spot_img
spot_img
26.3 C
Paphos
Friday, September 24, 2021

Κοπάδι από φάλαινες συμπεριφέρεται πολύ παράξενα

   

Πριν από λίγες μέρες υπήρξε ένα δημοσίευμα που ανέφερε πως οι φάλαινες ετοιμάζουν μυστική επανάσταση κατά της ανθρωπότητας και ανέλυε μια περίεργη συμπεριφορά που παρατηρείται στα κήτη από τους επιστήμονες.


Το κάπως σκωπτικό συνωμοσιολογικό άρθρο, θύμιζε λίγο την πλοκή του μπεστ σέλερ «Το σμήνος», ενός βιβλίου του Frank Schatzing που είχε προκαλέσει αίσθηση το 2007. Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, περιγραφόταν ένα ζοφερό σκηνικό, όπου τα πλάσματα της θάλασσας είχαν αρχίσει να συνεργάζονται για μια συντονισμένη και μαζική επίθεση κατά της ανθρωπότητας…

   

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες σήμερα είναι μάρτυρες μιας πολύ περίεργης συμπεριφοράς, που τους έχει προβληματίσει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι μεγάπτερες φάλαινες φτάνουν τα 14 μέτρα σε μήκος, ζυγίζουν έως και 25 τόνους και είναι συνήθως αρκετά μοναχικά πλάσματα. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες χαρακτήριζαν ως ασυνήθιστο φαινόμενο τα κοπάδια που ξεπερνούσαν τις δέκα. Πλέον, όμως, καταγράφονται πολύ μεγαλύτερες ομάδες, που φτάνουν έως και τα 200 κήτη, στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής. Είναι βέβαιο πως κάτι σημαντικό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, αλλά ακόμη δεν υπάρχει εξήγηση και οι ερευνητές παρακολουθούν το φαινόμενο έκπληκτοι και καταγράφουν όλα τα δεδομένα.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Στην πραγματικότητα, οι φάλαινες δεν θα έπρεπε -υποτίθεται- να βρίσκονται καν στην περιοχή αυτή. Ναι μεν μεταναστεύουν σε τροπικά ύδατα για να αναπαραχθούν, αλλά συνήθως στρέφονται πολύ πιο κάτω από τον νότο, στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής αυτή την εποχή του έτους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες καταγράφουν όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σημείο και έως ότου να καταλήξουν, απλά δίνουν κάποιες πιθανές πρώτες εξηγήσεις για το παράξενο φαινόμενο.

Οι περισσότερες από τις φάλαινες φαίνονται να είναι νέες, κάτι που εγείρει το ερώτημα του κατά πόσον η δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής έχει προσελκύσει τα κήτη για να βρουν τροφή ευκολότερα.

Η δημιουργία μεγάλων κοινοτήτων φαλαινών είναι συνηθισμένη όπου υπάρχει πλούσια πηγή τροφής και κάποιοι ειδικοί εκτιμούν πως τα πλάσματα έχουν βρει εύκολα και πλούσια γεύματα εκεί. Όμως αυτό είναι κάτι που κανονικά θα έπρεπε να έχει καταγραφεί ξανά στη συμπεριφορά αυτού του είδους, που μέχρι πρόσφατα ήταν στην κατηγορία των απειλούμενων θαλάσσιων πλασμάτων.

Σύμφωνα με τελευταίες καταγραφές, ο πληθυσμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει και πλέον στους ωκεανούς υπάρχουν πολύ περισσότερες φάλαινες – και ίσως αυτό να είναι και το μυστικό για τη συμπεριφορά αυτή. Οι επιστήμονες σκέφτονται πως ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν όσα θεωρούσαν δεδομένα για τα κήτη και το πόσο μοναχικά επιλέγουν να ζουν, και κάποιοι λένε πως ίσως αυτό συνέβαινε γιατί απλά ο πληθυσμός τους ήταν πολύ μικρός. Τώρα που έχει σημειώσει αύξηση, ίσως αυτό να έχει φέρει και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση.

Ο Ken Findlay, ένας ερευνητής από το Cape Peninsula University της Νότιας Αφρικής, δήλωσε στο New Scientist «Είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να συνέβαινε, αλλά να μην ήταν ορατή. Άλλωστε υπήρχαν υπήρχαν τόσο λίγες φάλαινες, που δεν θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει».

Το σενάριο αυτό προσθέτει πως οι φάλαινες συγκεντρώνονται πλέον σε μεγάλα κοπάδια για να κυνηγήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία, ακολουθώντας έτσι κάποια παλιά στρατηγική που ίσως είχαν διακόψει λόγω των μικρών τους πληθυσμών. Αυτός είναι άλλωστε ένας τρόπος κυνηγιού που συναντάται στα περισσότερα κητώδη.

Οι επιστήμονες, που εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, εκτιμούν πως ίσως η αύξηση του πληθυσμού των φαλαινών φέρει στην επιφάνεια και νέες συμπεριφορές που μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί και περιμένουν πως ίσως κάποιο νέο στοιχείο λύσει το παζλ αυτής της ασυνήθιστης συγκέντρωσης.

Πηγή: Smithsonian/ Popular Science, lifo.gr

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/environment/414127/kopadi-apo-falaines-symperiferetai-poly-paraksena#.dpuf

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img