spot_img
spot_img
22.7 C
Paphos
Wednesday, September 22, 2021

Με 152 έργα, ευρωπαϊκή διάσταση και καλλιτεχνική αριστεία το πρόγραμμα της ΠΠΕ Πάφος 2017

spot_img
   

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 παρουσίασε απόψε στους κήπους της έδρας του το πρόγραμμα εκδηλώσεων της του 2017. Ο Οργανισμός διανύοντας τους τελευταίους μήνες πριν την ανάληψη του θεσμού,  «άνοιξε» τις πόρτες του στο κοινό της Πάφου σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη βραδιά για την παρουσίαση του προγράμματος του.


Ο παρουσιαστής της βραδιάς Νεοκλής Νεοκλέους μαζί με ομάδα παιδιών του Μουσικού Λυκείου Πάφου άνοιξαν την βραδιά με το ποίημα του Ευριπίδη, Βάκχες.

   

“Ικοίμαν ποτὶ Κύπρον,
νᾶσοντᾶς Ἀφροδίτας,
ἵν᾽ οἱθελξίφρονες νέμονται
θνατοῖσιν Ἔρωτες,
Πάφον θ᾽ ἃνἑκατόστομοι
βαρβάρου ποταμοῦ ῥοαὶ
καρπίζουσιν ἄνομβροι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ας γινόταν να έφτανα στην Κύπρο,
τη γη της Αφροδίτης,
όπου πλανώνται οι έρωτες,
που μαγεύουν τις καρδιές των θνητών.
Στην Πάφο, που την καρπίζουν, χωρίς βροχή,
του ξένου ποταμού οι εκατόστομες ροές”

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Πάφου κ.Φαίδωνα Φαίδωνος.

Σε ένα κλίμα συγκίνησης και περηφάνιας εκατοντάδες μόνιμοι και ξένοι κάτοικοι αγκάλιασαν την βραδιά και ενημερώθηκαν για όλα όσα πρόκειται να συμβούν το 2017 στην Πάφο, η οποία όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δρ.Χρίστος Πατσαλίδης στην ομιλία του «θα μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη Ανοικτή Σκηνή με έργα και δράσεις σε ολόκληρη την επαρχία της ως μια καινούρια και δυναμική πόλη».

Με μια αναδρομή από την περίοδο της διεκδίκησης το 2012 μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος του Οργανισμού αφηγήθηκε την πορεία του Οργανισμού τονίζοντας τις δύσκολες, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στη συνέχεια η Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Οργανισμού αναφέρθηκε στην όλη διοργάνωση ενός τέτοιου θεσμού – «αφού πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος διαφέρει από Φεστιβάλ ή παρόμοιες διοργανώσεις, αλλά αφορά μια σύνθετη και μακρά σε διάρκεια διοργάνωση και στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου αναπτύσσονται δράσεις, εκδηλώσεις συνεργασίες και ανταλλαγές, των οποίων τα αποτελέσματα δεν εξαντλούνται στον χρόνο αυτό αλλά επιδρούν, επηρεάζουν και αλλάζουν την εκάστοτε πόλη και μαζί τη ζωή των ανθρώπων της μακροπρόθεσμα».

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελείται από τις θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος» καθώς και από τη «Σκηνή που Ταξιδεύει», μια εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει και τις τρεις προαναφερθείσες ενότητες.

Τα έργα (στα οποία περιλαμβάνονται και πολλές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις) προέρχονται από διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης και προκειμένου να συνδεθούν εννοιολογικά, να προσληφθούν πιο αρμονικά από το κοινό, έχουν κατανεμηθεί σε υπόκατηγορίες οι οποίες θέτουν το πλαίσιο και ορίζουν τον φιλοσοφικό και θεματικό ορίζοντα αναφοράς.

“ Τελετή ‘Εναρξης 28 & 29 Ιανουαρίου 2017”
—————————————————————-

Από την ενότητα “Μύθος και Θρησκεία” εμπνέεται και η τελετή έναρξης  στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων έναρξης 28 και 29 Ιανουαρίου 2017.

Με αφορμή τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που υπενθυμίζει ότι η Πάφος, καρπός της ερωτικής ένωσής τους, είναι ήδη ένα έργο τέχνης, υπό την έννοια ότι η Γαλάτεια είναι ένα άγαλμα που ζωντάνεψε, τίθεται ο κατ’ εξοχήν στόχος του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, αυτός της επανάκαμψης της Πάφου ως τόπου δημιουργικότητας και παραγωγής πολιτισμού.

Η εναρκτήρια τελετή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επανατοποθετεί την Πάφο στον πολιτιστικό χάρτη ως τόπο γόνιμο και δημιουργικό, και το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού ως την κινητήρια δύναμη που δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις συνάντησης, διαλόγου και ανταλλαγής.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού Πάφος 2017 αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη εκδήλωση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης, με εκατοντάδες κονσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου 2017 στην πλατεία Κάστρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην Μεγάλη Καλοκαιρινή Εκδήλωση -Αέναα Ταξίδια η οποία τοποθετείται στον χώρο του λιμανιού και αφηγείται την ιστορία των ταξιδιωτών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σχεδόν 1500 δημιουργοί, καλλιτέχνες, 152 έργα και 300 δράσεις θα δημιουργήσουν μια γιορτή διαλόγου και ανταλλαγής που αναμφίβολα θα σημαδέψει την Πάφο και τους ανθρώπους της,μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της καθημερινότητας προς την μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img