αθανασία.Καλότυχοι όσοι με το τίμιο αίμα-τους γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία. Όσοι με τη θυσία-τους μετατρέπονται σε φωτεινούς φάρους για να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τις αξίες του θυσιαστηρίου-τους και παραμένουν αθάνατα σύμβολα για μελλοντικούς αγώνες”.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, σ’  αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μοιραία καταφεύγει σε αυτούς όπου ο βίος και το έργο-τους μας γέμισαν με περηφάνια, μας πρόσφεραν σιγουριά και αισιοδοξία, σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή-τους και ο θάνατός-τους πέραν από το βαρύ πένθος που προκάλεσε, αποτελεί οδηγό και παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση

Και εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε εδώ για ακόμα μια χρονιά, – όπως είπε-  για να μνημονεύσουμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά-τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, όπου μοίρασαν τη ζωή-τους αντίδωρο χωρίς να κρατήσουν  τίποτα για τον εαυτό-τους.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως το αίμα και η θυσία των ηρώων-μας μπορεί να μην απέτρεψαν την τραγωδία, τα αποτελέσματα της οποίας συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι σήμερα. Διέσωσαν όμως, σημείωσε,  την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Στα 44 χρόνια που μεσολάβησαν από την τραγωδία του 1974 ποικιλώνυμοι πλανητάρχες, σύγχρονοι Πιλάτοι, επιτήδειοι ουδέτεροι, επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν την υπονόμευση της κρατικής-μας κυριαρχίας, τη νομική και πολιτική  αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος του λαού-μας και την επιβολή λύσης ετεροβαρούς και άδικης, η οποία παραβιάζει παράφορα και προκλητικά το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμπλήρωσε.

Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, τις αναίτιες υποχωρήσεις ο λαός-μας αντιστάθηκε και ματαίωσε τέτοια εγχειρήματα. Αυτό που δεν πέτυχε η εισβολή του 1974 επιχειρήθηκε είπε ο κ. Σιζόπουλος να υλοποιηθεί στο όνομα της ΔΔΟ με το σχέδιο Ανάν το 2004. Ο λαός-μας  με την ψήφο-του έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους απεργάζονται τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού και επιχειρούν να ακρωτηριάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την περήφανη στάση-του

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κατέστησε σαφές πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΔΟ όπως κάποιοι την ερμηνεύουν και επιχειρούν να την εφαρμόσουν δεν είναι Ομοσπονδία, είναι δύο κράτη, είναι Συνομοσπονδία η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο κράτη, στη δε χειρότερη σε προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Η επιχειρούμενη πρόσφατα προώθηση της ιδέας για υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας» στη βάση του πλαισίου των 6 σημείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί- όπως ανέφερε-  ακόμα μια θανάσιμη παγίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό. Νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς, αποδέχεται την μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και παράλληλα κατοχυρώνει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Τέλος νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την απεμπόληση των ε/κυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και την τιτλοποίησή-τους στους έποικους παράνομους σφετεριστές.

Επεσήμανε ακόμη πως η  πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούσει και να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση του Αρχ. Μακαρίου στην τελευταία ιστορική-του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι «ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά-του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά-της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος διακήρυξε με σθένος την έναρξη του μακροχρόνιου αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοι-της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων, είναι όμως εφικτή. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι΄ αυτό, συμπλήρωσε.

Μετά το πέρας της λειτουργίας ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του ήρωα στο Προαύλιο του Ιερού Ναού.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ