25.9 C
Paphos
Friday, September 27, 2024

Νέο Διοικητικό Δικαστήριο της Μαρίας Παπή

 

Τι είναι αλήθεια το νέο Διοικητικό Δικαστήριο?

Το νέο Διοικητικό Δικαστήριο είναι ένα νεοσύστατο Δικαστήριο το οποίο έχει δικαιοδοσία να εκδικάσεις δικαστικές αποφάσεις πρωτόδικα (131(I)/2015, εδάφιο 3). Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να κάνει μια προσφυγή, που εμπίπτει στον τομέα του Διοικητικού Δικαίου, τότε μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο πρωτόδικα. Όταν βγει η απόφαση του δικαστήριου, αν έχει ένσταση μπορεί να κάνει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τι εμπίπτει στον τομέα το Διοικητικού Δικαίου?

Καταρχάς το Διοικητικό Δικαίο εμπίπτει στον κλάδο του Δημοσίου Δικαίου. Ελέγχει κατά κάποιο τρόπο την διοίκηση και τα διοικητικά όργανα, όπως και τις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες (π.χ. Απαλλοτριώσεις). Στο Διοικητικό Δικαίο εμπίπτουν οι Διοικητικές πράξεις τις διοίκησης.

Ποτέ πρέπει να προσφύγω στο νέο Διοικητικό Δικαστήριο?

Σύμφωνα με το άρθρο 146 του συντάγματος εδάφιο 3, αν έχεις ένσταση σχετικά με διοικητική πράξη της διοίκησης ή απόφασης της διοίκησης θα πρέπει να προσφύγεις εντός 75 ήμερων στο νέο Διοικητικό Δικαστήριο. Επίσης αν για λόγους Ανωτέρας βιας δεν μπορούσες να κάνεις προσφυγή μπορεί να παραταθεί το χρονικό όριο.

Τι είναι η Ανωτέρα βια?

Η Ανωτέρα βια είναι εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιστάσεις, δηλαδή (εδάφιο 3, άρθρο 66 Συντάγματος):

  1. Σεισμοί
  2. Πλημμύρες
  3. Γενικές Επιδημίες
  4. Παρόμοιες περιστάσεις

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εδάφιο 3, άρθρο 66 η Ανωτέρα βια ερμηνεύεται κατά τον πιο πάνω τρόπο. Στην περίπτωση του διοικητικού δικαίου, Ανωτέρα βια είναι η 4 περίπτωση. Παρόμοιες περιπτώσεις, δηλαδή αν ο διοικούμενος απρόβλεπτα αρρωστήσει σοβαρά τότε εμπίπτει στην Ανωτέρα βια φτάνει να το αποδείξει με εμπειρογνώμονα, γιατρό. Επίσης όταν ο διοικούμενος λυπεί στο εξωτερικό, είναι ένα απρόβλεπτο γεγονός και αυτό εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε δικαστή τι θα αποφασίσει. Φυσικά υπάρχει και η νομολογία στην οποία μπορεί να βασιστεί ο δικαστής άλλα δεν τον δεσμεύει, μπορεί να ανατρέψει μια παλιά υπόθεση με μια καινούρια και να δημιουργήσει “Νομό”, γιατί κάθε υπόθεση στην Κύπρο έχει την ισχύ νομού.

 

 Βιβλιογραφικές Πηγές:

  • Σύνταγμα Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρεάς Λοιζου, Λευκωσία 2001
  • Περί Δικαίου Προσφύγων και Διοικητικής Δικονομίας, Πέτρος Άρτεμης, 2015
  • Εγχειρίδιο Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου, Τρίτη έκδοση (συμπληρωμένη και αναθεωρημένη), Νίκος Χρ. Χαραλάμπους, Λευκωσία 2016

Νομοθεσία:

  • Σύνταγμα, Άρθρο 66, εδάφιο 3.
  • Σύνταγμα Άρθρο 146 (ολόκληρο).
  • Περί της Ίδρυσης και Λειτουργιάς Διοικητικού Δικαστήριου Νομός του 2015 (131(I)/2015), εδάφιο 3.

 

Μαρία Παπή, Φοιτήτρια Νομικής Σχόλης

Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ