Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα πολίτες της Πάφου για την αρχιτεκτονική λύση που δόθηκε για την προστασία των αρχαίων τάφων που βρέθηκαν κατά την κατασκευή των έργων ανάπλασης της πλατείας 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά.
Όπως υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, η επέμβαση αυτή επενεργεί αρνητικά στην όλη εικόνα του χώρου των νεοκλασικών κτιρίων στην είσοδο της πόλης ενώ από την πλευρά του Τμήματος Αρχαιοτήτων ελέχθη στο ΚΥΠΕ ότι το στέγαστρο τοποθετήθηκε για την προστασία των αρχαιοτήτων από τις βροχές, διευκρινίζοντας ότι ένα μέρος των τάφων έχει καλυφθεί με γυαλί και ένα μέρος έχει μείνει ανοικτό για τον εξαερισμό του χώρου που επιβάλλεται ώστε να μην εγκλωβίζεται μέσα στο χώρο η υγρασία.
Ο Στάθης Τούρβας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, εξέφρασε τη διαφωνία του με το κατασκεύασμα (σιδηροκατασκευή) των αρχιτεκτόνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να προστατέψουμε τα αρχαία καταστρέφοντας την πρόσοψή μιας τόσο ωραίας νεοκλασικής σειράς που είναι το σήμα κατατεθέν της εισόδου της πόλης της Πάφου.
Εξάλλου σε δηλώσεις της η Γιούλα Κουτσοφτίδη, που επίσης πήρε μέρος στη σημερινή διαμαρτυρία, χαρακτήρισε ακαλαίσθητη την επέμβαση στην είσοδο της πόλης που φιλοξενεί νεοκλασικά κτίρια, υποστηρίζοντας πως με τη συγκεκριμένη σιδηροκατασκευή αλλάζει ταυτόχρονα η ιστορία της Πάφου.
Η συγκεκριμένη κατασκευή, ανέφερε, ανακόπτει την οπτική των κτιρίων και δεν αφήνει την ανοιχτοσύνη του χώρου της όμορφης πλατείας. Η κ. Κουτσοφτίδη είπε πως τα στέγαστρα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ωστόσο αποτελούν κτίρια μέσα στον ιστό της πόλης.
Επίσης δημότης της Πάφου, ο Κώστας Σαββίδης ανέφερε πως με τη συγκεκριμένη κατασκευή “έχει μπλοκαριστεί η θέα των νεοκλασικών κτιρίων της Πάφου όπως το Νεοφύτειο, τα προπύλαια και το Α’ Γυμνάσιο”.
Αν μπορούσε να εξευρεθεί μια άλλη λύση για την προστασία των αρχαίων, θα ήταν ευχής έργο και κανένας δεν θα αντιδρούσε, πρόσθεσε, λέγοντας ότι παρόμοια σιδηροκατασκευή έχει γίνει πλησίον της Πλατείας του Έρωτα όπου και εκεί έχουν καλυφθεί τάφοι που ανακαλύφθηκαν .
“Όσες πόλεις της Ευρώπης έχουμε επισκεφτεί, βλέπουμε ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πόλης διατηρείται”, ανέφερε ο Γιώργος Πενταράς που συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας .
Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Χατζημιτσής, που παρέστη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανέφερε πως η κατασκευή προστασίας των τάφων αποτελεί «ένα βιασμό της αρχιτεκτονικής του κέντρου της Πάφου», προσθέτοντας ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.
Σύμφωνα με λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με τον οποίον συνομίλησε το ΚΥΠΕ, αποφασίστηκε ότι οι πολύ σημαντικοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, στα πλαίσια των έργων της περιοχής πρέπει να αναδειχθούν και όχι να κρύβονται γιατί αποτελούν μνημεία και ιστορία της Πάφου. Στην αρχαιότητα η περιοχή αποτελούσε νεκροταφείο.
Το στέγαστρο, όπως αναφέρθηκε, τοποθετήθηκε για την προστασία των αρχαιοτήτων από τις βροχές. Ένα μέρος των τάφων, όπως ελέχθη στο ΚΥΠΕ, έχει καλυφθεί με γυαλί και ένα μέρος έχει μείνει ανοικτό για τον εξαερισμό του χώρου που επιβάλλεται ώστε να μην εγκλωβίζεται μέσα στο χώρο η υγρασία ενώ η αρχιτεκτονική τους είναι πολύ σημαντική.
Στο Τμήμα Αρχαιοτήτων τα συγκεκριμένα σχέδια – όπως αναφέρθηκε – υποβλήθηκαν από συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο και στο συγκεκριμένο χώρο – σχεδιασμό θα τοποθετηθούν κείμενα που θα αναφέρονται στο ιστορικό των τάφων και στην αρχαιολογική τους σημασία.
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γιαννάκης Αγησιλάου, του αρχιτεκτονικού γραφείου Αγησιλάου και Καλαβάς, εκ των αρχιτεκτόνων του έργου, ανέφερε πως όσον αφορά τον τάφο που βρίσκεται στην Πλατεία Κωστή Παλαμά, η ύπαρξη του οποίου ήταν γνωστή πριν ξεκινήσουν τα έργα, είχε συμπεριληφθεί στη μελέτη σχεδιασμού και ανάπλασης της όλης περιοχής, Πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά, Διονυσίου Σολωμού και του χώρου πέριξ του κήπου.
Ο κ. Αγησιλάου σημείωσε πως με την έναρξη των εργασιών και την αφαίρεση του καλύμματος το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνέχισε τις εργασίες και αποκαλύφθηκε μια λαξευτή κλίμακα και φάνηκε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό ταφικό μνημείο με αίθριο ενώ κεντρικά και περιμετρικά, όπως εξήγησε, υπάρχουν νεκρικοί θάλαμοι που εισχωρούν και κάτω από το δρόμο.
Τα αρχικά σχέδια ήταν να γίνει κάλυψη με γυαλί ασφαλείας και κάποιες σχάρες εξαερισμού, είπε ο αρχιτέκτονας, εξηγώντας ότι αυτή ήταν η πρόταση που υποβλήθηκε από μέρους τους. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον ίδιον, εκτίμησε ότι με την επικάλυψη των μνημείων με γυαλί δημιουργείται πρόβλημα στο μνημείο το ίδιο και στις τοιχογραφίες λόγω της υγρασίας.
Κρίθηκε – όπως είπε – ότι κατάλληλη προστασία για την ανάδειξη του ίδιου του μνημείου ήταν η τοποθέτηση στεγάστρων. Τα στέγαστρα, είπε ο κ. Αγησιλάου έγιναν με την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και όλων των αρμοδίων φορέων.
Ο κ. Αγησιλάου είπε πως η προσπάθεια εστιάστηκε στην ένταξη των στεγάστρων στον όλο σχεδιασμό μέσα από τις χαράξεις των μαρμάρων, σημειώνοντας πως οι χαράξεις μαρμάρων συνεχίζουν και αναδιπλώνονται στο χώρο και μετατρέπονται σε δοκούς και υποστυλώματα απ’ όπου αναρτάται το στέγαστρο.
Είπε τέλος πως το μέταλλο αποτελεί το πιο ελαφρύ υλικό επιτρέποντας λεπτότερες διατομές από οποιοδήποτε άλλο υλικό. Ανάμεσα στις λεπτές δοκίδες θα τοποθετηθεί μεταλλική σχάρα για σκίαση και από πάνω γυαλί ασφαλείας για προστασία από τη βροχή, κατέληξε.