19.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Κυριακή Ηλία: “Ναι έχω λεύκη και όχι δεν είναι ούτε ψώρα ούτε κολλητικό”- Μια σπουδαία εξομολόγηση

Η Κυριακή Ηλία είναι ένα πρόσχαρο νέο κορίτσι από την Πάφο, ηλικίας 24 χρόνων, γεμάτο ευγένεια και με πολλά όνειρα. Σπούδασε ψυχολογία και συνεχίζει τις σπουδές της κάνοντας master Counseling Psychology όμως σήμερα, όπως και πολλοί άλλοι νέοι της ηλικίας της, εργάζεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η Κυριακή δουλεύει σε καφετέρια στην Πάφο για να εξασφαλίζει τα προς το ζειν.

Η ίδια όπως και όλοι οι νέοι άνθρωποι βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία (τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται) αντιμετωπίζει όμως και λόγω μιας μικρής και συνάμα συμπαθητικής ιδιαιτεροτητας της πολλά αδιάκριτα βλέμματα και κακές συμπεριφορές που την “στιγματίζουν” καθημερινά. Η Κυριακή έχει λεύκη και με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα λευκής το Pafospress μίλησε μαζί της για το πως η ίδια νιώθει γι αυτή την ιδιαιτεροτητας της αλλά και πως ο κόσμος γύρω της, στον χώρο εργασίας αλλά και στην καθημερινότητα της την αντιμετωπίζει.

Η πρώτη ερώτηση που της κάναμε ήταν ποια ήταν η πιο χαζή ή αδιάκριτη ερώτηση που της έκαναν για τη λευκή η οποία να σημειωθεί είναι εμφανής και στα χέρια αλλά και στο πρόσωπο της; Η απάντηση της αν και μάλλον αναμενόμενη αποστομωτική και ενδεικτική της αμάθειας ή/και της έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχει για το θέμα στην κοινωνία που ζούμε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Με ρώτησαν αν είναι κολλητικό, μας εξιστορεί. Δεν φταίει ο κόσμος που κάνει τέτοιες ερωτήσεις. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης δυστυχώς με αποτέλεσμα κάποιοι να τρομάζουν στην εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει λευκή. Η πρώτη αντίδραση ήταν να γελάσω μας λέει αλλά και να νιώσω αμηχανία αφού δεν ήξερα πως να το εκλάβω. Τους εξήγησα ότι δεν είναι ούτε κολλητικό ούτε επηρεάζει κάπου αλλού στην υγεία όμως ένιωσα πραγματικά αμήχανα.

Ερωτηθείσα η Κυριακή αν ένιωσε κόσμο να μην την πλησιάζει η να την αποφεύγει λόγω της δερματικής αυτής διαφορετικοτητάς της η απάντηση ήταν δυστυχώς καταφατική. Όπως μαρτυρεί μάλιστα σε μια περίπτωση στη δουλειά της την ώρα που πήγε να δώσει ρέστα σε ένα πελάτη αυτός αποτραβήχθηκε με αποτέλεσμα η ίδια να αναγκαστεί να αφήσει τα λεφτά και την απόδειξη στον πάγκο του ταμείου για να τα πιάσει ο πελάτης δίχως να τον ακουμπήσει. “Είδα την αντίδραση στο πρόσωπο του και το χειρότερο τράβηξε πίσω το χέρι, ένιωσα πολύ άσχημα. Ήταν λες και είχα ψώρα και θα τον κολλήσω. Στο κάτω κάτω ας με ρωτούσε αν είναι κολλητικό παρα να αντιδράσει έτσι. Προφανώς και δεν θα ήταν κολλητικό για να δουλεύω σε μια δουλειά με τόσο κόσμο”.

Σε ερώτηση αν η λευκή επηρεάζει την προσωπική της ζωή η Κυριακή μας απαντά με χαμόγελο λέγοντας πως η ίδια δεν θέλει να πιστέψει κάτι τέτοιο αν και ομολογεί πως όντως νιώθει να συγκεντρώνει κάποια αδιάκριτα βλέμματα πάνω της από κόσμο που θα την προσέξει, κυρίως στην παραλία. Νιώθεις, λέει, κάποιες φορές τα μάτια να σε κοιτάζουν από πάνω μέχρι κάτω αλλά δεν πρέπει να αντιδράς, είναι φυσιολογικό ότι μια διαφορετικότητα θα κινήσει την προσοχή ή την περιέργεια των γύρω σου.

Σημαντικό για τα άτομα τα οποία έχουν λευκή, συμπληρώνει η Κυριακή, είναι να αποδεχθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Μάλιστα όπως μας είπε σε μια περίπτωση που δέχθηκε άσχημα σχόλια ήταν από άτομο που επίσης είχε λευκή και όπως αντελήφθηκε ήταν ότι το ίδιο δεν μπορούσε να το δεχθεί ως ασθένεια. Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άτομο την ρώτησε “πως είσαι έτσι; Γιατί δεν κάνεις καμιά θεραπεία;” Κοίτα αν εσύ δεν αποδέχεσαι το πως είσαι μην ξέσπασε αλλού, εγώ δεν έφταιγα σε τίποτα για να μου μιλήσει έτσι.

Σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας αναφέρει η πανέμορφη ψυχολόγος είναι να αποδεχθείς εσύ το ίδιο τον εαυτό σου και να είσαι καλά μέσα σου. Είναι το Α και το Ω στην αντιμετώπιση του ζητήματος για να μπορέσεις να πας πάρα πέρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις μοντέλα και ηθοποιοί στο εξωτερικό κάνουν διεθνή καριέρα όχι μόνο με λευκή αλλά ακόμη και με αλμπινισμο οπότε στο χέρι μας είναι να κάνουμε την διαφορετικότητα μας όπλο και ατού και όχι μειονέκτημα. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για κάθετι και να συγκρίνουμε τα χειρότερα που υπάρχουν στη ζωή μας και όχι να θεωρούμε ότι μια ιδιαιτεροτητα μπορεί να μας κρατήσει πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πως η διάσημη Winnie Harlow έκανε την λεύκη ατού της

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ