spot_img
spot_img
17.9 C
Paphos
Wednesday, October 20, 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης για τα σκύβαλλα

   

Στα πλαίσια της τελευταίας συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου  στις 21/11/2019, συζητήθηκε το θέμα της αγοράς υπηρεσιών από τον  ιδιωτικό τομέα για την Υπηρεσία Αποκομιδής Σκυβάλων και την Υπηρεσία Συντήρησης Πρασίνου.

Αξίζει να σημειώσουμε , ότι στην συνεδρία του Σώματος παρουσιάστηκαν δυο μελέτες , οι οποίες ετοιμάστηκαν από υπηρεσιακούς του Δήμου Πάφου και από ιδιωτικό λογιστικό οίκο. Οι Δημοτικές Ομάδες ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αλληλεγγύης κατέθεσαν κοινή εναλλακτική πρόταση ενάντια στην αγορά υπηρεσιών για την Υπηρεσία Καθαριότητας, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή ως δυσμενή για τον Δήμο και τους εργαζόμενους.

   

Παρόλα αυτά στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οριακά, πλειοψήφησε η θέση για ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στο να ταχθούμε ενάντια στην οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης συνοψίζονται στα πιο κάτω:

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

α) Καταρχήν θεωρούμε την απόφαση της οριακής πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ως λανθασμένη αφού λήφθηκε βάσει λανθασμένων εκτιμήσεων και πληροφοριών. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι η μελέτη που ετοιμάστηκε από τον εξωτερικό οίκο, είναι δομημένη στην περίπτωση αγοράς υπηρεσιών που έγινε στο Δήμο Λακατάμειας, ο οποίος μετά από την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος τερμάτισε το συμβόλαιο με τον ιδιώτη και ανέλαβε ο ίδιος τη διαχείριση της Υπηρεσίας. Ενώ η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε χωρίς να υπολογίζεται η διαφαινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

β) Τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, συνεπώς τα κέρδη που προκύπτουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να επιστρέφονται κατά ανάλογο τρόπο στους δημότες – καταναλωτές.  Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αγοράς απορριμματοφόρων οχημάτων, την καλύτερη συντήρηση του στόλου οχημάτων μας, της συστηματικής καθαριότητας των κάδων αλλά και της ανανέωσης των κάδων σε οικίες και άλλα υποστατικά.

γ) Υπενθυμίζουμε ότι σειρά δήμων όπως οι δήμοι: Λακατάμειας, Ύψωνα, Πέγειας, Παραλιμνίου, προχώρησαν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας τους, απόφαση που αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού, οι ιδιώτες που συμβλήθηκαν με τους πιο πάνω δήμους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, των Τοπικών Αρχών, ενώ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ήταν το αναμενόμενο.

Επίσης τίθεται και το ερώτημα, εάν με την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, το κόστος αποκομιδής σκυβάλων μειωθεί ο Δήμος Πάφου, θα προχωρήσει και σε ανάλογες μειώσεις προς τους καταναλωτές;

δ) Από αριθμό Δημοτικών Συμβούλων τέθηκε πολύ εύστοχα και το επιχείρημα ότι τη δεδομένη στιγμή θεωρείται αρκετά δύσκολο να εξευρεθεί ιδιώτης ο οποίος θα μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους δημότες, με χαμηλό κόστος.

ε) Σε σχέση με το υψηλό κόστος ανανέωσης των οχημάτων της Υπηρεσίας, σημειώνουμε ότι αυτό είναι δεδομένο αλλά η ανανέωση είναι εφικτή να γίνει μέσω του καταρτισμού ενός συγκεκριμένου πλάνου και με την αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών. Άλλωστε εδώ και χρόνια τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν αποσβεστεί. Επίσης η ευθύνη της μη ανανέωσης του στόλου οχημάτων  βαραίνει διαχρονικά τον Δήμο Πάφου. Η πρόταση για παραμονή 5 οχημάτων κάτω από την εποπτεία του Δήμου Πάφου για μια μεταβατική περίοδο καθιστά από μόνη της δύσκολή και αμφίβολη την περίοδο αυτή, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται τί θα γίνει στην περίπτωση που η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

στ) Στις μελέτες που είχαμε ενώπιων μας θεωρούμε ότι το ύψος κάποιων εξόδων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί προς τα κάτω, εάν προχωρούσαμε σε ανάλογες ενέργειες.  Άλλωστε ο αναμενόμενος μέσος όρος κόστους ανά τόνο αποκομιδής σκυβάλων , αποτελεί μόνο πρόβλεψη αφού αυτός θα καταδειχθεί μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσφορών.

η) Στην κοινή πρόταση που καταθέσαμε, αντιπροτείναμε μεταξύ άλλων, την παραμονή της Υπηρεσίας Καθαριότητας στο Δήμο Πάφου, την άμεση έναρξη των εργασιών  εκτεταμένης συντήρησης των οχημάτων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, την αγορά  δύο απορριμματοφόρων οχημάτων (ενός μεγάλου και ενός μικρού για της ανάγκες του κέντρου της πόλης), και τη διατήρηση ως έχει της τακτικής για την αγορά υπηρεσιών για την συντήρηση του πρασίνου, τέλος αντιπροτείναμε την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες για την καθαριότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτων και αυξημένων αναγκών και όταν η Δημοτική Υπηρεσία παρουσιάζει δυσχέρεια να ανταποκριθεί.

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι , στη βάση της πιο πάνω τεκμηρίωσης , έχουμε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό αφού άπτεται της  οικονομικής επιβίωσης του Δήμου και των Υπηρεσιών του. Διαβεβαιώνουμε ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα τοποθετούμαστε ανάλογα.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img