13.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Συνέντευξη Ματθαίος Ιεροκηπιώτης: Με πάθος και δίψα για προσφορά στην Πάφο…!

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος?

Από πολύ μικρός, είχα εμπλοκή με τα κοινά, αφού ήμουν πάντοτε…ανήσυχο πνεύμα και ένας ενεργός πολίτης, με πάθος για προσφορά στον συνάνθρωπό μου. Πρέπει να σας πω ότι ήμουν σε όλα τα μαθητικά συμβούλια και ακολούθως στα φοιτητικά μου  χρόνια στην Αθήνα , ανέπτυξα πλούσια Δράση στη φοιτητική παράταξη, Δράσις ΚΕΣ. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο διετέλεσα  πρόεδρος σε Συνδέσμους Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και πρόσφερα και προσφέρω ανιδιοτελώς  σε πάρα πολλά Σωματεία και Συνδέσμους, όπως  τους Χειμερινούς Κολυμβητές, την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, την Συνομοσπονδία Δημοτικής Εκπαίδευσης, τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, την Πάφια, τον Ευαγόρα, τον Διαβητικό Σύνδεσμο, τον Αντιρευματικό κ.α.  Βλέποντας όλα εκείνα τα άσχημα που έλαβαν χώρα στο Δήμο Πάφου, τα τελευταία χρόνια και την μεγάλη σήψη, την διαφθορά και την  ασυδοσία που υπήρχε, αποφάσισα όπως ήρθε η ώρα και σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αποδείξει στην μέχρι σήμερα διαδρομή τους στα κοινά ότι μπορούν να προσφέρουν, να περάσουν στην πρώτη γραμμή. Για μένα η Πάφος, είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου και επειδή αγαπώ παθολογικά την πόλη μου, ως περήφανος Παφίτης, αποφάσισα να ζητήσω την ψήφο των Δημοτών μου για μια θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου, κατά τη γνώμη σας?

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο ιδανικός Δημοτικός Σύμβουλος, θα πρέπει να είναι πάνω από όλα ο εαυτός του. Να είναι ανθρώπινος και προσιτός στους Πολίτες, έτοιμος να ακούσει και να επιλύσει τα προβλήματα τους, πάντοτε με ειλικρίνεια και αγάπη. Θα πρέπει να έχει την όρεξη και τον ζήλο να αφιερώνει αμέτρητες ώρες, για να μπορέσει να είναι παραγωγικός και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, μέσα από νέες ιδέες και προτάσεις, που θα τοποθετούν πάνω από όλα το συμφέρον του Δημότη.

Ακούμε τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα?

Οι πολίτες απόλυτα δικαιολογημένα έχουν παράπονα με όλα τα κόμματα, αφού διέψευσαν τις προσδοκίες τους. Η οικονομική κρίση προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα και τα κόμματα δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις που έπρεπε. Παρόλα αυτά, τα κόμματα είναι κύτταρα της Δημοκρατίας και δεν μπορεί παρά να υπάρχουν σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα. Πιστεύω πως οι ψηφοφόροι στις Δημοτικές Εκλογές ψηφίζουν πρώτα τα πρόσωπα και μετά τα κόμματα…

Ποιό είναι το όραμα σου για την Πάφο? 

Οραματίζομαι μια πράσινη Πάφο, σύγχρονη και ευρωπαική. Μια πόλη, όπου οι Δημότες θα αισθάνονται περήφανοι για την καταγωγή τους και ένα Δήμο πρότυπο και για τους υπόλοιπους Δήμους. Τους τελευταίους μήνες η Πάφος έχει αλλάξει, αφού φαίνεται με τα πάρα πολλά έργα που υλοποιούνται, ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι, για μια ανάκαμψη σε όλους τους τομείς. Αυτή η ανοδική πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί, με ένα νέο ισχυρό Δημοτικό Συμβούλιο, με ανθρώπους που έχουν ζήλο και πάθος, για προσφορά. Με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι αγαπούν παθολογικά αυτή την πόλη…!

Ποιες είναι οι δικές σου προτάσεις?

Οι δικές μου προτάσεις, μεταξύ πολλών άλλων,  ιεραρχούνται ως εξής: Εκμετάλευση στο έπακρο του σπουδαίου θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. Καθιέρωση της μέρας του Δημότη με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δημιουργία ερευνητικού κέντρου από διακεκριμένους επιστήμονες για παραγωγή νέων πρωτότυπων ιδεών. Πρόσληψη άμεσα από τον Δήμο καταρτισμένου επιστήμονα για να μελετά έσοδα από χρηματοδοτούμενα κονδύλια από την Ευρωπαική Ένωση. Κίνητρα για να πρασινήσει η πόλη και βελτίωση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Μια πόλη προσβασιμη για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και δημιουργία πάρκου για παιδιά με κινητικές δυσκολίες. Μελέτη και ολοκληρωμένες λύσεις για μείωση της ενέργειας των κυμάτων στην παραλία των Δημοτικών Μπάνιων. Συστηματικές δειγματοληψίες και αναλύσεις νερού για μείωση της ρύπανσης των θαλασσών. Αυστηρά πρόστιμα και ανάκληση των αδειών σε όσους πλοιοκτήτες σκαφών συλλαμβάνονται να ρυπαίνουν τη θάλασσα. Δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στα Δημοτικά Μπάνια και πλήρης αναβάθμιση του χώρου. Δημιουργία νέων καφετεριών σε κάθε παραλία της Πάφου. Δημιουργία ποδηλατοδρόμου σε ολόκληρη την παραλιακή ακτογραμμή. Τοποθέτηση χορτοτάπητα και αξιοποίηση του Γ.Σ.Κ. Καθιέρωση και στην Πάφο της ευρωπαικής μέρας θάλασσας και μουσικής . Ένας λαχανόκηπος για κάθε οικογένεια. Δωρεάν διαδίκτυο σε πάρκα πλατείες και Δημόσιους χώρους. Παροχή πολεοδομικών κινήτρων και μείωση τελών κατάθεσης. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ευπαθείς ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Πιστεύετε, ότι η Πάφος, θα πετύχει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;  Πώς εκτιμάτε την μέχρι τώρα πορεία;

      Μπορεί να μας απομένουν, μόνο λίγες μέρες από την ιστορική ανακήρυξη της Πάφου, σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όμως, γνωρίζοντας κάποια πράγματα λίγο περισσότερο, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι η αγαπημένη μας πόλη θα βγάλει την μικρή μας Κύπρο ασπροπρόσωπη.Το Πάφος 2017 είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη, που θα πρέπει πάση θυσία, να παραμείνει και για τις κατοπινές γενιές.  Όταν κερδίζαμε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας , φαινόταν ότι μπορεί να πείσαμε τους Ευρωπαίους, όμως η απειρία ήταν τέτοια που κινδυνέψαμε πολύ σοβαρά ακόμη και να χάναμε τον τίτλο, αφού για να εφαρμόζαμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί χρειαζόντουσαν 22 εκατομμύρια και εμείς είχαμε μόλις…20 χιλιάδες ευρώ! Αν κάνουμε μια αναδρομή, θα θυμηθούμε ότι είχε γίνει ένα μεγάλο σίριαλ, για το ποιος θα ήταν ο επικεφαλής και ποιοί θα συμμετείχαν σε αυτό τον νέο Οργανισμό. Ευτυχώς τον Μάρτιο του 2013 πείσθηκε ο πρώην Υπουργός και αξιόλογος επιστήμονας Χρίστος Πατσαλίδης, να αναλάβει τα ηνία, έχοντας όμως και πλήρη άγνοια κινδύνου.  Λίγες μέρες μετά,  ήρθε”καπάκι” και το κούρεμα των καταθέσεων και το όνειρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έμοιαζε με όνειρο απατηλό. Πλάι σε αυτά στην Πάφο επικρατούσε και ο μύθος ότι με την ανάθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα έβρεχε και εκατομμύρια, κάτι τέτοιο που ως αστείο φάνταζε, μιας και οι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, ήταν ιδιαίτερα “σκληροί”, αφού κερδίσαμε βάσει συγκεκριμένου προγράμματος που έπρεπε να ακολουθηθεί πιστά, όπως έγραφε και το “ευαγγέλιο” του bit book. Για αρκετούς μήνες ο Οργανισμός πορευόταν με ένα καλλιτεχνικό Διευθυντή και ένα άτομο αποσπασμένο, από το Δήμο Πάφου, την ίδια στιγμή που άλλοι Οργανισμοί για την ίδια αποστολή εργοδοτούσαν 70 με 80 άτομα. Τον Οκτώβριο του 2013, η πρώτη αξιολόγηση ήταν καθοριστική, αφού η αντιπροσωπεία του Πάφος 2017, αποφάσισε να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα. Ενδιάμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο, είχε μελετήσει ενδελεχώς το πρόγραμμα και θα μπορούσε να το εκτελέσει, με πολύ μικρότερο μπάτζετ. Μετά από ένα χρόνο μέσα από σκληρή δουλειά, η ομάδα των ανθρώπων του Πάφος 2017 παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πρόταση, που είχε μέσα τις περισσότερες προτάσεις που είχαν υποσχεθεί, αλλά “κατέβασε”, το κόστος στα 8,5 εκατομμύρια.Μάλιστα στην τελική αξιολόγηση οι ξένοι έδωσαν στην Πάφο και συγχαρητήρια , ως πρότυπο, μικρής πόλης, με το βραβείο “Μελίνας Μερκούρη” και το 1,5 εκατομμύριο να αποτελεί γερή τονωτική ένεση. Απ’ εκεί και έπειτα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και οι πάντες στην Πάφο , αγκάλιασαν με ξεχωριστή θέρμη τον θεσμό και η επιτυχία είναι δεδομένη, τόσο για την Πάφο μας, που έχει ήδη μπει στον Πολιτιστικό Χάρτη της Ευρώπης, αλλά και την μικρή μας Κύπρο γενικότερα.
Κλείνοντας, πείτε μας γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;
   Όπως σας είπα και πιο πάνω, είμαι πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα να δοθεί η ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους, διψασμένους για προσφορά, που έχουν όραμα γιαυτή την πόλη να αναλάβουν επιτέλους τα ηνία. Χρειάζονται άτομα διεκδικητικά, τα οποία έχουν τις γνώσεις και τις ηγετικές ικανότητες να ξαναβάλουν την Πάφο σε τροχιά ευημερίας και ανάπτυξης. Έχω την ισχυρή άποψη ότι η μέχρι σήμερα ενεργή εμπλοκή μου στα κοινά, είτε μέσα στους διάφορους Συνδέσμους Γονέων, είτε στις Διοικήσεις των πολλών Σωματείων, που ηγούμαι και υπηρετώ με ζήλο και ανιδιοτέλεια τα τελευταία χρόνια, μου έχει δώσει όλα εκείνα τα εφόδια, για να προσφέρω στην αγαπημένη μου πόλη και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν,  ζητώ την ψήφο των Δημοτών μου,, για να ανοίξουμε μαζί, νέους ορίζοντες στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο τόσο για μας όσο πρωτίστως και για τα παιδιά μας. Υπόσχομαι να δουλέψω σκληρά, με πάθος και εντιμότητα και πιστεύω,  ότι όλοι μαζί ενωμένοι και μονιασμένοι σαν μια γροθιά, μπορούμε να βάλουμε την Πάφο ξανά στον Ευρωπαικό χάρτη με αφετηρία την χρονιά ορόσημο το 2017, όπου η Πάφος μας θα έχει τον πολύ τιμητικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ