Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να πάρετε το συγκεκριμένο μέταλλο μέσω των τροφίμων, όπως είναι το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα καρύδια και ορισμένα θαλασσινά αλλά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου από την άλλη πλευρά είναι πιο συνηθισμένη από ότ,ι πιστεύουμε. Εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που δεν τρώνε καθόλου κρέας και τα παράγωγά του. Σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες τα φυτά περιέχουν λιγότερο ψευδάργυρο. Επιπλέον τα δημητριακά ολικής άλεσης και ορισμένα όσπρια περιέχουν κάποιες ενώσεις που δυσκολεύουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε τα κυριότερα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου και τι πρέπει να κάνετε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έχετε τριχόπτωση. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Επίσης υπάρχουν κάποιες αναφορές που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλα μέρη του σώματος, έχουν ανεπάρκεια στο ψευδάργυρο. Μη ξεχνάτε όμως πως η αραίωση των μαλλιών μπορεί να συνδεθεί και με άλλους παράγοντες.

Έχετε εμφανίσει ακμή. Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη από το στόμα φαρμακευτικής αγωγής ή η εφαρμογή τοπικής θεραπείας που περιέχει ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της έξαρσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να μειώνει την εμφάνιση ακμής. Φυσικά πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ακμή, όπως το μακιγιάζ, οι ορμόνες ή ορισμένα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχετε παρατηρήσει καμία βελτίωση καλό είναι να μιλήσετε στον γιατρό σας ή τον δερματολόγο για την ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Έχετε μια χρόνια πάθηση.  Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης , η αθηροσκλήρωση, η νόσος του Alzheimer, οι νευρολογικές διαταραχές, οι αυτοάνοσες ασθένειες και πολλά άλλα. Η πιθανή σύνδεση; Ο ψευδάργυρος κρατάει το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και προωθεί την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Όταν παρουσιάζετε έλλειψη το σώμα σας δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις των επιβλαβών ελευθέρων ριζών και την εμφάνιση της φλεγμονής, δύο παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες.

Οι πληγές σας δεν επουλώνονται γρήγορα. Επειδή ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, εάν έχετε έλλειψη μπορεί αν γίνετε πιο ευάλωτοι στις ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα κοψίματα και οι γρατζουνιές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν.

Η γεύση και ο οσμή σας δεν λειτουργούν σωστά. Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες από τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης και της οσμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεπάρκεια δυσκολεύονται να δοκιμάσουν το φαγητό τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση από του στόματος φαρμάκων ψευδαργύρου σε άτομα με γευστικές διαταραχές βελτίωσε τα συμπτώματά τους, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση μιας περιοχής στον εγκέφαλό σας που ελέγχει την πρόσληψη τροφής.

Έχετε προβλήματα με την ακοή σας. Εκτός από τη γεύση και την οσμή, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας. Μια μελέτη διαπίστωσε πως το 12% εκείνων που είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, παρουσίασαν και σοβαρή απώλεια ακοής. Σε άλλη μελέτη το 2011 , οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια ακοής σε 66 άτομα με συμπληρώματα ψευδαργύρου. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλαβαν το ψευδάργυρο παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία με στεροειδή. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και να επηρεάσει τη φλεγμονή στον κοχλία ή στο εσωτερικό μέρος του αυτιού σας.

Μειώνεται η ανάπτυξη.  Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή τους λόγω της επιρροής στα κύτταρά τους, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη μπορεί να κλονίσει την ανάπτυξη σας. Το πρόβλημα αφορά κυρίως εκείνους που δεν τρώνε ζωικές πρωτεΐνες.

Πώς να πάρετε αρκετό ψευδάργυρο στη διατροφή σας

Ακόμα κι αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, πολλά από αυτά μπορεί να προκληθούν από άλλες καταστάσεις, οπότε θα είναι δύσκολο να καταλάβετε αν η έλλειψη ψευδαργύρου ή η ανεπάρκεια είναι η ρίζα του προβλήματος. Ο γιατρός σας μπορεί να μην εντοπίσει αμέσως χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, καθώς δεν υπάρχει σαφής έλεγχος για τον προσδιορισμό ανεπάρκειας.

Ωστόσο, επειδή δεν χρειάζεστε μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα ψευδαργύρου κάθε μέρα, μπορείτε εύκολα να κάνετε μικρές προσαρμογές για να καλύψετε τη λήψη σας εάν υποψιάζεστε ότι δεν παίρνετε αρκετό. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό; Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε τρόφιμα με στρειδιά (καλύτερη πηγή ψευδαργύρου), βοδινό κρέας, εμπλουτισμένα δημητριακά, φασόλια, αστακό ή καβούρια, καρύδια, τυρί, βρώμη, κοτόπουλο και γιαούρτι. Οι γυναίκες πρέπει να επιδιώκουν 9 χιλιοστόγραμμα ημερησίως (ή ελαφρώς υψηλότερες αν είστε έγκυος ή θηλάζετε), ενώ οι άνδρες χρειάζονται 11 χιλιοστόγραμμα.

Υπάρχει ένα ανώτατο όριο των 40 χιλιοστογράμμων την ημέρα για ενήλικες, γιατί εάν ξεπεράσετε αυτό το όριο μπορεί να εμφανίσετε απώλεια όρεξης, κράμπες, διάρροια, εμετούς και πονοκεφάλους.