spot_img
spot_img
22 C
Paphos
Sunday, April 18, 2021

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύσει ποικιλότροπα το έργο των ανθρώπων του Πάφος 2017

spot_img
   

Η Κυβέρνηση, όπως από την αρχή στήριξε έμπρακτα την υλοποίηση των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα συνεχίσει να ενισχύει ποικιλότροπα το έργο των ανθρώπων του Οργανισμού Πάφος 2017, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο το οποίο οφείλουμε να τιμήσουμε, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας την ξεχωριστή έκθεση γλυπτικής Risky Travels που πραγματοποιείται στην Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο.


Ο Πρόεδρος ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερα αισθήματα που βρίσκεται στην Πάφο για να τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης του Άντη Χατζηαδάμου και του Μπακί Μποκάτς.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, είπε, διευρύνουν τους πολιτιστικούς ορίζοντες μας και αγκαλιάζουν απλόχερα την πολιτιστική επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς, της Κύπρου, της Ευρώπης και του κόσμου.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Η εκδήλωση, πρόσθεσε, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, και περιλαμβάνεται σε μία σειρά εκδηλώσεων που πραγματικά αναδεικνύει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει και στέλνει ένα μήνυμα πως μαζί μπορούμε να συνδημιουργήσουμε όπως συνδημιουργήσαμε στο παρελθόν κατά τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον». Αρκεί, είπε, «να δουλέψουμε όλοι μαζί με αλληλοκατανόηση στις ανησυχίες ο ένας του άλλου, για να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ειρηνικής συμβίωσης».

Αναφερόμενος στον Άντη Χατζηαδάμου, είπε πως η γλυπτική αποτέλεσε αίσθημα και υπόθεση ζωής. Στη μακρά δημιουργική του πορεία, αφομοιώνοντας στοιχεία από τον τόπο και τους ανθρώπους του αλλά και δεχόμενος τις επιρροές από τον έξω κόσμο ο Άντης Χατζηαδάμου κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, πρόσθεσε.

Είναι προφανές, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης , ότι ως καλλιτέχνης ορίστηκε από μια διαρκή μετακίνηση, εφόσον η ζωή του υπήρξε μοιρασμένη επί της ουσίας σε δυο πατρίδες, την Κύπρο και τη Νότιο Αφρική.

Ορίστηκε επίσης, συνέχισε, και από την ευαισθησία με την οποία δεχόταν τα γεγονότα της εποχής του, καθώς η αγωνία του δεν είχε να κάνει μόνο με το ζήτημα της Κύπρου, αλλά με ολόκληρη την ανθρωπότητα, με ανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Το όραμά του για έναν κόσμο δίκαιο και φωτεινό δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, σημαδεύει τα έργα του και διαρκώς αποτυπώνεται σε αυτά.

Για τη σχέση του Άντη Χατζηαδάμου με τον Τουρκοκύπριο αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Μπακί Μποκάτς, οΠτΔ ανέφερε πως αυτή σημάδεψε – από ένα σημείο και μετά – τη ζωή και των δύο Κυπρίων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά πτυχές της κυπριακής ιδιάζουσας πραγματικότητας.

Ο Μποκάτς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέλαβε την καταγραφή των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Με την ιδιότητα του αυτή εντόπισε και κατέγραψε έργα του Χατζηαδάμου.

Ο Μποκάτς, όντας και ο ίδιος καλλιτέχνης, σημείωσε, διαπίστωσε την αξία των έργων του και ύστερα από προσωπικές του ενέργειες και περιπέτειες πολλών χρόνων κατάφερε να τα διασώσει και να τα παραδώσει στην οικογένεια του Χατζηαδάμου το 1993.

“Έτσι, τόσο εμείς όσο και οι κατοπινές γενιές έχουμε σήμερα στα χέρια μας μια γερή παρακαταθήκη και κληρονομιά”, πρόσθεσε ο ΠτΔ.

Επεσήμανε επίσης πως τέτοια παραδείγματα στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα και αναδεικνύουν τις υψηλές ιδέες που η τέχνη και ο πολιτισμός προάγουν.
Ενισχύουν και ενδυναμώνουν παράλληλα, σημείωσε, ταυτόχρονα τις προσπάθειες της επίτευξης της ειρήνης και της επανένωσης, την οποία επιδιώκουμε για την πατρίδα μας, μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια ο ΠτΔ συνεχάρη θερμά όλους τους διοργανωτές και συντελεστές των εγκαινίων αλλά ιδιαίτερα τον υιό του Α. Χατζηαδάμου, Σέργη Χατζηαδάμο, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της εκδήλωσης.

Σε χαιρετισμό του εξάλλου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και μεγάλη συγκίνηση που χαιρετίζει τη ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Επικίνδυνα Ταξίδια», η οποία μέσα από μια πορεία χρόνων φτάνει σήμερα στην επίσημη παρουσίασή της.

Ο κ.Πατσαλίδης ανέφερε πως η δημιουργία αυτής της έκθεσης, η οποία αποκαλύπτει μια ιστορία που ξεπερνά τα όρια της τέχνης και αγκαλιάζει ολόκληρη την Κύπρο δεν είναι μόνο για τους ίδιους συγκινητική, αλλά για όλο τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Η μοναδική αυτή διπλή έκθεση των Μπακί Μπογάτς και Άντη Χατζηαδάμου, συνέχισε, “δεν είναι μόνο σημαντική σε επίπεδο αισθητικό και καλλιτεχνικό, είναι πρωτίστως ενδεικτική της δύναμης που έχει η τέχνη να υπερβαίνει διαχωρισμούς,εμπόδια και τα όποια φυλετικά,θρησκευτικά και εθνικά σύνορα”.

Αναφερόμενος στον μακαριστό συμπολίτης μας Άντη Χατζηαδάμο είπε πως υπήρξε σημαντικότατος δημιουργός και πολύπλευρος καλλιτέχνης, του οποίου το έργο και η καλλιτεχνική του πορεία μιλούν αφ’ εαυτόν.

Ο Μπακί Μπογάτς αρχιτέκτονας και γλύπτης, είπε, είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε και διέσωσε τα έργα τα οποία ο Άντης Χατζηαδάμου άφησε πίσω του στην Αμμόχωστο όταν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της πόλης εκδιώχθηκαν το 1974. Δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό – όπως είπε- αλλά τα φρόντισε μέχρι να μπορέσει να τα παραδώσει στην οικογένεια του το1993.

Ο κ. Πατσαλιδη είπε ακόμη πως ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 δημιουργεί με την έκθεση αυτή ακόμα μια δράση που γεφυρώνει τις διαφορές και αναδεικνύει τη δύναμη της αποδοχής και της ανάγκης συνύπαρξης στο πνεύμα ακριβώς του εμβληματικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 « Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Επιμελητής Σέργης Χατζηαδάμου ανέφερε πως στην έκθεση Risky Travels τιμούμε, πρώτα απ’ όλα, την ειρήνη, που θα έπρεπε να είναι ο ανυποχώρητος στόχος μας και η βασική μας επιδίωξη σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Η τέχνη, είπε, έρχεται να συνεπικουρήσει.

Εδώ, είπε ο Σέργης Χατζηαδάμου, δεν υπάρχουν οδοφράγματα, δεν υπάρχουν έχθρες, αντιθέτως υπάρχει μόνο η δυνατή επικοινωνία δύο ανήσυχων δημιουργών, οι οποίοι,καθένας με τον τρόπο του και το ιδιαίτερο ύφος του, μας ενώνουν σε έναν καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό διάλογο, σε μια αναζήτηση των κοινών αναφορών μας.

Ο κ. Χατζηαδάμου ανέφερε ακόμη πως η εξαιρετικά συμβολική ενέργεια του Μπακί Μπογάτς να προστατεύσει για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, με προσωπικό ρίσκο, έργα τέχνης ενός αγνώστου συναδέλφου του, είναι ύψιστη πράξη ανθρωπιάς και εκτίμησης στην καλλιτεχνική δημιουργία και στον πολιτισμό, που επιδρά άμεσα σε όλους μας.

Πρόσθεσε πως ο Μπακί όταν μπήκε στο εργαστήρι του Άντη στην Αμμόχωστο δεν ήταν τον Άντη που είδε, αλλά έργα τέχνης φτιαγμένα από έμπειρα χέρια, έργα μελετημένα και με μεγάλη λεπτομέρεια, με σπουδή, μόχθο και αφοσίωση.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img