Παρουσίαση του βιβλίου « Η Κυνηγός Εικόνων» της ακτιβίστριας Τ. Χατζητοφή στην Πάφο

Ένα βιβλίο που αφηγείται μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη.

«H Κυνηγός Εικόνων» της γνωστής Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή από τις εκδόσεις Λιβάνη που πέτυχε την επιστροφή πολλών θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου πίσω στο νησί από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων παρουσιάστηκε απόψε στην Πάφο.

Το βιβλίο προλόγισαν ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος και το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, Λεόντιος Τσέλεπος, στην παρουσία του πανιερώτατου Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιου.

Χαρακτηριστική και συνάμα αποκαλυπτική του θάρρους και της αποφασιστικότητας της Τασούλας Χατζητοφή στον προσωπικό αυτό αγώνα της ενάντια στους αδίστακτους «εμπόρους του Θεού», όπως η ίδια αποκαλεί τους λαθρέμπορους των εικόνων, είναι η περιπετειώδης επιχείρηση του Μονάχου, το 1997, που είχε ως κατάληξη μία από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στον χαιρετισμό του.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως στο συγκλονιστικό, κυριολεκτικά, βιβλίο της, η κυρία Χατζητοφή μεταφέρει στο χαρτί τα δικά της βιώματα και συναισθήματα . Ο λόγος της μεστός και καθαρός, η αφήγησή της ζωντανή και συναρπαστική,και οι σκηνές δυνατές και αποκαλυπτικές, συμπλήρωσε.

Στον χαιρετισμό του το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ Λεόντιος Τσέλεπος ανέφερε πως το βιβλίο «Η Κυνηγός Εικόνων» αποτελεί την αυτοβιογραφία της Τασούλας Χατζητοφή, την αληθινή ιστορία της που μπορούσε όμως να είναι σενάριο για χολιγουντιανή ταινία. Η ηρωίδα μας από μια πρόσφυγας από την Αμμόχωστο μεταμορφώθηκε σε κυνηγό εικόνων και πολέμησε με προσήλωση και αποφασιστικότητα του «εμπόρους του Θεού», όπως είπε.

Ο κ. Τσέλεπος ανέφερε πως το βιβλίο περιγράφει τον αγώνα της και περιλαμβάνει πληροφορίες που πρώτη φορά δημοσιοποιούνται ενώ «περιφερόμαστε» και στην ζωή της ως επιχειρηματίας, πρόξενος της Κύπρου, σύζυγος και μητέρα.

Ο αγώνας της, συνέχισε, διήρκησε 22 χρόνια για να δικαιώσει την Κύπρο μας και να επιστραφούν όσα της ανήκαν από την επιχείρηση Μόναχο.

Επιστέγασμα όμως του αγώνα της αποτέλεσε, σημείωσε ο κ. Τσέλεπος , η δημιουργία του μη-κερδοσκοπικού-οργανισμού Walk of Truth, το 2011, που είναι πλέον το όχημα της Τασούλας να προάγει την ιδέα ότι ο πολιτισμός μας ενώνει και ότι η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στον καθένα μας.

Σημειώνεται πως η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αµµόχωστο της Κύπρου. ∆ιετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία . Είναι η ιδρύτρια του «Walk of Truth».

Όλα αυτά τα χρόνια η Τασούλα Χατζητοφή έχει προταθεί αλλά και αποσπάσει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσφατα η Τασούλα Χατζητοφή προτάθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο ως υποψήφια για το βραβείο International Women of Courage Award που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υποψηφιότητά της στήριξαν επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).