spot_img
spot_img
30 C
Paphos
Friday, July 30, 2021

Σκάνδαλο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ: Συνεχίζονται οι έρευνες – Επεκτείνονται και σε άλλες επαρχίες οι καταθέσεις

spot_img
   

Οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για την σοβαρότατη, πολυεπίπεδη και πολύπλοκη  υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιη. 

Οι καταθέσεις επεκτείνονται και στις τέσσερις τουλάχιστον επαρχίες , την Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

   

Έχουν εντοπιστεί νέα τεκμήρια τα οποία αξιολογούνται και καθημερινά διεξάγονται έρευνες προς διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από υπαλλήλους της εταιρείας Helector , από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, από τα Διοικητικά Συμβούλια της Λάρνακας όσο και της Πάφου και από άλλες Κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επίσης σύμφωνα με την Αστυνομία θα κληθούν πρόσωπα για ανάκριση που φαίνεται ότι εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια και αφορούν ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΑ Κόσιης και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα , ενώ καταθέσεις θα ληφθούν και από άτομα που σχετίζονται με τα έγγραφα που παραλήφθηκαν ως τεκμήρια.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Μέχρι στιγμής εκδόθηκαν δύο διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, για τους υπόπτους 1-8 τα οποία αξιολογούνται. Αναμένεται όμως η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων των  Imad Baqleh  και του Δημήτριου Γιαννακόπουλου, ενώ διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων θα εκδοθούν και για τις εταιρείες που φαίνονται ότι είναι στο όνομα κάποιων από τους υπόπτους.

Επιπρόσθετα οι ανακριτικές αρχές θα προχωρήσουν στην επιθεώρηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε σχέση με τις υποδείξεις σκηνών.

Στο μεταξύ ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου αναμένεται να προσαχθούν αύριο οι 10 ύποπτοι για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης .

Αύριο Σάββατο εκπνέει το πενθήμερο διάταγμα προσωποκράτησης τους που τους επέβαλε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου στις 21 Μαρτίου.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα , τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό  του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή τον υιό του Νίκο  Κουλαππή, και τους Ιmad Baqleh πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία και τον πρώην Δ/ντη της Ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο.

Για την υπόθεση παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση  Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε σχέση με τον καταζητούμενο Αθανάσιο Κατρή ενώ η Αστυνομία εξετάζει κατά πόσο θα παρουσιαστεί στις ανακριτικές αρχές αυτοβούλως.

Ο Αθανάσιος Κατρής  από το 2003 – 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector ΑΕ μητρική της Helector στην Κύπρο και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, δηλαδή στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων .

Ελεύθεροι για την υπόθεση μέχρι στιγμής  είναι  ΓΔ της Ελλαδικής εταιρείας Helector Ιωάννης Κοκότσης  καθώς και οι Μιχάλης Μιχαήλ, Σκεύη Πρωτοπαπά και Παντελίτσα Μαππούρα υπάλληλοι της Helector στην Κύπρο .

Σημειώνεται ότι  Ιωάννης Κοκότσης σε θεληματική του κατάθεση ομολόγησε στις ανακριτικές αρχές, ότι από το 2010 που ανέλαβε την διεύθυνση της εταιρείας έχει μοιράσει ποσό 1,5 περίπου εκατομμυρίου ευρώ σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, ως μίζες, προκειμένου η εταιρεία του να πραγματοποιεί υπερκέρδη, χρεώνοντας τους δήμους, και κατ` επέκταση τους καταναλωτές, με πολύ πιο ψηλά τέλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών από το κόστος και το νόμιμο κέρδος της.

Ο Κοκότσης διαδέχθηκε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τον Κοκότση, είχε ήδη στημένο όταν ανέλαβε ο ίδιος το κύκλωμα με τις μίζες. Στην θεληματική του κατάθεση ο Κοκότσης εξιστόρησε με λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν τόσο στο ΧΥΤΑ Πάφου όσο και στο ΧΥΤΥ Κόσιης.

Εξάλλου ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος  ανακρινόμενος από την Αστυνομία έδωσε κάποιους ισχυρισμούς . Ενώ αρχικά μετά τη σύλληψη του ο Γιαννακόπουλος ανέφερε  στην Αστυνομία μεταξύ άλλων ότι έδωσε κάποια χρήματα  στον Σάββα Βέργα αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν εισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σωματεία αργότερα φαίνεται να αναθεώρησε  την στάση του επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε ο Ι. Κοκότσης.

Ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος ήταν πρώην Γενικός Διευθυντής της Helector από το 2007 – 2010 και αντικαταστάθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img