spot_img
spot_img
15.9 C
Paphos
Tuesday, December 7, 2021

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Επενδύουμε στην πρόληψη

   

Στις μέρες μας, τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλοι διεθνείς φορείς υπογραμμίζουν όλο και πιο έντονα τον καθοριστικό πλέον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης των ουσιών εξάρτησης, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και στο στάδιο της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Γεροσκήπου παρέχει κατά παράδοση υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των πολιτών. Μεταξύ των άλλων υπηρεσιών αυτών, συγκαταλέγεται μια ιδιαίτερα δυναμική πρόταση του Δήμου η Δημοτική Ομάδα Πρόληψης (ΔΟΠ).

Πρόκειται για έναν φορέα που στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Πάφου. Η πρόληψη αυτή της εξάρτησης από ουσίες αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων του φαινομένου, του ατομικισμού, δηλαδή, του καταναλωτικού τρόπου ζωής, της αποξένωσης, της αβεβαιότητας ως προς τις αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες, του κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος της διαθεσιμότητας των ουσιών και της ανοχής ως προς τη χρήση αυτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόκειται, λοιπόν, για πρόληψη πολυπαραγοντική, καθώς αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Την πρώτη επαφή μου με τη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης είχα το 2003 ως δημότης της τότε κοινότητας Γεροσκήπου. Τότε είχε την ονομασία Κοινοτική Ομάδα Γονέων Ενάντια στις Εξαρτήσεις (Κ.Ο.Γ.Ε.Ε.), στην οποία ευαισθητοποιημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν απλά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου και το 2012, όταν ανέλαβα πλέον τα ηνία του Δήμου μας, είχα για πρώτη φορά την τιμή και τη χαρά να συνεχίσω τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, να αναδείξω το έργο της, να το ενισχύσω με κάθε μέσο ως Πρόεδρος, ως εθελοντής, ως δημότης.

Τα προγράμματα της ΔΟΠ Γεροσκήπου υλοποιούνται μέσα από το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε έναν κρατικό φορέα, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της Παιδείας, τους εργαζομένους, τους εθελοντές, κινήσεις πολιτών, συλλόγων και πολλών άλλων τοπικών φορέων. Αν και στην αρχή στόχευε στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου Γεροσκήπου και των πλησιέστερων γεωγραφικά κοινοτήτων της, πλέον καλύπτει τις ανάγκες όλης της επαρχίας Πάφου, ανταποκρίνεται σε αιτήματα σχολείων όλων των δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας, συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Παιδείας και με άλλους Οργανισμούς για την υποστήριξη δράσεών τους.

Η ΔΟΠ Γεροσκήπου παρέχει τη δυνατότητα να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση και την ποιοτική αναβάθμισή τους. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τη συνέχεια της προσπάθειας, αλλά και τη συνέπεια απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αξιοποιούν αυτές τις υπηρεσίες. Η ΔΟΠ έχει υψηλές προδιαγραφές λειτουργίας, καθώς δίνει έμφαση, από την ίδρυσή της, στον συστηματικό και μακρόπνοο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων της. Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διαμορφώνουν ένα πρότυπο λειτουργίας και για άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής.

Ένα άλλο θετικό σημείο της ΔΟΠ είναι η ευελιξία τόσο στο πνεύμα λειτουργίας της, που εμπνέει δημιουργική ανάπτυξη, σε αντίθεση με πολλές δομές κρατικής κοινωνικής πρόνοιας που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και ατέρμονη γραφειοκρατία, όσο και στο ωράριο λειτουργίας της, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες των προγραμμάτων και των ανθρώπων που εξυπηρετούνται. Η ΔΟΠ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινότητας και βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων, καθώς οι περισσότερες δράσεις λαμβάνουν χώρα στους χώρους εργασίας και διαμονής των ενδιαφερομένων (σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, χώρους της κοινότητας, εγκαταστάσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, πλατείες, χώρους εργασίας, κ.ά.).

Η ΔΟΠ απευθύνεται σε πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων – σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, επαγγελματίες υγείας, βρεφονηπιοκόμους, γιατρούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, προπονητές, επαγγελματίες διάφορων ειδικοτήτων, και πολλούς άλλους – συσπειρώνοντάς τους σε μια κοινή προσπάθεια, σε έναν κοινό αγώνα. Παρέχει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους φορέων, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και αιρετούς να ανοίξουν διάλογο και ουσιαστική επικοινωνία με τους νέους πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής δραστηριοποίησης και εθελοντικής προσφοράς με σκοπό το γενικό καλό μέσα από δραστηριότητες, οι οποίες κοντεύουν να εκλείψουν από τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Νιώθω υπερήφανος που το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΟΠ, αποτελούμενο από εθελοντές και εργαζομένους, υιοθετεί αρχές ουσιαστικής επικοινωνίας, αποκτά ρόλο εμψυχωτή της ομάδας, αλλά και εκπαιδευομένου, συμβάλλει στην επαναδιαπραγμάτευση προτύπων, σχέσεων και συμπεριφορών, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στη λησμονιά. Αυτός ο τρόπος επαφής και επικοινωνίας μεταξύ τους έχει διαμορφώσει ένα ιδιότυπο περιβάλλον εμπειρίας, μέσα στο οποίο διευκολύνονται οι διεργασίες διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, των επιθυμιών, αναγκών, κινήτρων, ενδιαφερόντων. Όλα αυτά καθιστούν τους ανθρώπους της ΔΟΠ μια ιδιαίτερη δυναμική ομάδα που συνεχώς με εκπλήσσει, με προβληματίζει και εξελίσσει τις ιδέες μου γύρω από την πολιτική φιλοσοφία της πρόληψης.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι προκειμένου να ανταποκριθεί η ΔΟΠ Γεροσκήπου σε αυτό το τόσο σπουδαίο έργο, χρειάζεται τη στενή συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή πολλών φορέων της επαρχίας μας. Συνεργασία ουσιαστική, η οποία καθορίζει τις ανάγκες και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή. Συνεργασία, η οποία απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών και υπέρβαση των παραδοσιακών αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μια εθνική στρατηγική που προβλέπει όλες τις παραμέτρους και θέτει γερές βάσεις για το μέλλον για ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει δυστυχώς εθνικές διαστάσεις.
Υπογραμμίζω καταληκτικά ότι είναι μεγάλη ευτυχία και επιτυχία για εμάς, στον Δήμο Γεροσκήπου, να έχουμε τη ΔΟΠ, αυτόν τον σημαντικό και μοναδικό οργανισμό που εδώ και 15 έτη με συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και από τον οποίο χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν λάβει πολύτιμη στήριξη μέσα από τα προγράμματά του. Η επένδυση, λοιπόν, στην πρόληψη αποτελεί επένδυση για την κοινωνία και τη χώρα μας. Η επένδυση στη Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου μάς παρέχει τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε και να οραματιζόμαστε ένα ευτυχισμένο αύριο για τους νέους μας χωρίς εξαρτήσεις.

Όποιος επιθυμεί, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, να λάβει τις υπηρεσίες ή να συνδράμει εθελοντικά στις δράσεις της ΔΟΠ Γεροσκήπου μπορεί να επικοινωνήσει :
Δημοτική Ομάδα Πρόληψης Γεροσκήπου
Γρίβα Διγενή 57, 8201 Γεροσκήπου, Πάφος
Τηλ.:99777171
Φαξ:26960465
Email: [email protected]
www.geroskipou-municipality.com
dop.geroskipou
​​​

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img