Τα αρχαία πηγάδια της Κισσόνεργας
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Εν Δράσει» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, το Δημοτικό Σχολείο της Κισσόνεργας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα «Τα αρχαία πηγάδια της Κισσόνεργας».
Σχετικά πρόσφατα το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν στην Κισσόνεργα τα πρωιμότερα γνωστά πηγάδια νερού στον κόσμο ηλικίας 9000 με 10500 χρόνων. Το Δημοτικό Σχολείο της Κισσόνεργας θεώρησε λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να γνωρίσουν αυτή την πολύ σημαντική αρχαιολογική κληρονομιά της κοινότητάς τους -που δεν είναι και η μοναδική αν λάβουμε υπόψη και τις ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή Μοσφίλια- φωτίζοντας έτσι τον αρχαιολογικό και όχι μόνο πολιτισμό που ξετυλίγεται μέσα από το θέμα αυτό.
Το σχέδιο δράσης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε δύο ενότητες. Την ενότητα του νερού και την ενότητα των πηγαδιών. Στην πρώτη ενότητα τα παιδιά θα γνωρίσουν την αξία –σημασία του νερού στη ζωή μας, τον κύκλο του νερού και τις ανθρώπινες «παρεμβάσεις» στον κύκλο αυτό, το νερό στον τόπο μας, το νερό στα παλιά χρόνια και τα μνημεία νερού στην επαρχία μας. Στην δεύτερη ενότητα θα ασχοληθούν κατεξοχήν με τα πηγάδια ξεκινώντας με τη χρήση τους και την αρχαιολογική αξία των πηγαδιών που ανακαλύφθηκαν. Στη συνέχεια, θα επεκταθούν στην λαογραφική-πολιτιστική παράδοση γύρω από τα πηγάδια με μύθους, τραγούδια, χορούς, θεατρικά δρώμενα, παραμύθια και αφηγήσεις. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έργα τέχνης , να γράψουν ποιήματα ή πεζά κείμενα και φυσικά να επισκεφθούν επί τόπου το ένα από τα πηγάδια που ανακαλύφθηκαν. Επίσης, στόχος είναι οι δραστηριότητες να έχουν και μια ευρωπαϊκή διάσταση χτίζοντας έτσι γέφυρες με ευρωπαϊκούς μύθους και παραδόσεις για πηγάδια, ευρωπαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα πηγαδιών ή ότι άλλο εντάσσεται στο γενικότερο θέμα «πηγάδια».
Ήδη τον Νοέμβριο που μας πέρασε επισκέφτηκε το σχολείο της Κισσόνεργας η αρχαιολόγος Βασιλική Κουτραφούρη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μίλησε στα παιδιά για την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη στην κοινότητα τους και την πολύπλευρη αξία της ανακάλυψης αυτής.
Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα των πηγαδιών είναι και τα οστά ενός ποντικού ο οποίος δεν υπάρχει πλέον σήμερα. Έχουμε δηλαδή ένδειξη ότι υπήρχε αυτό το είδος ποντικού πριν από 10000 χρόνια στον πλανήτη μας, μόνο και μόνο από τις ανασκαφές σε ένα από τα πηγάδια της Κισσόνεργας. Μια σημαντική ανακάλυψη, που αφορά όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά και τους βιολόγους, τους παλαιοβιολόγους και τους παλαιοζωολόγους.
Όταν λοιπόν το σχολείο ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του ποντικού και βλέποντας τον ενθουσιασμό των παιδιών για αυτό το εύρημα, αποφασίστηκε να «βγάλει» από το πηγάδι αυτό το ποντικάκι να το «ζωντανέψουν» και με την γνώση τόσων αιώνων να μας συνοδεύσει ως τέλειος οδηγός στο ταξίδι μας γύρω από το θέμα «Τα αρχαία πηγάδια της Κισσόνεργας».
Προκυρήχθηκε λοιπόν ένα διαγωνισμός ζωγραφικής για την καλύτερη μασκότ ποντικού με θέμα «Το ποντικάκι του πηγαδιού». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κισσόνεργας από την Α΄ μέχρι την Στ΄ τάξη, κατά την χρονική περίοδο 9 εώς 31 Μαϊου 2016. Το ποντικάκι θα είναι παρών σε όλα έντυπα του σχεδίου δράσης, στις εργασίες που θα κάνουν τα παιδιά αλλά και σε όλες γενικότερα τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Με αφορμή λοιπόν αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη για την κοινότητα της Κισσόνεργας, το Δημοτικό Σχολείο διοργάνωσε μια λιτή και όμορφη εκδήλωση όπου ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αλλά και για να προβάλουν και επίσημα το ταξίδι που ήδη ξεκίνησε στον κόσμο του νερού, των αρχαίων πηγαδιών της Κισσόνεργας, των πηγαδιών της παράδοσης, της λαογραφίας, των πηγαδιών της Ευρώπης , των πηγαδιών του πολιτισμού!