spot_img
spot_img
19.5 C
Paphos
Saturday, April 17, 2021

Πρωταθλήτρια η Πάφος στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, πίσω Λεμεσός και Λάρνακα 

spot_img
   

Σημαντική δυναμική στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών έργων φαίνεται να αποκτά η Πάφος, με τα κονδύλια να έχουν ξεπεράσει το ποσό που προοριζόταν αρχικά για το Δήμο από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ).

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στη ΓΔ ΕΠΣΑ Κώστας Ιακώβου, ενώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 προορίζονταν για την πόλη €15 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα έργα που έχουν μέχρι τώρα ωριμάσει φτάνουν τα €28 εκατ. Σημαντικό μοχλό πίεσης φαίνεται να έχει αποτελέσει και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος2017», ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η δυναμική συνεχίζεται και μετά τη λήξη του εξαμήνου.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Από την άλλη στους δήμους Λεμεσού και Λάρνακας δεν έχει αρχίσει ακόμα κανένα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αφού τα έργα δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, κάτι που απαιτεί το σχεδιασμό, την ετοιμασία των εγγράφων προσφορών την αποστολή τους για έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο. Η Λευκωσία έχει αρχίσει να προχωρεί με πιο γοργούς ρυθμούς με το έργο της Πλατείας Ελευθερίας, παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν. Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η Λεμεσός θα προχωρήσει σύντομα.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Το πρόβλημα, όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου, είναι ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν άλλοι πόροι να διατεθούν στην Πάφο, αφού οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένοι και όσο ανοίγει η στρόφιγγα για ένα Δήμο, τα λεφτά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από κάπου αλλού. Είπε επίσης ότι οι άλλες επαρχίες θα πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία πιο γρήγορης υλοποίησης, αφού υπάρχει πλέον ένας μοχλός πίεσης.

«Εμείς μεριμνούμε σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις σε κάποια έργα να έχουμε τέτοια έργα μέσα στο σύστημα, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων», είπε.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην Κύπρο για τα έτη 2017-2018 αφού υπάρχει εμπροσθοβαρής κατανομή των πόρων από την ΕΕ. Εξήγησε ότι η ΕΕ είχε δώσει αρχικά λιγότερους πόρους στην Κύπρο, ωστόσο μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την οικονομική κρίση, δόθηκαν στην χώρα άλλα €200 εκατ. με την προϋπόθεση να ξοδευτούν μέχρι το 2018. Έτσι εκ των πραγμάτων οι στόχοι για τα δύο αυτά χρόνια είναι πολύ υψηλοί. Η υπηρεσία πραγματοποιώντας αναλύσεις κινδύνων βλέπει αν καθυστερεί κάποιο έργο και λαμβάνει τέτοια μέτρα έτσι ώστε να μπουν έργα τα οποία πραγματικά θα έχουν δαπάνες και θα τελειώσουν τις απαιτούμενες διοικητικές εργασίες μέχρι το 2018, ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι.

Διαβεβαιώσεις για υλοποίηση του στόχου απορρόφησης για το 2017
—————————————————————————————————–

Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού της ΓΔ ΕΠΣΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου (9%), ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλό βαθμό υλοποίησης των έργων κυρίως από δήμους, τις απαιτητικές διοικητικές διαδικασίες από την ΕΕ, αλλά και την καθυστέρηση που δημιουργείται σε έργα, από τις συχνές προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από προσφοροδότες που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί.

Σημείωσε ότι για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα τα Υπουργεία δεν έχουν δικά τους λεφτά, αλλά οι πόροι περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της ΓΔ ΕΠΣΑ, η οποία κατανέμει τους πόρους ανάλογα με την πρόοδο των έργων. Αυτό δίνει την ευχέρεια στο Υπουργείο Οικονομικών να δίνει λεφτά από ένα έργο που δεν προχωρεί σε ένα έργο που προχωρεί πιο γρήγορα.

Ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας να εξαρτάται από τα διάφορα υπουργεία ή δήμους και από τη στιγμή που υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποια έργα για διάφορους λόγους, αυτό αντανακλάται και στον προϋπολογισμός της ΓΔ ΕΠΣΑ.

Παράλληλα ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απορρόφηση κονδυλίων, ο στόχος απορρόφησης για το 2017 θα εκπληρωθεί.

Συγκεκριμένα ο στόχος είναι να εκταμιευθούν περίπου €110 εκατ. από τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τις 31 Αυγούστου η υπηρεσία είχε ζητήσει περίπου €44 εκατ., ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ζητήσει και τα υπόλοιπα.
«Δεν μπορώ να πω 100% απορρόφηση, αλλά 100% εκπλήρωση του στόχου για το 2017», σημείωσε.

Ήδη για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ξοδεύτηκαν €125 εκατ., τα οποία δεν διεκδικήθηκαν ακόμα από την ΕΕ, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητοι διοικητικοί έλεγχοι που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι είναι οι ίδια που απαιτούνται και από μεγάλες χώρες, με λεπτομερείς λογιστικούς ελέγχους και επιτόπιες επαληθεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, που ερμηνεύεται μια φαινομενικά χαμηλή απορρόφηση.

«Δαπάνες γίνονται, αλλά άλλο ο ρυθμός που γίνονται τα έργα και άλλο ο ρυθμός που απορροφούνται τα λεφτά από την ΕΕ», σημείωσε.

Προς επίσπευση των διαδικασιών το Υπουργείο Οικονομικών αξιολόγησε την κατάσταση και ενέκρινε με τη μέθοδο αγοράς υπηρεσιών, την πρόσληψη επιπλέον πολιτικών μηχανικών που θα διεξάγουν τους επιτόπιους ελέγχους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img