spot_img
spot_img
20 C
Paphos
Tuesday, December 7, 2021

Ο Σέργης Χατζηαδάμος επαναπροσδιορίζει το παρελθόν

Ατομική έκθεση του Σέργη Χατζηαδάμου φιλοξενεί το ξενοδοχείο Annabelle στην Πάφο από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019

   

Η νέα έκθεση του καλλιτέχνη, με τίτλο «Metamorphosis», περιλαμβάνει έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό και φέρνουν στο προσκήνιο τον απόηχο του παρελθόντος υπό το πρίσμα της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας.

Ως βάση για τη νέα δουλειά του χρησιμοποίησε το εντυπωσιακό αρχείο των γυάλινων αρνητικών πλακών που παρήγαγε ο θείος του, Σπύρος Χαρίτου (1901-91), ο οποίος παραμένει γνωστός ως ένας από τους πρώτους φωτογράφους των αρχών του 20ού αιώνα στην Πάφο. Ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε το υπόγειο της οικίας του Χαρίτου στην Πάφο για πρώτη φορά το 2006, ανακαλύπτοντας μια «χρονοκάψουλα» που περιλάμβανε 1,653 χάρτινα κιβώτια. Σε καθένα από τα κιβώτια υπήρχαν τουλάχιστον δέκα γυάλινα πλακίδια, που παρέμειναν ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου και περιείχαν μια σημαντική συλλογή του Χαρίτου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Σπύρος Χαρίτου απαθανάτιζε ακατάπαυστα τα πορτραίτα διαπρεπών προσωπικοτήτων αλλά και άλλων πολιτών με τις οικογένειές τους, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πτυχές της καθημερινής ζωής της πόλης όπως οι εθνικές επέτειοι, οι θρησκευτικές και τοπικές εορτές. Το φωτογραφικό στούντιο που άνοιξε το 1925 υπήρξε το επίκεντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας εκείνης της εποχής.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Η κατάσταση των αρνητικών ανά το πέρασμα των χρόνων επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες αποκατάστασής τους και η αναπαραγωγή ολοκληρωμένων εικόνων να καταστούν εξαιρετικά δύσκολες. Ο καλλιτέχνης, ωστόσο, επιδεικνύοντας επιμονή, αποφάσισε να τα αποκωδικοποιήσει με τη βοήθεια σαρωτών (scanners) υψηλής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα υπήρξαν πρωτοφανή και παντελώς απροσδόκητα.

Ένας ολόκληρος νέος κόσμος αναδύθηκε στην επιφάνεια, με αλλοιωμένες και εξαρθρωμένες ανθρώπινες σιλουέτες, συχνά δίχως μέλη και με παραμορφωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ενώ άλλες φορές αυτά εμφανίζονται συγχωνευμένα το ένα με το άλλο, δημιουργώντας πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες αφηγήσεις. Μια τέτοια μεταμόρφωση υπό μεταφορική και κυριολεκτική έννοια δίνει έμφαση στην ευθραυστότητα του αυθεντικού υλικού που βρισκόταν σε συνθήκη νάρκης.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αποτελούνται από ένα αμάλγαμα εικόνων που έχουν σκαναριστεί και εκτυπωθεί σχολαστικά σε σύνθετο φύλλο αλουμινίου, τονίζοντας έτσι την αντιπαράθεση υλικών ανάμεσα στην ευάλωτη φύση του γυάλινου πλακιδίου και της στιβαρής επιφάνειας που σήμερα είναι ευρέως διαδομένη για αρχειακή εκτύπωση. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο εικαστικός επέλεξε μια συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών και επενέβη στην επιφάνειά τους με την προσθήκη αδρών πινελιών. Δημιουργώντας διάφορα επίπεδα στο πρόσωπο του αντικειμένου του με νέα επίστρωση ακρυλικού χρώματος, επαναπροσδιόρισε το παρελθόν υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης ματιάς που αγέρωχα δηλώνει την αντίληψη του εφήμερου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάποια από τα αυθεντικά αρνητικά εκτίθενται σε τραπέζι τύπου light box, πυροδοτώντας έναν «διάλογο» με τον θεατή αλλά και ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καταδεικνύοντας τη δύναμη που έχει ο χρόνος να αλλάζει τα πάντα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Metamorphosis θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Annabelle το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στις 7:30 μ.μ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Διευθυντής Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Επιμελητής: δρ Κώστας Πράπογλου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img