spot_img
spot_img
26 C
Paphos
Friday, June 11, 2021

ΠΑΦΟΣ 2017: Το περιβαλλοντικό έργο ‘Δεύτερη Φύση’ στο Δημόσιο Κήπο (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

spot_img
   

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, στο πλαίσιο των εκατοντάδων δράσεων και εκδηλώσεών της, πρωτοπορεί με το αρχιτεκτονικό/περιβαλλοντικό έργο «Δεύτερη Φύση» στο Δημόσιο Κήπο της Πάφου.Με κύριο ζητούμενο την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του κήπου με την πόλη και γενικότερα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, ο Οργανισμός Πάφος 2017 προκήρυξε διαγωνισμό αναζητώντας 7 πρωτότυπες σχεδιαστικά και υλοποιήσιμες προτάσεις, με πρόθεση τη δυνατότητα αναζωογόνησης του Δημόσιου Κήπου στην Πάφο  και τη δημιουργία ενός ενδιαφέροντα ζωντανού πυρήνα στον ιστορικό ιστό της πόλης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης.

   
   

Στην πρόσκληση υποβλήθηκαν 57 προτάσεις από 16 χώρες, είπε, σημειώνοντας πως ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, συνδράμοντας έτσι στην επιτυχία της πρόσκλησης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατέγραψαν, συνέχισε,  έναν πλούσιο προβληματισμό και έδωσαν μία μεγάλη ποικιλία από απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

 

Ο κ. Πατσαλίδης, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, ανέφερε πως η ΠΠΕ μας δίνει την ευκαιρία να ανοιχτούμε και να επικοινωνήσουμε στον παγκόσμιο.

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το έργο  και όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν με την υποβολή των προτάσεων και έχουν επιλεγεί από την κριτική επιτροπή για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων που φιλοξενήθηκαν σήμερα στο Δημόσιο Κήπο. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του τα παιδιά  στο Μουσικό Λύκειο Πάφου, και τα Σχολεία εν Δράσει που φύτεψαν δέντρα σ’ αυτό τον κήπο.

Εξάλλου σε δηλώσεις του  κατά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως για να παράξουμε πολιτισμό σ’ αυτή την πόλη πρέπει να ζωντανέψουμε το κέντρο της πόλης, σημειώνοντας πως επί 13 χρόνια ο Δημόσιος κήπος ήταν κλειστός και εγκαταλελειμμένος.

Εάν, είπε, το κέντρο της πόλης δεν ζωντανέψει και δεν αποτελέσει τόπο συνάθροισης και συνάντησης των πολιτών αυτής της πόλης και επαρχίας, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε ότι ξαναζωντανέψαμε την πόλη.

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως τα πρώτα σημάδια είναι θετικά  και αναφέρθηκε στην πλατεία Κέννεντυ που σύντομα θα μετονομαστεί, τις πλατείες γύρω από το Δημαρχείο, την πλατεία 28ης Οκτωβρίου και τον πνεύμονα πρασίνου, τον Δημόσιο Κήπο, που σε ένα περίπου μήνα και επίσημα  θα μεταβιβαστεί στο Κράτος.

Ο συντονιστής των εκδηλώσεων του Πάφος 2017 Βαλεντίνος Στεφάνου ανέφερε πως οι  προτάσεις που επιλέγηκαν για συμμετοχή προέρχονται από τις ακόλουθες ομάδες αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, Δανία και Κίνα: The Green Cube (Ευδοκία Παπουή/Χριστάκης Παρασκευάς), The Second Life-Fallen Leave (XianLiang, Liang/Wym Poon), Garden Bubbles (Robert B. Trempe), PolyCatOikia (Εμίλιος Κουτσοφτίδης/Gabor Stark), 5. Bloom (Χάρης Σολωμού/Οδυσσέας Γεωργίου/Κυριάκος Κυριακίδης/Μιχάλης Γεωργίου),6. The Green Shower (Ελεονώρα Αντωνιάδου/Ελένη Φλουρή/ Ανδρέας Τσιακλής/Παντελής Παπαδόπουλος),7. Plantmon GO (He Yiwen/Yang Zhou).

Είπε ακόμη πως για την επιλογή αυτών των προτάσεων είχε συσταθεί κριτική επιτροπή από το Πάφος 2017 που αποτελείτο από τον αρχιτέκτονα Γιάννη Κουτσόλαμπο, τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη , την καλλιτεχνική διευθύντρια του Πάφος 2017, Γεωργία Ντέτσερ, τον καλλιτέχνη εικαστικό Γιάννη Οικονόμου και την επίσης εικαστικό Κ.Αντωνίου.

Το έργο αυτό, όπως ανέφερε, γεννήθηκε μέσα από ένα γενικότερο ενδιαφέρον αστικού σχεδιασμού, που αφορά ζητήματα των ανοικτών πόλεων, τους χώρους πρασίνου και γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τα ζεύγη ‘πόλη-φύση’, ‘φύση-άνθρωπος’.

Σχετίζεται, δηλαδή επεξήγησε, με τη διαπίστωση πως σήμερα τα ιστορικά και παραδοσιακά κέντρα των πόλεων εμφανίζουν μια υποβαθμισμένη γενικά εικόνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περιοχής είναι, είπε οκ. Στεφάνου,  ο Δημόσιος Κήπος. Με εμφανή την έλλειψη συντήρησής του αποτελεί έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, με αποτέλεσμα να παραμένει ένας μη ελκυστικός χώρος πράσινου στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, με ελάχιστα ενδιαφέροντα, προτάσεις για χρήσεις και δραστηριότητες για τους επισκέπτες, πρόσθεσε.

Σήμερα, συνέχισε, μέσα από αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης και τις αδυναμίες του Δημόσιου Κήπου και γενικότερα του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης και αξιοποίησής του, καθώς και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του για ολόκληρη την πόλη.

Σημειώνεται πως οι κατασκευές πραγματοποιήθηκαν  επί τόπου και η δημόσια παρουσίαση τους  έγινε το απόγευμα σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή του προγράμματος «Σχολεία εν Δράσει».

Στο Δημόσιο Κήπο οι εγκαταστάσεις-παγκάκια κατασκευάστηκαν από τον καλλιτέχνη Μιχάλη Παπαμιχαήλ στο πλαίσιο του έργου «Rebench».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαμιχαήλ και αναφερόμενος στις κατασκευές είπε πως αυτές έχουν δημιουργηθεί από συμπιεσμένα τενεκεδάκια που μπήκαν σε καλούπι με ρέζι, σημειώνοντας πως είναι η ιδέα το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα σκουπίδια και να τα κάνεις χρήσιμα.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως για την κατασκευή της μιας εγκατάστασης – παγκάκι χρειάστηκαν ενάμισι με δύο μήνες.

Ακολούθως εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις κατασκευές του, δηλώνοντας  πως ευελπιστεί πως αυτές θα δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη για το θέμα των σκουπιδιών.

Οι τρεις εγκαταστάσεις- παγκάκια τοποθετήθηκαν στο χώρο του δημόσιου κήπου ενώ οι υπόλοιπες θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία της Πάφου.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img