spot_img
spot_img
19 C
Paphos
Wednesday, April 14, 2021

ΠΑΦΟΣ 2017: Στην επιφάνεια μπουκάλια κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015 (ΒΙΝΤΕΟ)

spot_img
   

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, στο πλαίσιο της ενότητας “Ο Κήπος των Γεύσεων”, έφερε  στην επιφάνεια από τον βυθό της θάλασσας τα μπουκάλια κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015, σε συνεργασία με τα Κυπριακά Οινοποιεία, τον Σύνδεσμο Οινοχόων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών. 


Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ.Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως η γαστρονομία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος του Πάφος 2017.

Το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, είπε, μεταφέρθηκε πριν δύο χρόνια στις θάλασσες, προσφέροντας  μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο κοινό που παρευρέθηκε το Νοέμβριο του 2015 στην πόντιση 280 φιαλών  κρασιού από τον κυπριακό αμπελώνα στον τεχνητό ύφαλο της Γεροσκήπου, με στόχο την παλαίωση τους και την ανέλκυση τους με την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Πριν δύο χρόνια, είπε, κάναμε ένα πείραμα, καθώς η πόντιση μπουκαλιών κρασιού δημιουργεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνθήκες οι οποίες πραγματικά μπορούν να δώσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Ο τοπικός οίνος ο οποίος συνδέεται με την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, παίρνει τη δική του θέση στις δράσεις της ΠΠΕ Πάφος 2017.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν τον τοπικό οίνο.

Η δράση της πόντισης οργανώθηκε από τους Φλωρεντία Κυθρεώτου, Αννα Τσέλεπου και Σάββα Μαλιώτη, το Σύνδεσμο Οινοχόων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών και τους Κύπριους Οινοπαραγωγούς, οι οποίοι και συμμετείχαν στη σημερινή ανέλκυση των κρασιών . Μαζί στη διοργάνωση ήταν η Λιμενική Αστυνομία, η Αρχή Λιμένων, ο Δήμος Γεροσκήπου.

Οι επισκέπτες είχαν  την ευκαιρία να ταξιδέψουν δωρεάν με το πλοίο Jolly Roger II  στον τόπο ανέλκυσης.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Φώτης Σωκράτους  εκ μέρους της ομάδας που έχει αναλάβει την ανέλκυση των κρασιών ανέφερε πως κατά την διάρκεια της παραμονής των κρασιών στο βυθό, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, γινόταν προεπισκόπιση του χώρου και έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση.

Αυτό που παρατηρήσαμε, συνέχισε,είναι ότι τα κρασιά είναι ανέπαφα από τις συνθήκες, ωστόσο σημείωσε, πως το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η αλλαγή στην παλαίωση του κρασιού σε ένα βάθος 27 μέτρων και για μια περίοδο δύο χρόνων.

Η ανέλκυση έγινε με την χρήση αερόσακων οι οποίοι μετέφεραν το καλάθι με τα κρασιά στα τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.  Ακολούθως –όπως είπε ο κ. Σωκράτους- στα τρία μέτρα άνοιξε το καλάθι και τα κρασιά τοποθετήθηκαν σε πλαστικά κιβώτια για να μεταφερθούν στο σκάφος.

Μετά την ανέλκυση των κρασιών, ακολούθησε  δοκιμή από τους Somelier Γιώργο Κασσιανό και Βάσο Μανώλη, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη γεύση και ανέφεραν πως η διαδικασία παλαίωσης πέτυχε.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα κρασιά αλλά και να γευτεί και άλλα κρασιά από τον κυπριακό αμπελώνα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

Ο Μάριος Κολιός, που πρόσφερε κρασί εκ μέρους τους οινοπαραγωγών, ανέφερε πως το εγχείρημα είναι σημαντικό, αφού μέσω αυτού- όπως είπε- διεφάνηκε  η επίδραση που μπορεί να προκαλέσουν οι συνθήκες της θάλασσας στο κρασί.

Τέλος απο μέρους του χορηγού της εκδήλωσης που ήταν οι Υπεραγορές Παπαντωνίου η υπεύθυνη μάρκετινγκ Έλενα Παπαντωνίου συνεχάρη τον οργανισμό Πάφος 2017 για τη σημερινή εκδήλωση αλλά και για όλη την πλούσια δράση που αναπτύσσει με τις τόσες μοναδικές και σπουδαίες εκδηλώσεις, όπως ανέφερε.

Οι υπεραγορές Παπαντωνίου ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά απο τη πρώτη στιγμή, συμπλήρωσε η κα. Παπαντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι και στο μέλλον θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια και κάθε ενέργεια που βοηθάει και ενισχύει την Πάφο και τον Πολιτισμό.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img