spot_img
spot_img
22.7 C
Paphos
Tuesday, May 11, 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ανδρέας Ανδρέου (Κεσούρης):

spot_img
   

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Δράττοντας της ευκαιρίας που μου παρουσιάζεται με τις ερχόμενες εκλογές και  έχοντας επίγνωση της όλης κατάστασης που επικρατεί στο σχολικό περιβάλλον αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητα μου για τη Σχολική Εφορία.

   
   

Διανύοντας την εποχή της προόδου, την εποχή της ανάπτυξης σε μια κοινωνία που θέλουμε να λέμε ότι είναι σύγχρονη, τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε, μια κοινωνία προοδευτική, μια κοινωνία που κανονικά θα έπρεπε να παρέχει ίσες ευκαιρίες και ειδικότερα στους νέους, θεωρώ πως η προετοιμασία των νέων για την ένταξη τους στην κοινωνία είναι ο προμαχώνας για μια κοινωνία που διατηρούνται οι ισορροπίες σε κοινωνικά δημοκρατικά ερεθίσματα που ενισχύουν την προοπτική της ευελιξίας για την πρόοδο και την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής, ισορροπημένης  κοινωνίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   
   

Πιστεύω πως η κοινωνική μόρφωση και η παιδεία είναι η αφετηρία για όλα αυτά. Θεωρώ πως τα σχολεία σήμερα είναι ο σύνδεσμος της συνέχισης της εθνικής μας οντότητας με τον ευρύτερο κόσμο. Είναι βασικά το μοναδικό μας μέσο που δηλώνουμε καθημερινά παρόν.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ποια τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Σχολικού εφόρου κατά τη γνώμη σας;

 Εκτιμώ πως δεν υπάρχει μια ιδανική συνταγή. Πιστεύω όμως ότι ένας υποψήφιος έφορος πρωτίστως θα πρέπει να διακατέχεται από ιδανικά και χαρίσματα τέτοια ώστε να συγκροτούν μια προσωπικότητα με έντονα τα στοιχεία της αποφασιστικότητας, της εντιμότητας, της φιλοτιμίας,  της εργατικότητας, της συνεργασίας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα και κυρίως να διακατέχεται  από έντονο το συναίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να έχει τις δεξιότητες που θα τον καθιστούν ουσιαστικά σημαντικό για το ρόλο που καλείται να επιτελέσει.  Όλα αυτά θεωρώ ότι συγκροτούν και ενισχύουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του υποψηφίου σχολικού εφόρου.

Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείται εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες, αμφισβητούν ολοένα και πιο πολύ, τις προθέσεις των πολιτικών παραγόντων και αρνούνται ότι υπηρετούν το κοινό καλό. Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκείται σήμερα η πολιτική στην Κύπρο, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον γνησιότητα στον λόγο των πολιτικών καθώς επίσης και η απαιτούμενη διαφάνεια στις πολιτικές ενέργειες και πράξεις, έχουν επιφέρει και την απαξίωση των πολιτικών και των κομμάτων ευρύτερα. Εκτιμώ ότι οι καθημερινές παρελάσεις των πολιτικών από τα Μ.Μ.Ε και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας έχουν ωθήσει τους πολίτες,  στην απαξίωση αυτού του είδους της πολιτικής και έχουν δημιουργήσει την άποψη ότι υπάρχουν παντού υποκρυπτόμενα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συνδυάζει μια πολιτική προσέγγιση προς τους πολίτες που τους εμβολιάζει με το δικαίωμα της επιλογής, παρέχοντας τους συνδυασμό υποψηφίων με ουσιαστικό το νόημα των εκλογών συνδυάζοντας την εμπειρία των παλαιότερων, την όρεξη και την τόλμη των νεότερων. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών  αλλά ταυτόχρονα  ενδυναμώνει  την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη προς το Δημοκρατικό Κόμμα. Καλύπτει ουσιαστικά το συναίσθημα και την επιθυμία του κάθε  Κύπριου που θέλει ο τόπος του να πάει μπροστά, δηλώνοντας παρόν ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο  την ανάπτυξη και την αξιοκρατική προοπτική για όλους.

Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι  χρειάζονται οι σχολικές μονάδες σήμερα; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

 • Αντισεισμική αξιολόγηση των κτιριακών μονάδων και αναβάθμιση όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
 • Ουσιαστική μελέτη πυρασφάλειας σε όλα τα σχολεία και δημιουργία όλων των προνοιών καταστολής.
 • Απαραίτητη εγκατάσταση ανελκυστήρα σε όλα τα διώροφα σχολεία και ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία προνοιών για τα παιδιά που το χρειάζονται.
 • Ανέγερση επιπρόσθετων κτιριακών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση όλων των μαθητών για να σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο μαθητές να διδάσκονται σε κινούμενες αίθουσες τύπου « κοντέινερ».
 • Άμεση αναβάθμιση χώρων προσωπικής υγιεινής και παροχής ζεστού νερού σε όλα τα σχολεία.
 • Λειτουργικός κλιματισμός και κεντρική θέρμανση για όλα τα σχολεία.
 • Ισότιμη αναβάθμιση χώρου αθλοπαιδιών για όλα τα σχολεία.
 • Απαραίτητη μελέτη/επιθεώρηση από σύμβουλο ασφάλειας για την πρόβλεψη πιθανών σημείων που εγκυμονούν κινδύνους και εισηγήσεις για την πρόληψη ατυχημάτων.
 • Βελτίωση της περίφραξης για την ασφάλεια των μαθητών στους προαύλιους χώρους και ειδικότερα στα σχολεία με μικρά παιδιά.
 • Αναβάθμιση ενεργειακής κατηγορίας των κτιριακών εγκαταστάσεων παράλληλα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, συνδυάζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θερμομονωτικά υλικά για την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει το δικαίωμα της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα αναβάθμισης ενεργειακής κατηγορίας κτιριακών εγκαταστάσεων με τη λήψη ενισχυτικών κονδυλίων – Σχέδιο Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω. Η άντληση τέτοιων πόρων εκσυγχρονίζει ενεργειακά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου σε ένα ποιοτικό, σύγχρονο περιβάλλον και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος βιωσιμότητας του σχολείου.
 • Ζούμε σε ένα κράτος κατεχόμενο με αναλλοίωτα τα σημάδια των εχθροπραξιών. Επίσης γεωγραφικά βρισκόμαστε σε μια περιοχή με εντάσεις. Έχοντας υπόψη ότι η νεολαία είναι το μέλλον του κάθε τόπου, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Εισηγούμαι τη δημιουργία χώρου ο οποίος θα λειτουργήσει σαν καταφύγιο των μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση που θα κριθεί απαραίτητο.

Την Σχολική Εφορία  που την θέλετε να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Εκτιμώ πως η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι άμεσα συνυφασμένη με την Σχολική Εφορία. Ελπίζω μέσα από αυτό να προκύψουν νέα δεδομένα με εντονότερο το συναίσθημα της προσφοράς. Μεταξύ άλλων ο  ίσος καταμερισμός κονδυλίων σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν τις σχολικές μονάδες συμπεριλαμβανομένου και της συντήρησης αυτών.  Συνάμα, να παρέχονται ίσες μαθησιακές δυνατότητες ανεξαρτήτως της γεωγραφικής θέσης του σχολείου. Επίσης, πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το φαινόμενο  της ορφάνιας των σχολείων της υπαίθρου, φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πρωταρχικό λόγο της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τους νέους. Θεωρώ πως η αποκέντρωση είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου, άλλωστε αυτό είναι ιστορία από το παρελθόν. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εύρυθμη λειτουργία ειδικών σχολικών μονάδων αφού οι ίσες ευκαιρίες στη μάθηση είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων που συγκροτούν το πάζλ της κοινωνίας. Καταληκτικά, προσδοκώ σε ένα σύγχρονο μαθησιακό μοντέλο που θα ενισχύει και θα ενδυναμώνει το μαθησιακό αίσθημα και να διαχειρίζεται όλους τους πολίτες ισότιμα έχοντας πάντα γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Πως ονειρεύεστε την Σχολική Εφορία του αύριο;

Στόχος μου είναι να δώσω σάρκα και οστά στο όνειρο για μια αναδιαρθρωμένη Σχολική εφορία, με  αναβαθμισμένο  τρόπο παροχής των υπηρεσιών της, καθιστώντας την ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό.  Είναι επίσης κοινά αποδεκτό πως όλοι μαζί, συμπαραστάτες και αρωγοί, επιβάλλεται να  συνδράμουμε στην προσπάθεια των νέων μας, διασφαλίζοντας τους τις καλύτερες συνθήκες που θα τους οδηγήσουν σε μια ομαλή και επιτυχημένη ένταξη τους στην κοινωνία.  Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή η επίτευξη αλλά όλοι μαζί, Εφορία, εκπαιδευτικοί και γονείς, μπορούμε να συνυπάρξουμε ώστε να θωρακίσουμε τους νέους μας με αρχές και αξίες όπως ο σεβασμός, η συνεργασία, η ισότητα και η πίστη για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα σχολικό περιβάλλον που θα είναι εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων και που θα ενθαρρύνει μια δημιουργική στάση ζωής. Ένα κλίμα που να προσφέρει ασφάλεια και κυρίως να μη φέρει ως εφιάλτη τον κίνδυνο της αποτυχίας. Οι μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και κυρίως να αγαπήσουν τη μάθηση.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Είμαι ένας νέος που αν και δεν έχω υπηρετήσει ξανά το θεσμό αυτό, η έντονη επιθυμία μου για προσφορά θεωρώ ότι υπερκαλύπτει το γεγονός αυτό. Συνάμα, η εργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η εντιμότητα και ετοιμότητα, η ανθρώπινη προσέγγιση των θεμάτων, η διάθεση για συνεργασία τόσο με τα υπόλοιπα μέλη της Σχολικής Εφορίας όσο και με τους εκπαιδευτικούς,  η τόλμη για ουσιαστική αντιμετώπιση των δυσκολιών και  η ακεραιότητα, αποτελούν μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα μου, στοιχεία που πιστεύω θεωρούνται απαραίτητα στη διεκδίκηση μιας θέσης στη Σχολική Εφορία.

Επίσης, θεωρώ ότι η ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική εμπειρία μου είναι πολύ σημαντικό εφόδιο. Συγκεκριμένα, οι εμπειρίες που αποκόμισα στον κατασκευαστικό τομέα  όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την συντήρηση εξοπλισμού κτιριακών μονάδων συνδέονται άμεσα με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ένας σχολικός έφορος. Ταυτόχρονα,  η εκπαιδευτική και επαγγελματική  εμπειρία άρτιας αξιολόγησης της  πρόσληψης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού συντελούν επίσης σημαντικό παράγοντα. Παράλληλα, οι γνώσεις που έχω αποκτήσει στο δημόσιο τομέα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς επίσης και στο Υπουργείο Παιδείας, με καθιστούν ακόμη πιο υπεύθυνο στην απόφαση μου για εμπλοκή στην ομάδα διαχείρισης των σχολικών μονάδων.

15016290_1353429254715429_5418553552884684026_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Support Local Business
 
 
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img