22.9 C
Paphos
Saturday, June 10, 2023

“Τα ψηλά κτήρια και η επιβαλλόμενη προστασία της γραφικότητας της Πάφου”

Η Πάφος είναι μία μικρή και πανέμορφη από όλες τις απόψεις πόλη, περήφανη τόσο για την φυσική της ομορφιά άλλα και για την ζηλευτή ιστορία και πολιτισμό από βάθος αιώνων που φέρει στους ώμους της.

του Χαράλαμπου Πάζαρου*

Μετά την τούρκικη εισβολή του 1974, η Πάφος εισήλθε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας, κυρίως, λόγω της τοποθεσίας και της επένδυσης της στη τουριστική βιομηχανία. Η προβολή της φυσικής της ομορφιάς, η γραφικότητα των χώρων της, η Παφίτικη φιλοξενία, η υψηλού επιπέδου τουριστική υποδομή που ανέπτυξε με πολυτελή λίγων ορόφων ξενοδοχεία και οργανωμένα τουριστικά καταλύματα, σε συνδυασμό με την ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά και αρχαία μνημεία που διαθέτει η πόλη, που αν και δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε, κατέστησαν την Πάφο σε μικρό χρονικό διάστημα σε έναν αγαπημένο ιδανικό τουριστικό προορισμό για οικογενειακές και μεμονωμένες διακοπές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η πρόθεση για ανέγερση ουρανοξυστών σε κεντρικά σημεία της πόλης της Πάφου που εξαγγέλθηκε πρόσφατα με κάνει να διατηρώ πολλές επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για αυτή την εξέλιξη στη γραφική μας πόλη, γι’ αυτό και ευθύς εξαρχής, μόλις έγινε συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήμουν από αυτούς που διαχώρισαν αμέσως την θέση τους. Χωρίς καμία αρνητική προκατάληψη αφού η όποια επένδυση ή ανάπτυξη για την ευημερία της Πάφου είναι πάντα καλοδεχούμενη και θα πρέπει να τυγχάνει εξέτασή της, στην συγκεκριμένη περίπτωση κατανοώντας και τις ανησυχίες των συνδημοτών μας και όχι εκείνων των λίγων που θα επωφεληθούν πρόσκαιρα οικονομικά από αυτήν την ανάπτυξη, μία ανάπτυξη που θα εξυπηρετήσει μία συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών και ειδικά μίας ομάδας ενδιαφερόμενων εκ των οποίων οι πλείστοι από αυτούς εκμεταλλεύονται το προνόμιο παραχώρησης βίζας που τους προσφέρει η χώρα μας από αγορά περιουσίας στη Κύπρο κάτω από καθορισμένα κριτήρια, εν ολίγοις μας χρησιμοποιούν ως μέσο εξόδου τους για επενδύσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα παράπονα και απόψεις των πολιτών της Λεμεσού που πρώτοι προχώρησαν στην ανέγερση πολυώροφων κτηρίων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και που σήμερα δηλώνουν έντονα δυσαρεστημένοι από την ύπαρξη τους ζητώντας την παλιά τους πόλη πίσω.

Θεωρώ, βάσει αυτών των μέχρι στιγμής δεδομένων, πως η ανέγερσή τους θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα και το πολεοδομικό ύφος της πόλης μας, τέτοια ψηλά κτήρια θα φαντάζουν ξενόφερτα, ένα έκτρωμα δίπλα στα υπόλοιπα, ένας οπτικός εφιάλτης για όσους θα έχουν την ατυχία να έχουν τα σπίτια τους στη γύρω περιοχή. Γενικά θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο όλο περιβάλλον και ο κίνδυνος εάν αυτό το φρούτο δεν ανθίσει να μείνουν οι περισσότεροι ουρανοξύστες άδειοι, φωλιές νυφιτσών και να καταλήξουν πιθανότατα πολυτελή εγκαταλειμμένα κτήρια τα οποία θα χαλούν την ομοιομορφία και ομοχρωμία της πόλης μας είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Δεν θα γίνουμε το νέο Ντουπάι ή η νέα Σιγκαπούρη ή το Μανχάτταν ή μια σύγχρονη μεγαλούπολη με το να ανεγείρουμε κάποιους ουρανοξύστες, ούτε και η ύπαρξη τους θα μας καταστήσει σε διεθνή οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Η δημιουργία τους, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, θα δημιουργήσει προηγούμενο και οι συνέπειες αυτού τα επόμενα χρόνια θα είναι καταστροφικές. Οι επιπτώσεις θα είναι ορατές και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς αφού η αλλαγή στη γραφικότητα της Πάφου δεν θα αντιμετωπιστεί θετικά από την πλειοψηφία του τουριστικού μας προϊόντος.

 Η Πάφος έχει πολλά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης, στο συγκεκριμένο όμως θέμα, μία λάθος απόφαση θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στην όψη της που λόγω της μικρής μας οικονομίας, θα αδυνατίσουμε να καλύψουμε. Επιπλέον, πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, απαιτείται να γίνουν στρατηγικές μελέτες όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιπτώσεις στην τοπική οικονομία αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα τοπικά σχέδια. Δυστυχώς βιαστήκαμε να εξυπηρετήσουμε τα διάφορα συμφέροντα χωρίς πρώτα να προβληματιστούμε για τις παραδοσιακές μας γειτονιές, τους συνδημότες μας και για την προστασία τους, αλλά και για τα τετελεσμένα που θα δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες γειτονιές και χώρους των οποίων η αλλοίωση θα είναι μη αναστρέψιμη. Το θέμα αυτό αγγίζει το μέλλον της πόλης μας που στηρίζεται αποκλειστικά στο τουριστικό της προϊόν και το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και που δεν χωρούν προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα. Η όποια ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενη αλλά θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να ζυγίζεται κατά πόσον η υπό συζήτηση ανάπτυξη εάν θα είναι χρήσιμη ή αχρείαστη όπως και εάν συνάδει με τον συνολικό χαρακτήρα της πόλης, την υπάρχουσα ζωή και κατάσταση της, όπως επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των πολιτών της Πάφου αφού αυτοί είναι που θα επηρεαστούν, αυτοί είναι που θα αντικρίζουν καθημερινά τους ουρανοξύστες. Κανείς μας δεν πιστεύω να θέλει ένα νέο σινικό τείχος από ουρανοξύστες που θα εμποδίζουν την θέα προς την θάλασσα και την φυσική ομορφιά που παρέχει αυτή η πόλη στους δημότες και επισκέπτες της.

Εναλλακτικά, η ανάπτυξη αυτή θα μπορούσε να μελετηθεί για να γίνει σε άλλη περιοχή, μη πυκνοκατοικημένη, πλησίον της πόλης, και όχι πέραν των 10-12 ορόφων κατά την άποψή μου. Ευτυχώς διαθέτουμε αρκετές τέτοιες περιοχές που θα μπορούσαμε να τις αναπτύξουμε, οι ειδικοί που θα κληθούν να κάνουν τις απαιτούμενες μελέτες και εισηγήσεις θα υποδείξουν τους κατάλληλους χώρους, προσφέροντας και αυτό το είδος ανάπτυξης νοουμένου πάντα ότι θα κριθεί συμφέρουσα αυτή η ανάπτυξη μετά τις εξειδικευμένες μελέτες και ότι θα υπάρξουν οφέλη για την πόλη μας, αντί της ανέγερσης τους στο παραδοσιακό κέντρο ή στην πολυσύχναστη τουριστική περιοχή ή στο παραλιακό μας μέτωπο. Η επιλογή αυτή θα προστατεύσει την πόλη, δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα, την δομή της, τον τουρισμό και τις τιμές της και θα δώσει μία νέα επιλογή.

Αναμφισβήτητα, η Πάφος έχει ανάγκη από έργα ανάπτυξης. Έργα τα όποια η Πάφος αποδεδειγμένα τα έχει ανάγκη και που θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε. Υπάρχουν ανάγκες σε τομείς της τεχνολογίας, σε εργοστάσια και βιομηχανίες, στο τομέα παροχής υπηρεσιών, στο τομέα πανεπιστημιακών σχολών που αν επενδύσουμε πάνω τους, θα έχουμε οφέλη και εισροή κερδών σε σταθερή και μακροχρόνια βάση, αντίθετα με το περιστασιακό κέρδος κάποιων ουρανοξυστών.

Είμαστε ενώπιον σοβαρότατων αποφάσεων, ο κάθε εμπλεκόμενος στο θέμα αυτό επιβάλλεται να μείνει μακριά από τα όποια προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα του, πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι το καλό συμφέρον των συνδημοτών μας και το μέλλον της Πάφου, να κάνουμε σωστές, προσεκτικές και μελετημένες δουλειές αφού αυτή η απόφαση που καλούμαστε να λάβουμε θα είναι καθοριστικής σημασίας, θα χαράξει το μέλλον και την πορεία αυτής της πόλης.

*Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ