17.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Μύθοι και αλήθειες για την σοκολάτα [της Εύης Γιαλλούρη]

Αποτελεί την νούμερο 1 προτίμηση μικρών και μεγάλων.  Πολλά ακούγονται γύρω από αυτήν, πάμε να δούμε παρακάτω ποια από αυτά είναι μύθοι και ποια είναι.. αλήθειες!

Η σοκολάτα με παχαίνει

Μύθος φυσικά! Παχαίνεις όταν τρως υπερβολικά και δεν γυμνάζεσαι αρκετά. Οποιοδήποτε τρόφιμο εάν το φας σε μεγάλες ποσότητες θα παχύνεις. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε πως η σοκολάτα παχαίνει. Η σοκολάτα αποτελεί ένα ενεργειακά πλούσιο τρόφιμο. Γενικά, όταν κάποιος στην διατροφή του καταναλώνει πολλά ενεργειακά πλούσια τρόφιμα τότε κινδυνεύει να βάλει εύκολα βάρος. Ωστόσο είναι λάθος να λέμε ότι κάποιος μπορεί να βάλει βάρος εάν τρώει μέτρια ποσότητα σοκολάτας. Ένα άτομο που γενικά ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή μπορεί να τρώει την σοκολάτα του χωρίς να φοβάται ότι θα πάρει βάρος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η σοκολάτα μας δίνει άδειες θερμίδες.

Ακόμη ένας μύθος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Περιέχει βιταμίνη Ε η οποία είναι φυσικό αντιοξειδωτικό και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.  Παρόλα αυτά περιέχει αυξημένο κορεσμένο λίπος 30-45% το οποίο αντιστοιχεί σε πολλές θερμίδες για αυτό άλλωστε συστήνεται προσοχή στη κατανάλωσή της.

Προκαλεί τερηδόνα.

Αλήθεια.  Ναι, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας της σε ζάχαρη. Γενικά όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη παίζουν ρόλο στη δημιουργία της τερηδόνας όπως τα μπισκότα, τα κέικ, τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, οι καραμέλες, οι τσίχλες με ζάχαρη, τα παγωτά κτλ. Το γενετικό υπόβαθρο, η έλλειψη σωστής υγιεινής και η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε υδατανθράκων αποτελούν τις κύριες αιτίες για εμφάνιση τερηδόνας.

Είναι αυξημένη σε καφεΐνη.

Μύθος. Η καφεΐνη που περιέχει είναι σημαντικά λιγότερο από αυτό που περιέχουν το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά. 30γρ σοκολάτας περιέχουν 5-6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφές περιέχει 100-150mg.

Η σοκολάτα μου προκαλεί σπυράκια.

Μύθος.  Αυτός είναι ένας μύθος που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οι υπερδραστήριοι λιπαροί αδένες, η κληρονομικότητα, τα νεκρά κύτταρα δέρματος και ορμονικές αλλαγές είναι οι κύριο λόγοι για την εμφάνιση ακμής και όχι η κατανάλωση σοκολάτας. Ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι όταν τρως λιπαρά τρόφιμα το δέρμα σου γίνεται πιο λιπαρό.  Μέχρι στιγμής κανένα τρόφιμο δεν βρέθηκε μέσα από επιστημονικές έρευνες να ευθύνεται για την ύπαρξη ακμής.

Βελτιώνει τη διάθεση.

Αλήθεια.  Είναι αλήθεια πως η σοκολάτα επηρεάζει τη δράση νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διάθεση μας.  Ουσιαστικά αυτό που κάνει η σοκολάτα είναι να διορθώσει την έλλειψη της σεροτονίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα της στον οργανισμό, η οποία βρέθηκε να είναι μειωμένη σε άτομα που έχουν κατάθλιψη.

Ποιο είναι το καλύτερο είδος σοκολάτας;

Μα φυσικά η μαύρη σοκολάτα! Περιέχει λιγότερο γάλα και περισσότερο κακάο και επομένως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία φαίνεται να προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Όπως βλέπετε στον παρακάτω πίνακα το κάθε είδος σοκολάτας διαφέρει σε θερμίδες, σε περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη. Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε αυτή με τις λιγότερες θερμίδες και λίπος.

Είδος σοκολάτας (100γρ) Θερμίδες

(kcal)

Λίπος

(gr)

Χοληστερόλη (mg)
Μαύρη 479 30 0
Γάλακτος 513 30.7 23
Άσπρη 548 32 5

 

Προσοχή! Οι σοκολάτες με ξηρούς καρπούς έχουν ακόμη περισσότερες θερμίδες.

Να θυμάστε…

Η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής αρκεί να μην καταναλώνεται καθημερινά αλλά με μέτρο.

Εύη Γιαλλούρη  Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc  Τηλ: 96 323155  Facebook page: Eat well with Evi
Εύη Γιαλλούρη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc
Τηλ: 96 323155
Facebook page: Eat well with Evi
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ