9.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

Την «τετραλογία της αγάπης»… θα την αγαπήσετε!!!

Eίναι ένα από τα πολυαγαπημένα βιβλία της Βασιλικής Νεοφύτου. Ένα παραμύθι για την αγάπη, για την πολυδιάστατη αγάπη, η οποία κάνει τη ζωή όμορφη και σπουδαία.

Το αλληγορικό αυτό παραμύθι απευθύνεται όπως η ίδια η συγγραφέας δήλωσε και στους μικρούς αναγνώστες ηλικίας πάνω των 10 ετών και στους μεγάλους μέχρι και 110 χρόνων.

Βασικά απευθύνεται σε όλες τις ευαίσθητες ανθρώπινες καρδιές και θυμίζει πολλές διαχρονικές αλήθειες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το βιβλίο βραβεύτηκε στον 30ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό « Σικελιανά 2014»διοργανωμένο από τον Παγκόσμιο πολιτιστικό οργανισμό « Καφενείο των ιδεών».

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η μικρή, όμορφη γατούλα Κίτη , η οποία συμβολίζει την παιδική ψυχή, έχει βγάλει τα σοφά της συμπεράσματα για την αγάπη μέσα από τις επαφές της με μια κουκουβάγια και από τα βιώματα που είχε.

Ποιά είναι αυτά τα βιώματα και εμπειρίες της ζωής που βοήθησαν τη μικρή γατούλα να συνειδητοποιήσει τις αλήθειες της αγάπης, σας διηγείται αυτή η Τετραλογία με μια γλώσσα απλή αλλά συνάμα και ποιητική, ζωηρή με τα παραδοσιακά, κυπριακά τσιατιστά και με τους διαλόγους και παραστατική με τις περιγραφές.

Η συνάντηση της Κίτης με την σοφή κουκουβάγια που την έμαθε να γνωρίσει τις ομορφιές της φύσης, ο έρωτας της Κίτης στο πρόσωπο του αγαπημένου της που ήταν φωτεινός σαν το φεγγάρι και αποδείχτηκε η παντοτινή της αγάπη, η γέννα των παιδιών της αλλά και τα ανώτερα συναισθήματα που την γέμισαν …της φιλίας, της συμπαράστασης,της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Αλλά και οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με στόχο την προσφορά…Η υπερβατική αγάπη αλλά και η ακτινοβόλα αγάπη που οι περισσότεροι την έχουν ξεχάσει με το πέρασμα του χρόνου, όπως αναφέρει η συγγραφέας.

Πίσω από την ακτινοβόλα αγάπη κρύβεται η θεική αγάπη που μέσα από τις ακτίνες του ήλιου δίνει ζωή στα φυτά, ζώα και στους ανθρώπους. Ώσπου ο σύγχρονος άνθρωπος ξεμακραίνει από την θεική αγάπη σύμφωνα με τη συγγραφέα, βιώνει τη θλίψη της μοναξιάς και τη στεναχώρια που βρίσκεται μακριά και από την φύση.

Η συγγραφέας Βασιλική Νεοφύτου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη σοσιαλιστική Βουλγαρία από οικογένεια Ελλήνων προσφύγων, η οποία εκτοπίστηκε από την Ελλάδα όπως χιλιάδες οικογένειες μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Παντρεύτηκε τον Νεόφυτο Νεοφύτου από τη Λευκωσία και ζει στην Κύπρο από το 1981. Εργάστηκε ως φιλόλογος μέχρι το 2006 όταν αφυπηρέτηση για λόγους υγείας ( κατά πλάκα σκλήρυνση, η οποία όμως δεν την πτόησε).

Για όσα της πρόσφεραν αυτές οι δύο χώρες Κύπρος και Βουλγαρία νιώθει μια μεγάλη ευγνωμοσύνη και αγάπη και η επιθυμία της είναι να διαδοθεί το πιο πάνω βιβλίο στην Κύπρο και Βουλγαρία και ειδικά στα Γυμνάσια και Λύκεια σαν αντίδωρο της αγάπης που δέχτηκε, πιστεύοντας ότι μ’ αυτό μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μεγάλων και νεαρών αναγνωστών σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αγάπη, όπως είναι η φιλία, ο έρωτας, η μητρική στοργή, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, αλλά και η αγάπη για τα ζώα και τη φύση.

Η συγγραφέας εξέφρασε παράλληλα τις εγκάρδιες ευχαριστίες της στη συγγραφέα , λογοτέχνιδα παιδικών- νεανικών βιβλίων κ. Μαρούλλα Θεοδοσιάδου για τη βελτίωση του κειμένου και στο φίλο Δρ. Γιώργο Κιτρομηλίδη, μελετητή παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας για το ενδιαφέρον, την αγάπη και τις εισηγήσεις του για την έκδοση της.

Ευχαριστίες εξέφρασε για τους φίλους της Λήδα Νεοφύτου, Φλώρα Τιμοθέου, Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου, Φρόσω Λαζάρου, Μαίρη Πιπερίδου, Βούλα Ξύστρα, Δέσποινα και Γιώργο Μύαρη και ειδικά τη διαχρονική της φίλη Ντίνα Κοττουρού , όπως και την οικογένεια της για τα σχόλια και προτροπές με τις οποίες συνέβαλαν στην απόφαση της να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ