spot_img
spot_img
16 C
Paphos
Tuesday, May 11, 2021

Μηνύματα πολιπολιτισμικότητας στέλνουν οι Mουσουλμάνοι της Επαρχίας Πάφου

spot_img
   

Μηνύματα πολιπολιτισμικότητας στέλνουν οι Μουσουλμάνοι που διαμένουν στην Επαρχία Πάφου. Σε μια πόλη, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, που έχει ανακηρυχθεί επίσημα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας και χρώματος.Η συνύπαρξη, υποστήριξαν, μεταξύ των διαφόρων λαών βασίζεται στο σεβασμό και στην αλληλοεκτίμηση. Επεσήμαναν πως η διαπολιτισμική διάσταση της παιδείας,  θα πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλο τον κόσμο.

   
   

Η Παρασκευή για τον μουσουλμανικό κόσμο είναι αργία.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   
   

Το ΚΥΠΕ τους συνάντησε στο τζαμί που λειτουργεί στην Κάτω Πάφο, απέναντι από το οίκημα της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Κάτω Πάφου, πλησίον της στήλης του Αποστόλου Παύλου.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ο χώρος μικρός, ωστόσο γύρω στους 500 Μουσουλμάνους, μικροί και μεγάλοι,  από διάφορες χώρες συγκεντρώνονται μεταξύ 1 και 2 μμ, κάθε Παρασκευή,  για να εκπληρώσουν το θρησκευτικό τους καθήκον.

Της προσευχής προηγείται η αφαίρεση των παπουτσιών και το καλό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου, ώστε να ακολουθήσει η ομαδική προσευχή. Η καθαριότητα πριν από την προσευχή είναι πολύ σημαντική, όπως σημειώνουν.

Ο Δρ. Νasser Abdallah,  Γενικός Χειρούργος στο ιδιωτικό νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είπε πως οι γιορτές για τους Μουσουλμάνους είναι το ραμαζάνι περί τα μέσα Ιουνίου και ύστερα από πενήντα μέρες το μπαιράμι.

“Η προσευχή για μας”, είπε, “είναι πολύ σημαντική να υπάρχει στη ζωή μας”. Ο κ. Abdallah ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν υπάρχει θρησκεία που  διδάσκει το σκοτωμό.

O ίδιος σημειώνει πως οι Μουσουλμάνοι και οι Ισλαμιστές  δεν οδηγούν σε τρομοκρατικές ενέργειες αφού από μόνη της η λέξη “Ισλάμ”  σημαίνει “ ειρήνη”, επεξηγώντας πως δεν δύναται η λέξη ειρήνη να συνοδεύεται με τρομοκρατία ούτε με προσβολές και άσχημες συμπεριφορές.

Αν κάποιοι, σημείωσε, εκμεταλλεύονται τη μια ή την άλλη θρησκεία, για πολιτικούς ή για οικονομικούς λόγους, αυτό είναι διαφορετικό .

Ο γιατρός ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η προσευχή είναι κάθε μέρα, αλλά η αργία για τους Μουσουλμάνους είναι η Παρασκευή. Ο Χότζας τους μιλά για την αγάπη, για την καλοσύνη και για την ειρήνη.

Αίτημα των Μουσουλμάνων, συνέχισε, είναι η  επιδιόρθωση και επέκταση του Τεμένους.

Ο ίδιος σπούδασε στην Ελλάδα, ενώ η σύζυγός του είναι Κύπρια και είναι καθηγήτρια. Ο ίδιος δεν μεγάλωσε τα παιδιά του με μίσος για το χριστιανισμό. Υπάρχει, είπε, ο αναμεταξύ μας αλληλοσεβασμός στην τήρηση των ηθών και των εθίμων,  αλλά και στην εκπλήρωση των θρησκευτικών μας υποχρεώσεων .

Είπε ακόμη πως στη χώρα του, την Ιορδανία,  το 10% είναι Χριστιανοί που είναι στο στρατό, στη Βουλή, στα Υπουργεία και σε άλλες θέσεις. Πρόσθεσε πως εκτός από τους Μουσουλμάνους Άραβες υπάρχουν και οι Χριστιανοί Άραβες.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Nadi Abdallah, Αντιπρόεδρος της κοινότητας των Μουσουλμάτων στην Πάφο,  ανέφερε πως δεν θα ξεχάσει που ο πατέρας του που είναι Μουσουλμάνος, ανέμενε τη μητέρα του μέχρι τις 2 τα ξημερώματα να τελειώσει η λειτουργία της Αναστάσεως. Αυτή η σχέσης τους, είπε στο ΚΥΠΕ, δεν ήταν μόνο αγάπη, αλλά εκτίμηση και σεβασμός.

Η συνύπαρξη, συμπλήρωσε,  διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αφού υπάρχουν Κύπριοι που αποδέχονται το μουσουλμανικό στοιχείο και άλλοι πάλι όχι.

Ο τρόπος που μεγαλώσαμε, συνέχισε, ήταν πολύ σημαντικός, γιατί ο πατέρας του, ως Μουσουλμάνος, και η μητέρα του, ως Χριστιανή, είχαν αλληλεκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Αντιλήφθηκαν  –όπως είπε- ότι για να μπορέσουν να κτίσουν το σπίτι και την οικογένειά τους, έπρεπε να υπάρχει εκτίμηση και αγάπη.

Ερωτηθείς πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα στην Πάφο που είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να υιοθετηθεί η συνεργασία μεταξύ των λαών που φιλοξενούνται στην πόλη, ο κ. Αbdallah ανέφερε πως όλος ο κόσμος είναι ένα μικρό χωριό που φιλοξενεί διάφορους λαούς από διαφορετικές κουλτούρες. Όλες οι απόψεις, συνέχισε, είναι σωστές, ανεξαρτήτως αν είναι διαφορετικές, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε μια κουλτούρα.

Αυτό που χρειαζόμαστε να υιοθετήσουμε όλοι μας, πρόσθεσε, είναι η αγάπη και ο σεβασμός για τη θρησκεία και την πίστη και την κουλτούρα των άλλων.

Ερωτηθείς για το τέμενος που τους φιλοξενεί, για την ομαδική προσευχή κάθε Παρασκευή, ο κ.  Abdallah  είπε πως δεν είναι ο καλύτερος ούτε ο πιο εμφανίσιμος χώρος, ενώ χρειάζεται βοηθητικός χώρος για την προετοιμασία των Μουσουλμάνων πριν από την προσευχή, αφού ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα. Ο σεβασμός στη θρησκεία του καθενός, αποτελεί μεγάλη αρετή , κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην Επαρχία Πάφου διαμένουν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, επτά με οκτώ χιλιάδες Μουσουλμάνοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business
 
 
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img