26.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μια 24χρονη Παφίτισσα οδηγός ράλι και motocross! [φωτογραφίες]

Γεννημένη στη Νότιο Αφρική, μεγαλωμένη στη Κύπρο με καταγωγή από ένα απ’ τα ωραιότερα χωριά της Πάφου, τη Λυσό, η 24χρονη Μαριάννα Στυλιανού με επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της Πληροφορικής αποκαλύπτει στο PafosPress.com πως εκτός από το επάγγελμά της αγαπάει ιδιαίτερα τη μουσική αλλά και τον… μηχανοκίνητο αθλητισμό!!!

Συνέντευξη στη Σταυρούλα Μιλτιάδου

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μαριάννα έχεις σαν χόμπι ένα άθλημα που είναι ως επί το πλείστον “ανδροκρατούμενο”. Σου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα ράλι αλλά και το motocross. Πως προέκυψε αυτή η “αγάπη”;

Καθιστώ υπεύθυνο τον πατέρα μου, ο οποίος για πρώτη φορά στην ηλικία περίπου των 5 χρονών με πήρε να παρακολουθήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι (WRC). Καθώς έβλεπα το πρώτο αυτοκίνητο στη γραμμή εκκίνησης αμέσως ερωτεύτηκα τους ήχους του και μετέπειτα τη ταχύτητα και το θέαμα που πρόσφεραν οι τότε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον μου γινόταν ακόμα πιο έντονο σε σημείο που άρχισα να διαβάζω για τη Μηχανική και να θέλω να συναναστρέφομαι με άτομα και αθλήματα του χώρου. Γύρω στην ηλικία των 16 χρονών γνώριζα ήδη αρκετά.

Ασχολείσαι επαγγελματικά με αυτό; 

Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω σπουδών στο εξωτερικό, όταν επέστρεψα η πρώτη μου επαφή ήταν η συμμετοχή μου σε αγώνες rally σαν marshal και στη συνέχεια ασχολήθηκα επαγγελματικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως αγώνες Supercross και Motorshow Festivals, από το 2014. Σε συνεργασία με τον Χρίστο Σπανό ο οποίος είναι και ο προπονητής μου στο motocross, καταφέραμε να μετατρέψουμε τις εκδηλώσεις μας σε ετήσιο θεσμό. Μετά τον τελευταίο μας Παγκύπριο αγώνα Supercross που έλαβε μέρος στη Supercross track στην Πάφο, άρχισα εντατικά τις προπονήσεις μου ούτως ώστε να είμαι έτοιμη για τον επόμενο αγώνα.

Αλήθεια πως σε αντιμετωπίζουν οι άνδρες του συγκεριμένου χώρου;

Για να είμαι ειλικρινής δεν αντιμετώπισα συμπεριφορές που δεν ήταν αναμενόμενες. Αυτά τα είδους αθλήματα είναι ως επι το πλείστον ανδροκρατούμενα και είναι αρκετά δύσκολο για μια γυναίκα να καταφέρει να είναι υπολογίσιμη, αυτό όμως μου έδινε περισσότερο κίνητρο και θέληση να ενταχθώ στον χώρο. Από ένα σημείο και μετά απέδειξα μέσα από τις γνώσεις μου ότι μπορώ να σταθώ επάξια απέναντι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι αισθάνεσαι όταν οδηγείς σε αγώνες ράλι ή motocross;

Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσω για πρώτη φορά αγωνιστικό αυτοκίνητο προπονητικά, καθώς έβαζα τη στολή και τα σχετικά ένιωθα ανυπομονησία και άγχος που ετοιμαζόμουνα να κάνω αυτό που θαύμαζα μικρή. Όταν όμως φόρεσα το κράνος και πήρα το τιμόνι στα χέρια μου έλεγα πως αυτός είναι ο χώρος μου, ανήκω εδώ, το συναίσθημα όταν μπαίνεις στο σπίτι σου μετά από καιρό, κάθε φορά αυτό με κατακλύζει. Το ωραιότερο όμως είναι η αδρεναλίνη, το ρίσκο και το πάθος που με κάνουν να νιώθω ζωντανή, έχω δίψα για χώμα έλεγα. Παρόλο που η αγάπη μου για το motocross είναι κάτι που προέκυψε μετά, τα συναισθήματα με κυριεύουν με τον ίδιο τρόπο.

Τι θέλεις για σένα στο μέλλον σε αυτό το χώρο; Ποιοι είναι οι στοχοι σου;

Πρωταρχικός μου στόχος είναι η συμμετοχή είτε σε αγώνες rally είτε σε αγώνες motocross. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τις αγωνιστικές εμπειρίες και αυτές είναι τα αποθέματα που θέλω να συλλέξω από αυτόν τον χώρο, ούτως ώστε μελλοντικά να καταφέρω να υλοποιήσω το όνειρο μου και να έχω τη δικιά μου ομάδα.

Είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Δεν φοβούνται οι δικοί σου άνθρωποι που ασχολείσαι με αυτό;

Εννοείται! Οποιοιδήποτε στη θέση τους, θα είχαν τους φόβους και τις επιφυλάξεις τους, ειδικότερα όταν με βλέπουν πάνω σε μηχανή. Μεγαλώνοντας όμως τους έχω αποδείξει ότι γνωρίζω τα όρια μου και ότι δεν θα έκανα κάτι το οποίο δεν γνωρίζω καλά, αυτός είναι κι ένας λόγος που εμπιστεύονται τις επιλογές μου. Επίσης δεν χάνω ευκαιρία να τους φέρνω κοντά στο αντικείμενο μου για να έχουν κι αυτοί μια ιδέα, πως είναι.

Τι λένε οι φίλοι/φίλες σου για το χόμπυ σου;

Στη παρέα η κάθε μια από εμάς έχει τα δικά της ενδιαφέροντα το οποία μας κρατούν σε εγρήγορση μπορώ να πω. Παρόλα αυτά έχουν κουραστεί να με ακούν να μιλώ για αυτοκίνητα και μηχανές, γι’ αυτό τον λόγο τις έχω πάρει μαζί μου σε αγώνες rally και motocross. Τους άρεσε αυτό που είδαν και περιμένουν την ημέρα που θα κάθονται στις κερκίδες για τη δική μου συμμετοχή. Είναι συμπαραστάτες μου με όλη την έννοια της λέξης.

Ποιος οδηγός είναι το πρότυπό σου;

Μέσα από τις διάφορες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού αγάπησα πολλούς οδηγούς. Στους αγώνες rally αυτούς που ξεχώρισα από μικρή ήταν πρώτα τον Petter Solberg, ο οποίος είναι ο αγαπημένος μου, και μετέπειτα την Michèle Mouton η οποία είναι η μοναδική γυναίκα πρωταθλήτρια ενός από τα πιο δύσκολα rally όλων των εποχών (Group B). Όσο αφορά τις μηχανές μου αρέσει η στρατηγική του Marc Marquez (Moto GP) και για την κατηγορία motocross προτιμώ να έχω πρότυπα τους δικούς μας Κύπριους αθλητές γιατί μέσω από αυτούς γνώρισα και αγάπησα τις μηχανές στο χώμα.

Ασχολείσαι και με άλλα αθλήματα;

Παλαιότερα είχα ασχοληθεί με καλαθόσφαιρα και στίβο, όμως μου αρέσει να παρακολουθώ όλων των ειδών τα αθλήματα, μερικά από αυτά: F1, drifting, ποδόσφαιρο, τένις, καταδύσεις και σκοποβολή.

Τέλος ποιο ειναι το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα των ονείρων σου;

Η λίστα ατέλειωτη! Αλλά το πρώτο αυτοκίνητο που αγάπησα είναι το Subaru WRX STI Spec C Type RA-R και η μοτοσυκλέτα Kawasaki H2.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ