spot_img
spot_img
24.1 C
Paphos
Sunday, May 9, 2021

Νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κύπρο από σήμερα – Μετά τον “Θησέα” έρχεται ο “Εύελπις” ο οποίος φέρνει βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους

spot_img
   

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται κυκλογένεση στα νότια παράλια της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου-Κύπρου σύμφωνα με το Kitasweather και από εκεί θα ακολουθήσει ανατολική πορεία προς την περιοχή μας. Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, όταν φτάσει στην περιοχή μας, θα έχει ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του γύρω στα 1001 hPa.

   
   

Αναμένεται να είναι ένα πολύ αξιόλογο σύστημα όσον αφορά τις βροχές. Στο δυτικό μισό του νησιού και ειδικά στα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής. Οι συνολικές ποσότητες βροχής από αυτό το σύστημα αναμένεται να κυμανθούν από περίπου 7 έως 70 χιλιοστά, με μέσο όρο από περίπου 27 έως 32 χιλιοστά. Η βροχόπτωση για τον μήνα από το 84% που βρίσκεται τώρα αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 110% της κανονικής.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   
   

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας δεν αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος επειδή τόσο η θερμοκρασία όσο και τα αυξημένα ποσοστά της σχετικής υγρασίας δεν θα το επιτρέπουν. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ οι συνθήκες θα αρχίσουν να γίνονται πιο ευνοϊκές για χιονόπτωση, η οποία θα αρχίσει από τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και σταδιακά θα κατέλθει μέχρι περίπου τα 1600 μέτρα.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Επίσης αργά το απόγευμα προς νωρίς το βράδυ για διάστημα 3-5 ωρών αναμένονται ισχυροί άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά.
Το σύστημα που θα μας επηρεάσει ονομάστηκε Εύελπις και πήρε το όνομα του από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, στην οποία το KitasWeather είναι ενεργό μέλος, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε μετά από προβληματισμό που αναπτύχθηκε, ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης που υπήρξε την περασμένη Πέμπτη ότι η περιοχή μας θα επηρεαζόταν από τον Θησέα.

Ο Θησέας ήταν ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε την Ελλάδα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και έφτασε στην περιοχή μας πολύ εξασθενημένο την επόμενη μέρα, δίνοντας μόνο λίγες τοπικές βροχές. Το σύστημα που μας επηρέασε την περασμένη Πέμπτη δεν είχε σχέση με το Θησέα.

Σκοπός της ομάδας θα είναι η ονοματοδοσία σημαντικών συστημάτων που επηρεάζουν την Κύπρο. Να διευκρινίσουμε ότι η ονοματοδοσία συστημάτων αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά πληροφοριών στους πολίτες.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως κατά το δεύτερο μισό της μέρας. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες και πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι. Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένονται στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσει μεγάλο μέρος του χιονιού που ήδη υπάρχει. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη η οποία θα είναι πυκνή κατά διαστήματα και θα μειώνει την ορατότητα. Τοπικά στο δυτικό μισό υπάρχει ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι έως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 6 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως πριν από τα μεσάνυχτα. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1650 μέτρα και άνω. Η χιονόπτωση θα είναι κατά διαστήματα πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4 έως 5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και στα ορεινά/ημιορεινά ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5 έως 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 και ίσως πιο τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 9 έως 12 στα παράλια και -2 βαθμούς στη Χιονίστρα όπου αναμένεται παγετός.

Την Τρίτη αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές κυρίως κατά το πρώτο μισό της μέρας. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Το πρωί ίσως σημειωθεί ελαφριά χιονόστρωση. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα.

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή μας, η οποία όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα έχει διάρκεια και θα μας επηρεάσει μέχρι την Παρασκευή. Από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται ότι θα σημειωθούν αρκετές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι βαριές χιονοπτώσεις στα ορεινά αφού η περιοχή μας θα επηρεάζεται ταυτόχρονα από ψυχρές αέριες μάζες. Το χιόνι αναμένεται να είναι αρκετό ώστε να ανοίξουν επιτέλους οι πίστες του σκι στο Τρόοδος και για όλες τις σχετικές δραστηριότητες.

Πηγή: kitasweather.com

Support Local Business
 
 
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img