Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στη Γερόνησσο (Άγιος Γεώργιος της Πέγειας).
Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι οι φετινές ανασκαφές (επισκόπηση και μελέτης), που διήρκεσαν πέντε εβδομάδες, διεξήχθησαν υπό τη Διεύθυνση της δρας Joan Breton Connelly, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.
Στην αποστολή συμμετείχε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομάδας από το Leon Recanati Institute for Maritime Studies του Πανεπιστημίου της Χάιφας, η οποία διεξήγαγε προκαταρκτικές ενάλιες έρευνες και επισκοπήσεις γύρω από τη Γερόνησσο και στο Λιμάνι Μανίκη.
Η ομάδα συνέχισε την ανασκαφή στη Γερόνησσο και διεξήγαγε ενάλια επισκόπηση της περιοχής και του Λιμανιού Μανίκη, που τοποθετείται ακριβώς νότια του Άγιου Γεώργιου της Πέγειας. Αυτό το αρχαίο λιμάνι εξυπηρετούσε ως το βασικό λιμάνι για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Γερόνησσου από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική περίοδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο καθηγητής Pieter Broucke από το Middlebury College συνέχισε την ανάλυση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που χρονολογούνται περί τα τέλη της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο. Τα θεμέλια ενός κτιρίου, με χαρακτηριστικά αρχαίου ναού, που βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο του νησιού, υποδηλώνουν ότι η θεμελίωση του οικοδομήματος είχε σχεδιαστεί με μεγάλη ακρίβεια. Η απόσταση μεταξύ των γραμμών χάραξης της οικοδομής ισοδυναμεί στα 8.48μ, μια διάσταση που αντιστοιχεί σε δεκαέξι μονάδες των 0.530 μ, μήκος που ταιριάζει με το αιγυπτιακό μέτρο μέτρησης Αρσίν. Αυτή η νέα ανεύρεση επισημαίνει ότι το μέτρο μέτρησης που είχε χρησιμοποιηθεί στη Γερόνησσο ήταν Πτολεμαϊκή Αιγυπτιακή.
Η έρευνα του δρα Luca Cherstich, Oxford PhD, ειδικού στους Πτολεμαϊκούς λαξευτούς τάφους στην Κυρηναϊκή, υποστηρίζει περαιτέρω την επαφή με την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Συνέχισε τη μελέτη των τοπικών τάφων στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, σε μια προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που έζησαν και απεβίωσαν στην απέναντι ενδοχώρα από τη Γερόνησσο.
Ο καθηγητής Δημήτρης Πλάντζος, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, συνέχισε τη μελέτη των μοναδικών σφραγίδων-φυλακτών της Γερόνησσου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον παραλληλισμό με την Edfu στην Αίγυπτο. Η καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της κεραμικής του Γερόνησσου, ενώ ο δρ Mariusz Burdajewicz ολοκλήρωσε την προεργασία για τη δημοσίευση των υάλινων ευρημάτων.
Ο δρ Paul Croft, του Lemba Archaeological Field Station, ανέσκαψε μια σειρά από τομές οι οποίες στην αρχαιότητα είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί ως θεμελιώσεις και αργότερα καταστράφηκαν με την αφαίρεση του πλούσιου αρχιτεκτονικού υλικού της Γερόνησου κατά τους πρώτους 6 αιώνες μ.Χ.