spot_img
spot_img
14.3 C
Paphos
Monday, December 6, 2021

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: Η πολυτελής κατοικία στην Πάφο που μοιάζει έτοιμη να απογειωθεί στην κυριολεξία

   

Στην υπέροχη θέα, η αρχιτεκτονική απαντά με μεγάλα ανοίγματα, στην απότομη κλίση με ένα κτίσμα που μοιάζει έτοιμο να πετάξει.


Οι κάτοικοι απολαμβάνουν καθημερινές …πτήσεις απο το σπίτι τους στη Γεροσκήπου, με μόνιμο χρώμα στον ορίζοντα τους το γαλάζιο.

Αρχιτέκτονας: Ανδρέας Βάρδας www.vardastudio.com
Φωτό: Χρίστος Παπαντωνίου

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πηγή: http://sintheseis.com

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

140-geroskipou-kat

ΟΨΗ

  1. ΟΨΗ

Το σπίτι αυτό στη Γεροσκήπου, στο σχήμα ενός παράξενου κουτιού, μοιάζει να έτοιμο να πετάξει από το ύψωμα όπου βρίσκεται, προς τη θάλασσα. Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Βάρδας δημιούργησε για την κατοικία αυτή έναν απλό μεν, αλλά δυναμικό όγκο, που φαίνεται να πατά γερά στην πλαγιά του λόφου προσπαθώντας να απογειωθεί, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στον αέρα.

1-13

2. ΠΡΟΣΟΨΗ

Η κλίση του οικοπέδου έγινε η αφορμή για τη διάρθρωση της κατοικίας σε τρία επίπεδα. Από την πλευρά του δρόμου διακρίνονται μόνο τα δύο επίπεδα: το ισόγειο με τους δημόσιους χώρους και ο όροφος με τους ιδιωτικούς. Από την άλλη πλευρά δημιουργήθηκε ακόμη ένα, χαμηλότερο επίπεδο, προς την αυλή, που φιλοξενεί όλους τους αποθηκευτικούς χώρους και τους βοηθητικά δωμάτια για την πισίνα.

2-13

3. ΒΕΡΑΝΤΑ

Στη μεγάλη βεράντα μπροστά από την κουζίνα δημιουργήθηκε ένας χώρος γραφείου, όπου τοποθετήθηκε και μια τραπεζαρία για πρόχειρα γεύματα. Ο χώρος κλείνει με μεγάλα παράθυρα που σύρονται, για να τον αποκαλύψουν.

3-13

4. ΒΕΡΑΝΤΑ

Ολόκληρος ο αρχιτεκτονικός όγκος της κατοικίας μοιάζει να περικλείεται από ένα περίβλημα σε σχήμα κουτιού, με μεγάλα ανοίγματα προς το νότο και την απέραντη θέα. Η συνολική εικόνα, λιτή και μοντέρνα στην έκφραση, εναρμονίζεται με το περιβάλλον με έναν ελεύθερο τρόπο.

5. ΚΟΥΖΙΝΑ

Από το μεγάλο άνοιγμα στο νότο, η τραπεζαρία απολαμβάνει τη θέα προς τη θάλασσα. Στα αριστερά βρίσκεται η κουζίνα, με τους αποθηκευτικούς χώρους σε ξύλο και τη λευκή νησίδα να οριοθετεί καθαρά το χώρο της μέσα στο ενιαίο σύνολο, που φιλοξενεί στην άλλη πλευρά το καθιστικό.5-13

6. ΣΚΑΛΑ

Το γυαλί της σκάλας ενισχύει τη διαφάνεια στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή βοηθά επίσης στη διατήρηση της ενότητας των χώρων, μέσα στους οποίους έχει κανείς την αίσθηση ότι διακινείται χωρίς κανένα εμπόδιο.

6-13

7. ΣΑΛΟΝΙ

Ο ενιαίος χώρος με το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα στο βάθος, η οποία επενδύθηκε με ανοικτόχρωμο ξύλο δρυ. Οι υπόλοιπες επιφάνειες, τοίχοι, ταβάνι και δάπεδο, είναι σε λευκές αποχρώσεις. Ο χώρος του ισογείου, όπως και οι άλλοι, στα άλλα δύο επίπεδα, οι οποίοι ανοίγονται προς το νότο, απολαμβάνουν άπλετο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της μέρας.

7-13

8. ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mία ενδιαφέρουσα γωνία, από την οποία δημιουργείται η αίσθηση ότι το κτίριο φεύγει προς τη θάλασσα. Ο στεγασμένος χώρος που δημιουργείται ακολουθεί τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που ήθελε τον ημιυπαίθριο χώρο προς το νότο.

8-12

9. ΟΨΗ

Η νότια όψη, διάφανη μέσα στο λευκό περίβλημα του κτιρίου, απολαμβάνει τη θέα της μεγάλης πισίνας, ο χώρος της οποίας κρατά το πλάτος της κατοικίας. Στο ισόγειο έχουν τοποθετηθεί αποθηκευτικοί και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

9-12

10. ΕΙΣΟΔΟΣ

Στην πρόσοψη, διαφορετικά υλικά δημιουργούν μιαν ενδιαφέρουσα σύνθεση ορθογώνιων σχημάτων. Η πόρτα της εισόδου είναι κατασκευασμένη από ξύλο ιρόκο. Δίπλα, ο τοίχος πίσω από τον οποίο βρίσκεται το αποχωρητήριο των ξένων καλύφθηκε με μαύρα, βιομηχανικά πανέλα. Το κάθετο γκρίζο μπετόν ορίζει τη θέση του ανελκυστήρα, ενώ πίσω από τα ξύλινα βιομηχανικά πανέλα βρίσκεται η αποθήκη της κουζίνας στο ισόγειο και το μπάνιο στον όροφο.

10-11

Πηγή: http://sintheseis.com/

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img