25.9 C
Paphos
Thursday, June 8, 2023

ΠΑΦΟΣ: Ελεύθερος με όρους ο νεαρός για την απόπειρα φόνου και καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες 

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο νεαρός για την απόπειρα φόνου και καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες .

To θέμα της κράτησης ή μη του νεαρού που χτες απάντησε μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει  σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απόπειρας φόνου και απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες που διαπράχθηκε στο Μούτταλο  στις 20 Μαΐου, απασχόλησε τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.

Το Δικαστήριο ανέφερε πως ο νεαρός αντιμετωπίζει 16 κατηγορίες στις οποίες ο κατηγορούμενος απάντησε μη παραδοχή.Τρία στοιχεία είπε λαμβάνονται υπόψη η παρουσία του κατηγορούμενου στο Δικαστήριο, η σοβαρότητα των αδικημάτων και η πιθανότητα καταδίκης του.
Το Δικαστήριο διέταξε όπως ο νεαρός αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όπως υπογράψει εγγύηση ύψους 100 χιλ. ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, υπογράφει καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό, το όνομα του να τοποθετηθεί στο stop list και όπως παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου είπε πως στην αγόρευση της, η συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού , δικηγόρος Ελίζα Πατσαλίδη αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στη μη επαρκή μαρτυρία που έχει η Αστυνομία. Αναφέρθηκε στην κατάθεση του γιου της παραπονούμενης ο οποίος την βραδιά της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού είδε τον δράστη, τον αναγνώρισε , αφού στο παρελθόν συσχετίζονταν μαζί του και ότι δεν πρόκειται για τον νεαρό.
Η κ. Πατσαλίδου είπε πως ο πελάτης της δεν έχει λόγο να μην προσέλθει στο Δικαστήριο, σημειώνοντας, πως και στο παρελθόν σε δύο άλλες περιπτώσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τήρησε τους περιοριστικούς όρους που του υπεβλήθησαν.
Αναφορά έκανε και στην οικογενειακή κατάσταση του νεαρού του οποίου ο πατέρας είναι τετραπληγικός, είναι Κύπριος και η οικογένεια είναι χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων. Πρόσθεσε μάλιστα, πως η οικογένεια λαμβάνει  οικονομική στήριξη από το Κράτος. Επεσήμανε μάλιστα πως ο πελάτης της δεν έχει λόγο να διαφύγει στο εξωτερικό.

Το Δικαστήριο, ανακοινώνοντας την απόφαση του,  αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της  κατηγορούσας αρχής , δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου που αιτήθηκε την κράτηση του υπόπτου αφού τυχόν απόλυση του, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του και μη προσέλευσης στο Δικαστήριο. Επίσης επικαλέστηκε τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο νεαρός αλλά και την πιθανότητα καταδίκης του αλλά και στην έκθεση του Κρατικού Χημείου στην οποία γίνεται αναφορά στα συστατικά του εκρηκτικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα είπε, αυτός αποτελείτο από ανόργανη χημική ύλη και μαύρη σκόνη που είναι εκρηκτική ύλη. Ο κ. Χατζηκύρου αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις που ενεπλάκη στο παρελθόν ο νεαρός και που εκδικάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για έναρξη της διαδικασίας την 27η   Ιανουαρίου του 2020.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο νεαρός που καταζητείτο εντοπίστηκε στις 30 Μαΐου του 2019.
Ο νεαρός εντοπίστηκε και συνελήφθη  από μέλη της Αστυνομίας, που μετέβησαν για έρευνα σε οικία, που βρίσκεται σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Έξω από την οικία, οι αστυνομικοί, είδαν άνδρα, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, χωρίς αριθμούς εγγραφής, να εγκαταλείπει τη μοτοσικλέτα και να τρέπεται σε φυγή, μόλις αντιλήφθηκε την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν τον ύποπτο και σε μικρή απόσταση, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, διαπιστώνοντας πως επρόκειτο για τον νεαρό  καταζητούμενο.

Σε σωματική έρευνα που ακολούθησε, στην κατοχή του νεαρού εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, ενώ από περαιτέρω εξετάσεις στη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ο νεαρός, διαπιστώθηκε ότι αυτή είχε δηλωθεί στην Αστυνομία, ως κλοπιμαία στις 19 Μαΐου 2019.

Εναντίον του νεαρού εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε στη βάση μαρτυρίας που εξασφαλίστηκε εναντίον του, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων σχετικά με έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της 20ης Μαΐου 2019, στην είσοδο οικίας 57χρονου, στην Πάφο.

Όπως διαπιστώθηκε από τις επιτόπιες εξετάσεις, η έκρηξη οφειλόταν σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μεταλλικό αντικείμενο, που περιείχε εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος και είχε τοποθετηθεί στην κύρια είσοδο της οικίας, δίπλα από μπιτόνι με εύφλεκτη ύλη.

Από την έκρηξη είχε τραυματιστεί ελαφρά στο μέτωπο, η σύζυγος του 57χρονου και παραπονούμενη, η οποία κατά το χρόνο της έκρηξης, βρισκόταν εντός της οικίας με τα δύο παιδιά της. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην κύρια είσοδο και στον προθάλαμο της οικίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ