spot_img
spot_img
26.3 C
Paphos
Tuesday, June 15, 2021

ΟΣΥΠΑ: Μεγάλη συνέντευξη Γεώργιου Ιωαννίδη- Μας στραγγαλίζει το Υπουργείο

spot_img
   

Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν πρωί πρωί χιλιάδες μαθητές απο όλη την Πάφο λόγω της επ΄ αόριστον απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα Παρασκεύη οι οδηγοί λεωφορείων της εταιρείας ΟΣΥΠΑ διεκδικώντας την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι οδηγοί δικαιολογημένα αντιδρούν διαμηνύει ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΣΥΠΑ, Γεώργιος Ιωαννίδης, σε μια μεγάλη και αποκαλυπτική συνέντευξη στο PafosPress.com λέγοντας τα πράγματα έξω απο τα δόντια.

   

Ο κ. Ιωαννίδης πριν ξεκινήσει να μιλά για τις έντονες και συνεχιζόμενες διαφωνίες με το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και τα συνεχιζόμενα αδιέξοδα αισθάνθηκε έντονα την ανάγκη να απολογηθεί, όπως λέει, εκ μέρους όλων στην εταιρεία προς το επιβατικό κοινό, στους  επηρεαζόμενους μαθητές, γονείς, εργαζόμενους αλλά και όλους όσοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία απο και προς τις κοινότητες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εξυπηρετούμε πέραν των 100 κοινοτήτων ημερησίως 

Η εταιρεία εξυπηρετεί 115 κοινότητες καθημερινώς. Μεταφέρουμε μαθητές ξεκινώντας απο προδημοτικές, δημοτικά μέχρι γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές. Το προσωπικό προχωρεί στην απεργία και είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

Εδώ και 8 μήνες το Υπουργείο δεν μας έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά. Οι οδηγοί εδώ και 8 μήνες πληρώνονται με καθυστέρηση 10-15 μέρες.

Στον ΟΣΥΠΑ δεν υπάρχουν υπαλλήλοι αλλά συνεργάτες. Είναι η δεύτερή μας οικογένεια και δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα να μη μπορείς να ανταποκριθείς απέναντί τους μέσα σε σωστά χρονοδιαγράμματα όταν γνωρίζεις ότι πίσω απο τους ανθρώπους αυτούς υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν μικρά παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες και ένα σωρό υποχρεώσεις.

Άκαρπος ο διάλογος με το Υπουργειο

Ο καθένας δικαιούται να εργάζεται και να αμοίβεται στην ώρα του όμως δυστυχώς στις συναντήσεις με το υπουργείο οι συζητήσεις είναι άκαρπες. Απο την ημέρα που το υπουργείο υπέγραψε τη σύμβαση την καταστρατηγεί συνεχώς.

Ισχυρίζονται ότι έκαναν υπερπληρωμές και αν το σκεφτεί κανείς αυτό είναι απο μόνο του εις βάρος τους. Εμείς δεν πήγαμε ποτέ να υπογράψουμε επιταγή στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Τα λεφτά οι ίδιοι τα διαχειρίζονταν και μετά απο επτά χρόνια ανακάλυψαν ότι μας έδωσαν πολλά;

Βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο και αφού υποστηρίζουν ότι μας έδωσαν περισσότερα ας κάτσουμε να τα υπολογίσουμε. Για να ισχυρίζεσαι ότι υπερπληρώνεις πρώτα πρέπει να συμφωνήσεις τους όρους της σύμβασης για να μπορείς να κάνεις και τους υπολογισμούς σου, σωστά;

Η σύμβαση μιλάει για “εύλογο κέρδος” καθορίζοντας το απο 6-10% στο απασχολούμενο κεφάλαιο. Η σύμβαση λέει επίσης ότι κάθε τρία χρόνια τα δυο συμβαλλόμενα μέρη να συζητούνε το κόστος ανά χιλιόμετρο. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο και σας θυμίζω ότι διανύουμε την τρίτη τριετία αυτή τη στιγμή. Είναι ευθύνη του Οργανισμού Συγκοινωνιών;

Μπουχτήσαμε σε υποσχέσεις και χρονοδιαγράμματα 

Μας ζητάνε να κάνουμε τους ελέγχους. Βγάλαμε όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις μας αντίγραφο, μιλάμε για ένα αριθμό πέραν των 13.000-14.000 και τους τα δώσαμε.

Απο το 2010 μέχρι σήμερα περάσαμε μέσα απο διαπραγματεύσεις με πέντε διαφορετικούς υπουργούς. Μόλις ανέλαβε ο κ. Μάριος Δημητριάδης, 15 μέρες μετά συναντηθήκαμε και του θέσαμε τα προβλήματά μας. Έδωσε μάλιστα στην παρουσία μας εντολή σε πολύ αυστηρό ύφος ζητώντας σε διάστημα 15 ημερών να έχουμε αποτελέσματα για να ξανά συναντηθούμε βάζοντας και χρονοδιαγράμματα. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Πάρα πολλές φορές ο υπουργός είπε θα συναντηθούμε και τελικά μένουν όλα στη μέση και εκκρεμούν.

Πλήτουν με την αξιοπρέπειά μας και μας προσβάλουν διαρκώς

Πώς μπορεί να λέει το υπουργείο, πλήττοντας την αξιοπρέπειά μας ότι μας έδωσε περισσότερα λεφτά; Επίσης καλό θα ήταν να μας απαντήσουν κάποιοι πως μπορεί μονομερώς, ο οποιοσδήποτε να έρχεται και να λέει δεν πληρώνω ούτε ένα ευρώ; Αυτή είναι η λύση;

Εαν έκαναν λάθη ως Υπουργείο να τα συζητήσουμε και να βρούμε τη λύση. Να βρούμε τι έχουμε να παίρνουμε, τι δικαιούμαστε και τι μας έδωσαν περισσότερα. Αν όντως μας έδωσαν περισσότερα τότε να γίνει ένας λογικός διακανονισμός με μηνιαίες αφαιρέσεις μέχρι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Στραγγαλιστική η στάση του Υπουργείου

Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω απο αυτή τη στάση. Απο την πρώτη ημέρα τορπιλίζεται και καταπατείται η σύμβαση. Είναι στραγγαλισμός να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στις δημόσιες συγκοινωνίες. Τις δημόσιες συγκοινωνίες που είναι η πρώτη εικόνα του κάθε ξένου επισκέπτη στην Κύπρο. Αποτελεί ντροπή ο τρόπος που το χειρίζονται.

Πραγματικά διερωτούμαι πως έχουν το θράσος να βγαίνουν δημόσια και να λένε ότι έχουν προχωρήσει σε υπερπληρωμές; Όχι μόνο στον ΟΣΥΠΑ αλλά προς όλες τις εταιρείες. Είναι έγκλημα αυτό. Αν εσείς έχετε υπερτιμολογήσει κάτι, €5.000 εναντίον του Δημοσίου ή του Κράτους να πάτε φυλακή. Ορίστε πως δίνονται αβέρτα τα εκατομμύρια. Έτσι γίνονται οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις; Αντιθέτως.

Λανθασμένη η σύμβαση απο την αρχή αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο 

Είναι μια λανθασμένη σύμβαση αλλά με την υπόσχεση του τότε υπουργού, Νίκου Νικολαϊδη, ότι θα υπογράψουμε έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο και στην πορεία ότι δεν είναι σωστό να το λύσουμε. Ο κ. Νικολαϊδης έφυγε απο υπουργός και αυτός είναι ο πέμπτος υπουργός. Τι γίνεται με τους υπηρεσιακούς;

Εμπλέκονται όλες αυτές οι καταστάσεις μας σε μια γραφειοκρατία στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού και γι’ αυτό δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Για αυτή την γραφειοκρατία δεν μπορεί να προοδεύσει το κράτος. Όταν θέλεις να καταστρέψεις μια εταιρεία δημιουργείς γραφειοκρατία.

Μας έπνιξαν οι υποχρεώσεις

Απολογούμαστε ξανά στους συνεργάτες μας. Ειλικρινά αισθανόμαστε τρομερή υποχρέωση απέναντί τους που ανέχθηκαν τόσο καιρό αυτή την κατάσταση. Απο τον Μάρτιο συσσωρεύτηκαν €1.600.000 υποχρεώσεις που πρέπει να δώσουμε.

Μας ζητά εδώ και ένα μήνα το κράτος  να του παρυσιάσουμε τι χρωστάμε και να προϋπολογίσουμε ποια θα είναι τα έξοδά μας για τους επόμενους έξι μήνες; Τα στείλαμε. Μετά μας ζητούν να δηλώσουμε την τριμηνία. Πόσα χρωστάμε και να υπολογίσουμε τα έξοδα της τριμηνίας. Τα στέλνουμε συνέχεια αλλά κανένα αποτέλεσμα. Ποιός επιτέλους θα αγγίξει αυτό το θέμα; Σε οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν βρήκαμε λύση.

Υπάρχει κράτος και Δικαιοσύνη;

Ειλικρινά διερωτούμαι γιατί τότε ανέλαβε το υπουργείο να κάνει μια σύμβαση, αν όντως υπάρχει κράτος δικαίου, για το οποίο άρχισαμε να αμφιβάλλουμε. Ζω εδώ και νιώθω ότι δεν υπάρχει ούτε κράτος, ούτε Δικαιοσύνη. Πως μπορεί να λειτουργήσει έξι εταιρείες που απασχολούν πέραν των 1400 ατόμων με όλα τα κεφάλαια που ο καθένας μας έβαλε και να είμαστε αιωρούμενοι όπως σήμερα;

Δυστυχώς η στάση του υπουργείου δεν βοηθάει στο να γεφυρωθεί το πρόβλημα. Επιθυμία μας δεν είναι να υπάρχουν ούτε απεργίες ούτε να ταλαιπωρούνται άτομα. Είναι πλέον καθαρά θέμα των οδηγών αφού εμείς δεν πρόκειται να μπορέσουμε να πάρουμε απο τους προμηθευτές μας οτιδήποτε, εμπορεύματα και ότι αφορά τον στόλο μας χωρίς λεφτά.

Χωρίς λεφτά δεν μπορούν να κυλήσουν τα λεωφορεία. Κανείς δεν σου δίνει δωρεάν καύσιμα και τα απαραίτητα

Συντήρηση, καύσιμα, ελαστικά και ότι σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού πρέπει να ξεκαθαρίσει για να μην έχουμε τα ίδια θέματα την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε μόνο πετρέλαιο €250.000 μηνιαίως.

Δεν κάνουμε άλλη δουλειά απο το να μιλάμε με τους προμηθευτές μας και να προσπαθούμε να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα.

Αν το υπουργείο τα λύσει αυτά τα ζητήματα θα το χειροκροτήσουμε και έχουμε όλη την καλή διάθεση να είμααστε συνεργάσιμοι.

PafosPress.com 

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img