Το γεγονός ότι άλλες πόλεις της Ευρώπης κοιτάζουν την επιτυχία της Πάφου ως ένα παράδειγμα προς μίμηση, αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση ότι η πόλη πέτυχε, ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ. Χρίστο Πατσαλίδη, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Δρ. Brian Holmes, Διευθυντής του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Karel Bartak, Επικεφαλής Μονάδας του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
Όπως ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι, άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ενδιαφέρονται να μάθουν πώς η Πάφος, με το τόσο μικρό προϋπολογισμό, με τόσες δυσκολίες στο στήσιμο του Οργανισμού με το νέο προσωπικό, κατάφερε να παρουσιάσει αυτή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την πληθώρα εκδηλώσεων στο πρόγραμμα της.
Οι κ. Holmes και Bartak δήλωσαν εντυπωσιασμένοι και ανέφεραν πως από του χρόνου μια σημαντική προτεραιότητα, που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ πάρα πολλά project τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.
Πρόσθεσαν πως θα ήταν καλό η Πάφος, μια πόλη που διαθέτει τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, να εξετάσει τρόπους να ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα διατεθούν, διατηρώντας τη σχέση με την Ευρώπη μέσα από τα προγράμματα της πολιτιστικής κληρονομιάς .
Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πάφος 2017 έγινε στα Γραφεία του Οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού έκανε μια επίσημη ενημέρωση για την πορεία του Οργανισμού Πάφος 2017, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που η Πάφος είναι μέρος του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, σημειώνοντας παράλληλα, πως υπάρχει επίσης μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον και τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Και για εμάς, συνέχισε, ως η μικρότερη πόλη με αυτόν τον τίτλο, είχαμε μια μοναδική ευκαιρία.
Εκτός από όλα τα άλλα οφέλη, τεράστιο όφελος είπε ο κ. Πατσαλίδης αποτελεί η κληρονομιά που θα παραμείνει στην Πάφο, το έργο υποδομής, η εμπειρία, η γνώση, αλλά και η ευκαιρία που δόθηκε μέσω διαφόρων έργων του προγράμματος για την καθιέρωση συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα.
Ιδιαίτερα, όπως είπε, “είχαμε μια μακρά λίστα με έργα με άλλες ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, πρώην ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες και μελλοντικές. Δώσαμε την ευκαιρία σε τοπικούς θεσμούς και οργανισμούς, ή ακόμα και σε ιδιώτες, καλλιτέχνες και δημιουργούς, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν συνεργασία και να εργαστούν με άλλους Ευρωπαίους για μια σειρά έργων”.
Πρόσθεσε ακόμη πως ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του έργου – το οποίο εξυπηρετεί επίσης τον ευρωπαϊκό στόχο- είναι ο στόχος να κατανοήσουμε τον λαό της Ευρώπης, τον πολιτισμό της Ευρώπης, να αναπτύξουμε μια συνεργασία, μια συνέπεια και τελικά μια ειρήνη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Ακολούθως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Οργανισμό Πάφος 2017 αλλά και για το ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να δουν ιδίοις όμμασι τι έχει καταφέρει ο Οργανισμός.
Ο κ. Πατσαλίδης παραδέχθηκε πως στην αρχή, στο ξεκίνημα, ήταν μια πολύ δύσκολη πρόκληση και όλοι είχαν κάποιες ανησυχίες για το αν “θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε και να κάνουμε ένα επιτυχημένο έτος”, όπως είπε.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΠΠΕ Πάφος 2017 στο ξεκίνημα της με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της κυπριακής οικονομίας, τα πολλά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, πολλά προβλήματα στην πολιτική, την τοπική πολιτική κατάσταση, τα τεράστια εμπόδια και τις δυσκολίες.
Εκτίμησε ακόμη πως η Πάφος θα μπορούσε να αποτελέσει καλό παράδειγμα μιας μικρής πόλης για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προϋπολογισμού, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει καλή συνεργασία και υπάρχει πάθος, υπάρχει μια πεποίθηση και υπάρχει μια σαφής κατανόηση των ωφελειών που μπορούν να προκύψουν από αυτό το έργο, συμπλήρωσε.
Είναι τιμή, είπε ο κ. Πατσαλίδης “κάθε φορά που έχουμε κάποιον από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε, να μάθουμε περισσότερα και να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες μας μέσω της γνώσης και της εμπλοκής σας στον πολιτισμό”.
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ανέφεραν, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Πάφο, στα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως, μεταξύ άλλων, το Αττικόν, το Χάνι του Ιμπραήμ αλλά και το υπό ανακαίνιση Μαρκίδειο Θέατρο. Επίσης, επισκέφτηκαν την πρόσφατη έκθεση που εγκαινιάστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα « Στα Χνάρια των Ξένων» και την έκθεση «Territories», που εγκαινιάζεται στο Χάνι του Ιμπραήμ.
Οι κ. Holmes και Βartak βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιεί το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου, σχετικά με τις επικείμενες προσκλήσεις για επιχορήγηση, τη συμμετοχή των Κυπριακών Οργανισμών/ εταιρειών στο πρόγραμμα, τις πιθανές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους βελτίωσης των μελλοντικών προτάσεων που θα υποβληθούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ