spot_img
spot_img
23.9 C
Paphos
Saturday, May 8, 2021

Σπουδαία διάκριση για γνωστό Παφίτη απο την Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

spot_img
   

Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος και ο μουσικοσυνθέτης, Μάριος Ιωάννου Ηλία, είναι πλέον τακτικά μέλη στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών, που έχει ως έδρα της το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, γενέθλια πόλη του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών περιλαμβάνονται κάτοχοι βραβείων Νόμπελ και κορυφαίοι επιστήμονες, διανοούμενοι και άνθρωποι των τεχνών από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

   
   

Ο κ. Γουλιάμος μετέβη το Μάρτιο στην Αυστρία όπου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της ένταξής του στην Ακαδημία ενώ, ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, αναμένεται να μεταβεί στην Αυστρία για τον ίδιο λόγο το Μάρτιο του 2019.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   
   

«Αποτελεί ύψιστη τιμή η εκλογή μου ως τακτικού μέλους στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Γουλιάμος.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Σημείωσε «πως πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν έθετα την υποψηφιότητά μου στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στην Τάξη των Κοινωνικών Επιστημών, γνώριζα και αναγνώριζα τις χρονοβόρες διαδικασίες και, κυρίως, πόσο αυστηρά είναι τα κριτήρια για την εκλογή τακτικού μέλους, αφού πέραν των κορυφαίων επιστημόνων συμπεριλαμβάνονται και 40 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ».

Όπως είπε ο κ. Γουλιάμος, «αναμφίβολα με διακατέχει υψηλό αίσθημα ικανοποίησης και ευθύνης, πνευματικό και διανοητικό, αφού τα τακτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών εκλέγονται για την αναγνώριση του έργου τους».

Πέραν τούτου όμως, συνέχισε, «έχω γνώση και επίγνωση ότι ανήκω σε μια Ακαδημία κορυφαίων επιστημόνων και διανοουμένων της Ευρώπης, καθώς και άλλων χωρών της υφηλίου».

«Συν τοις άλλοις, αποτελεί για μένα ηθική ικανοποίηση να συμμετέχω ενεργά στις δράσεις ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, συνώνυμου της ευρωπαϊκής αριστείας στις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες», είπε ο κ. Γουλιάμος.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, η ένταξή μου υποδηλοί και ακόμα ένα στοιχείο, άμεσα συνδεδεμένο με την Κύπρο».

«Και εννοώ τη σημασία που έχει η παρουσία της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών» εξήγησε ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Δήλωσε, τέλος, ότι «αποτελεί, με λίγα λόγια, αναγνώριση των συνολικών προσπαθειών της χώρας μας, όπως βέβαια και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που υπηρετώ την τελευταία 15ετία».

Ο συνθέτης, Μάριος Ιωάννου Ηλία, δήλωσε, επίσης στο ΚΥΠΕ, πως «θεωρώ σημαντική την εμπλοκή μου σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που αφορούν τρέχοντα θέματα των τεχνών στον ευρωπαϊκό χώρο, αφού πρόκειται για το μέλλον και την εξέλιξη τους, στο κρίσιμο και καθοριστικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «η επίσημη τελετουργία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου 2019 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας».

Όπως είπε ο κ. Ηλία, «τον περασμένο Οκτώβριο εξελέγην, επίσης, μέλος της καλλιτεχνικής και επιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολυαισθητικής Εκπαίδευσης, μέσω του οποίου βρίσκομαι επικεφαλής της ομάδας για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων προσεγγίσεων στη μουσική εκπαίδευσης».

Oι πρώτες εφαρμογές ξεκίνησαν πέρυσι, μεταξύ άλλων, στο μουσικό σχολείο BORG της Βιέννης.

Το καλλιτεχνικό έργο του Μάριου Ιωάννου Ηλία μετράει πάνω από 80 συνθέσεις ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι τα μεγάλης κλίμακας έργα του σε Ευρώπη, Ρωσία και Ιαπωνία, τα οποία έχουν πολλάκις  βραβευτεί ενώ ο διεθνής Τύπος αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια σε αυτά.

Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Σε ηλικία 24 ετών, με αφορμή τη δημιουργία του έργου του “Στροφές” στο χώρο του Σύγχρονου Διαφανούς Εργοστασίου της Volkswagen στη Δρέση, εμπνέεται την έννοια της “πολυμεσότητας”, την οποία συνεχίζει να εξελίσσει και να εφαρμόζει μέχρι σήμερα.

Πέρυσι εκδόθηκε από το γερμανικό μουσικό εκδοτικό οίκο Schott το βιβλίο του “The Concept of Polymediality”, στο οποίο εξηγεί και αναλύει τη συγκεκριμένη έννοια ενώ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε και η βραβευμένη έρευνά του, από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, η οποία εστιάζεται στις αισθητικές προσεγγίσεις της όπερας και του μουσικού θεάτρου του 20ου και αρχές 21ου αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών διοικείται από ενδεκαμελές Προεδρείο, εξαμελή Σύγκλητο και επταμελή Κοσμητεία.

Στα Επίτιμα Μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Πάπας της Ρώμης, ο Χέλμουτ Κολ, πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Ζαν Γκλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Α.Μ. Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο Πρίγκηπας Ζαν του Λουξεμβούργου, ο Χάιντς Φίσερ, 11ος Πρόεδρος της Αυστρίας και άλλες προσωπικότητες.

Support Local Business
 
 
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img