spot_img
spot_img
27.9 C
Paphos
Tuesday, September 21, 2021

Συγκλονίζουν τα όσα βίωσε η κυπριακή αποστολή σε Μάτι και Κινέτα

Στις περιοχές Μάτι και Κινέτα επιχειρεί και σήμερα (25/7) η κυπριακή αποστολή, συγκλονιστικά τα όσα βίωσε.

spot_img
   

Η αποστολή της Κύπρου στην περιοχή του μετώπου της πυρκαγιάς στο Μάτι παραμένει η ίδια όπως και χθες, που είναι η ασφάλιση της περιοχής η οποία έχει μικροεστίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ο οποίος βρίσκεται με την κυπριακή αποστολή που μετέβη χθες στην Αττική, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φονικών πυρκαγιών.

Σημείωσε ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι που να μην ξεκαπνίζει τίποτε, διότι σήμερα είναι πιο δυνατός ο άνεμος που πνέει.

   

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΠΕΔΠΑ Λάρνακας Χρυσήλιος Χρυσηλίου, ο οποίος, επίσης, βρίσκεται με την κυπριακή αποστολή που μετέβη χθες στην Αττική προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με την άφιξή τους το τι είδαν με τα μάτια τους και το τι βίωσαν είναι κάτι το συγκλονιστικό, από το μέγεθος και της πυρκαγιάς σαν πυρκαγιά, αλλά και των συνεπειών, της καταστροφής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Ήμασταν στο πρώτο χρονικό διάστημα σε ένα σοκ. Χθες, μας χώρισαν σε δύο μεγάλες ομάδες. Εμάς με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών μόνο του σε άλλη περιοχή. Εμάς μας έφεραν στην περιοχή Μάτι. Μας έστειλαν αμέσως πάνω στα όρια της πυρκαγιάς που ήρθε κάτω από το βουνό και, όταν λέμε όρια, είναι μέσα στην πόλη τα όρια. Είναι δάσος και πόλη μαζί. Έχει πυκνή βλάστηση», πρόσθεσε.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι ανέλαβαν αποστολή πιο ψηλά από την πόλη, στις περιοχές που δεν τις είχε κάψει εντελώς η πυρκαγιά, αλλά ήταν στα σύνορα με την πυρκαγιά, και όπου υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις.

«Χθες, όλη μέρα βασικά σβήναμε αναζωπυρώσεις. Τελειώσαμε χθες γύρω στις 11 το βράδυ. Μας πήραν σε ξενοδοχείο, ξεκουραστήκαμε και σήμερα η 06:30 ήρθαμε πάνω. Είμαστε στον ίδιο τόπο, χωρίσαμε την ομάδα μας σε πέντε υποομάδες, σε πέντε τομείς ευθύνης, είμαστε μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου που έχει δύο αυτοκίνητα τα οποία μας εξυπηρετούν για να γεμίζουμε τις σάκκες και ο κόσμος πάει πάνω, σβήνει, έρχεται κάτω γεμίζει. Αυτή είναι η δουλειά μας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την ψυχολογία των εθελοντών, ο κ. Χρυσηλίου είπε ότι είναι πολύ καλή.

«Είναι περήφανοι για αυτό το πράγμα που κάνουν. Νιώθουν μια ικανοποίηση, διότι στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού και του λογικού προσφέρουν σε τούτη την τραγωδία. Ο εθελοντής, να ξέρεις, θέλει να κάνει παραπάνω. Όμως, και το λίγο που κάνει είναι πολύ σημαντικό. Νιώθουμε την εκτίμηση του κόσμου. Ο κόσμος σταματά, ευχαριστεί μας. Έρχονται να μας δώσουν νερά, καφέ, κρουασάν. Αυτό το πράγμα το εκτιμάς και εσύ, διότι βλέπεις ότι υπάρχει μια αναγνώριση της προσφοράς που κάνεις, αν και δε το ζητάμε και δεν το θέλουμε, αλλά, από τη στιγμή που το δίνει, το εκτιμούμε εμείς.

Το ηθικό τους είναι πολύ ψηλό, ακμαιότατο, ό,τι τους πούμε, η πειθαρχία τους είναι παραπάνω από τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μαζί τους και πράγματι τιμούν τη στολή τους, τα χρώματά τους, τον τόπο τους, τον εθελοντισμό ευρύτερα. Διπλά μπράβο τους», σημείωσε.

Ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι δεν θέλουν να δώσουν ευκαιρία σε καμία περίπτωση να έχουν ξανά πυρκαγιά.

«Έχουμε μαζί μας έναν σύνδεσμο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, ο οποίος μας διαβιβάζει τις οδηγίες, διότι έχουν το γενικό πρόσταγμα στην περιοχή.  Θα παραμείνουμε στην περιοχή μέχρις ότου μας δοθούν διαφορετικές οδηγίες», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη, αλλά το κακό που έχει γίνει είναι μεγάλο.

Σε ερώτηση αν έχουν εμπλακεί και στην αναζήτηση αγνοουμένων, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι δεν έχουν εμπλακεί στην έρευνα για ανεύρεση οποιωνδήποτε αγνοουμένων.

«Αυτό το έχει αναλάβει η ελληνική αστυνομία με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Η αποστολή μας ήταν καθαρά στην πυρόσβεση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχει εικόνα για την αποστολή των μελών του Τμήματος Δασών στο μέτωπο της πυρκαγιάς της Κινέτας, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι τα μέλη του Τμήματος Δασών έχουν τις ίδιες οδηγίες, να περιπολήσουν στην περιοχή της Κινέτας για κατάσβεση τυχόν μικροεστιών.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img