Το κράτος παραμένει άπραγο και ανίκανο να παρέμβει στην οικολογική ζημιά που επιτελείται στην Κύπρο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγει εύκολα κανείς παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του κύριου Περδίκη και του κινήματός του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την περασμένη εβδομάδα έχει παρατηρηθεί συστηματική εκκοπή πεύκων και άλλων δασικών δέντρων, από το ιδιωτικό δάσος στην περιοχή Πωμό.
Γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό από την (κεντρική) φωτογραφία, στην οποία εντοπίζεται ξεκάθαρα το ξέφωτο, το οποίο δημιουργήθηκε από την εκκοπή 70 και πλέον πεύκων στην περιοχή Ρότσος του Βούναρου, που βρίσκεται σε βουνοπλαγιά στην είσοδο του Πωμού, σε απόσταση 1χλμ από το κύριο δρόμο.
Το συγκεκριμένο ιδιωτικό τεμάχιο μέσα στο οποίο βρίσκονται τα δέντρα τα οποία έχουν κοπεί, συνορεύει με το κρατικό δάσος Πάφου και βρίσκεται σε μια απόκρημνη και δύσβατη περιοχή, χωρίς καν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, γεγονός το οποίο απομακρύνει την εκδοχή για ανέγερση εξοχικής κατοικίας στην περιοχή.
Όπως υποστηρίζει το Κίνημα, σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξάγει, το Τμήμα Δασών έχει παραχωρήσει σχετική άδεια για να κοπούν τα πεύκα, και να φυτευτούν άλλα δέντρα εισαγωγής.
«Πρέπει το Τμήμα Δασών να μας εξηγήσει πως αξιολόγησε το αίτημα και επέτρεψε την εκκοπή τόσων μεγάλων πεύκων, σε μια βουνοπλαγιά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και πως μας εγγυάται οποιοσδήποτε, ότι τα δέντρα που προορίζονται θα ευδοκιμήσουν και σε πόσα χρόνια. Πρέπει να μας εξηγήσουν εάν έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εκχέρσωση σε πρώτο στάδιο και μετά τη φύτευση μιας ξενικής ποικιλίας δέντρων».
Το Κίνημα μάλιστα αναρωτιέται εάν έχουν γίνει οι απαιτούμενες έρευνες, για τα δέντρα που θα εισαχθούν ή θα ξαναβιώσουμε το ίδιο πρόβλημα όπως τότε με την εισαγωγή ακακιών, τις οποίες έφερε και προώθησε το Τμήμα Δασών.
Το έδαφος στην περιοχή πάντως, είναι πολύ πετρώδες, ηφαιστιογενές και πολύ αφιλόξενο σε ξένη βλάστηση και ήδη η εκκοπή δημιούργησε κατολισθήσεις βράχων, ενώ παράλληλα σε περίπτωση βροχής, το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο και επικίνδυνο.
«Αναμένουμε από το Τμήμα Δασών να σταματήσει την εκκοπή των δέντρων και να δώσει δημόσια εξηγήσεις», ζητά το Κίνημα.
Η CITY επικοινώνησε με το Τμήμα Δασών και τον Διευθυντή κ. Τάκη Τσιντίδη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι πράγματι δόθηκε από τον εξουσιοδοτημένο Λειτουργό Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό Πάφου, άδεια υλοτομίας για 73 πεύκα σε μια έκταση 17 δεκαρίων, με πολλά μικρότερα πεύκα (με διάμετρο μικρότερη των 15 cm που δεν χρειάζονται άδεια) να παραμένουν άθικτα.
Ο κος Τσιντίδης ξεκαθαρίζει επίσης πώς η έκδοση άδειας υλοτομίας χωρίς την εκπόνηση/έγκριση Προκαταρκτικής Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον -όπως απαιτεί η σχετική Νομοθεσία- ήταν λάθος που έγινε εκ παραδρομής από το Τμήμα Δασών, το οποίο μάλιστα σήμερα προχώρησε στην ανάκληση της άδειας -έστω και αν έχουν κοπεί ήδη τα πεύκα –ενώ θα ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη ότι πριν προχωρήσει στην τυχόν ισοπέδωση του τεμαχίου του, θα χρειαστεί η εκπόνηση και υποβολή Προκαταρκτικής Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον – στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Κλείνοντας την ο κ. Τσιντίδης σημείωσε πώς παρότι έγινε λάθος από πλευράς του τμήματος, εντούτοις η ζημιά που προκλήθηκε δεν ήταν μεγάλη, ούτε και μη αναστρέψιμη, αφού ολόκληρη η έκταση η περιοχή είναι γεωργική ζώνη και πριν από χρόνια αποτελείτο από γεωργικές καλλιέργειες, που εγκαταλείφθηκαν σταδιακά και εποικίστηκαν από πεύκα, ενώ τονίζει πώς τα μικρά διάκενα μέσα σε δασωμένες εκτάσεις είναι επιθυμητά και από πλευράς βιοποικιλότητας και τοπίου νοουμένου ότι δεν θα γίνουν μεγάλες εκσκαφές.
Ενώ τέλος αναφέρει πώς ολόκληρη η έκταση της κυπριακής υπαίθρου πάνω από ορισμένο υψόμετρο η οποία εγκαταλείπεται, εποικίζεται από πευκοδάσος και αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει έτσι για πάντα και δεν επιτρέπεται να ξαναγίνει γεωργική καλλιέργεια.
Ο κ. Τσιντίδης, σχολιάζει και την αναφορά του Κινήματος Οικολόγων σχετικά με την εισαγωγή Ακακίας στο νησί, ξεκαθαρίζοντας αρχικά τις έφεραν οι Άγγλοι γύρω στο 1880 και παρόλο που η φύτευσή τους συνεχίστηκε από το Τμήμα Δασών, όπως έκαναν και οι δασικές υπηρεσίες όλων των Μεσογειακών χωρών τότε, σήμερα με τη γνώση που υπάρχει δεν αναμένεται να επιτραπεί η φύτευση εισβλητικών ή χωροκατακτητικών φυτών.