ΠΑΦΟΣ: Γνωρίζετε γιατί άδειασε το φράγμα της Αρμίνου; Στο 35% η πληρότητά του (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ποσοστό που δίνει στη δημοσιότητα το Τμήμα Υδάτων σε σχέση με την πληρότητα του ταμιευτήρα νερού της Αρμίνου στην Πάφο.

Το σημερινό 34,9% πληρότητας “προβληματίζει” αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος ότι από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα η Αρμίνου έδωσε στον Κούρρη 18 εκατομμύρια 870 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού (ΠΙΝΑΚΑΣ Α.).

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ως γνωστόν ο φράκτης της Αρμίνου αποτελεί μέρος του Νοτίου Αγωγού και από εκεί τροφοδοτήθηκε και συνεχίζει να τροφοδοτείται σημαντικά ο Κούρρης, ο μεγαλύτερος υδατοφράκτης του νησιού.

Γιατί όμως, το Τμήμα Υδάτων επιτρέπει να φεύγει νερό από την Αρμίνου και να καταλήγει στον Κούρρη την στιγμή που ο Κούρρης έχει υπερχειλίσει και αρκετό από το νερό του καταλήγει στη θάλασσα;

Τα πράγματα είναι απλά και το Τμήμα Υδάτων μέσα στα πλαίσια υδατικής διαχείρισης των αποθεμάτων με την συγκεκριμένη ενέργεια πετυγχαίνει μια σειρά από στόχους. 

  1. Ενισχύεται ο υπόγειος υδροφορέας του Κούρρη ο οποίος θεωρείται πιο ευαίσθητος και πιο ταλαιπωρημένος σε σχέση με αυτό της περιοχής Αρμίνου και γενικότερα της κοιλάδας του Διαρίζου
  2. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι η Αρμίνου με τη λιώσιμο των χιονιών θα λάβει εκ νέου τα αποθέματα που χρειάζεται
  3. Η χρονική στιγμή που γίνεται η συγκεκριμένα “τροφοδότηση”, αρχές προς μέσα της Χειμερινής περιόδου δίνει τη δυνατότητα στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να το πράξει αφού στην ουσία έχουμε μπροστά μας άλλους 2-3 μήνες εισροών
  4. Είναι προτιμότερο να είναι χαμηλά η πληρότητα στην Αρμίνου (δοσμένης και της χρονικής στιγμής σημ.:3) παρά να υπερχειλίζει και να δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργιες και την περιοχή του Διαρίζου
  5. Ο Κούρρης μέσω της “επιδότησης” από την Αρμίνου, εκτός του ότι εμπλουτίζει τον υπόγειό υδροφορέα του από το σημείο υπερχείλισης μέχρι και τη θάλασσα ενισχύει σταδιακά και το φράγμα της Άχνας του οποίου η πληρότητα αυξάνεται.

Εν ολίγοις μπορεί η απορία αρκετών συμπολιτών μας που καθημερινά μελετούν τα αποθέματα νερού στα φράγματά μας και αναλύουν τα στατιστικά να μοιάζει δικαιολογημένη εκείνο που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μετά από μια έρευνα που κάναμε είναι ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και ορθώς το ΤΑΥ διαχειρίζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο το νερό στην Αρμίνου όπως το διαχειρίζεται.

Support Local Business