14.9 C
Paphos
Sunday, December 3, 2023

Στερνό αντίο στον Άθω Τίλλευ

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν σήμερα συγγενείς φίλοι και συνάδελφοι τον δημοσιογράφο  Άθω Τίλλευ .

Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε στον Ιερό ναό της Εκκλησίας Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο.

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν σήμερα συγγενείς φίλοι και συνάδερφοι τον δημοσιογράφο Άθω Τίλλευ. Η εξόδιος ακοολουθία ψάλθηκε στον Ιερό ναό της Εκκλησίας Παναγίας Παντάνασσας στην Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει
https://pafospress.com/wp-content/uploads/2023/12/The-300-of-altamira-728x90-1.gif

 

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.  Ο κ. Ομήρου είπε πως αν  υπάρχει κάτι που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Άθως Τίλλεϋ μέσα από μια γήινη πορεία γεμάτη δυσκολίες, αντιξοότητες και εμπόδια, υπήρξε αντισυμβατικός, επαναστάτης, εχθρός του αυταρχισμού και της κοινωνικής αδικίας και σμίλεψε, σε μια εποχή με πληθώρα ομοιωμάτων, αυθεντικό δείγμα ζωής.
Ο Άθως Τίλλεϋ είπε  ο κ. Ομήρου δεν προσαρμόστηκε ποτέ στη λογική ενός υποκριτικού κοινωνικού καθωσπρεπισμού.

Αμφισβητούσε και πολεμούσε την αδικία, την κοινωνική αναλγησία, τις διακρίσεις και την ανισότητα συνέχισε, προσθέτοντας πως αγωνιζόταν και μόνος και μέσα από συλλογικές προσπάθειες να αλλάξει τον κόσμο, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο δρόμος του ατομικού και του συλλογικού καθήκοντος. Ο δρόμος της αρετής, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε πως ο Άθως “ γεννημένος πριν από 58 χρόνια στην Πάφο,  μετά την αποφοίτηση του από τη Μέση Εκπαίδευση σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο των Μ.Μ.Ε. από το Ράδιο Κινύρας ως μουσικός παραγωγός. Στη συνέχεια πέρασε στο χώρο της ραδιοφωνίας. Εργάστηκε στο Ράδιο Πάφος και το Ράδιο Κόσμος και στη συνέχεια στην τοπική τηλεόραση Πάφος TV. Συνεργαζόταν με τις τοπικές εφημερίδες της Πάφου , ενώ υπηρέτησε και ως ανταποκριτής του ΚΥΠΕ και της τηλεόρασης του ΣΙΓΜΑ”.

Τα τελευταία ωστόσο  πέντε χρόνια συμπλήρωσε,  επέλεξε τη μακρινή Φιλανδία ως χώρα  διαμονής χωρίς όμως να διακόψει ούτε μια στιγμή σχέσεις με την Κύπρο και την Πάφο, αφού – όπως είπε- ο κ. Ομήρου η καρδιά και η ψυχή του ήταν πάντα εδώ ενώ οι  επαφές και οι σχέσεις με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους ήταν συνεχείς.

Αγαπητέ Άθω, συνέχισε ο κ. Ομήρου “ σε χάνουμε σε ώρες δύσκολες. Με την Κύπρο να συνεχίζει το Γολγοθά της και την κοινωνία να βιώνει παρατεταμένες κρίσεις. Σε ώρες που η φωτεινή και δημιουργική σου παρουσία ήταν αναγκαία. Όμως η διαδρομή σου, η προσφορά σου, η στάση ζωής, θα μείνουν μαζί μας ζωντανά άφθορα και ανέγγιχτα να μας συνοδεύουν. Όπως έλαμψες με τη ζωή σου, θα εξακολουθήσεις να αποτελείς σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση”.

Ο κ. Ομήρου στον επικήδειο του αναφέρθηκε και στο μεγάλο  πάθος  του εκλιπόντος για την  ελευθερία της Κύπρου, τη κοινωνική δικαιοσύνη, τη καταπολέμηση της ανισότητας, την εντιμότητα, τη αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση.

Σε μια εποχή δύσβατη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες, αντιξοότητες η προσωπικότητα και το ήθος του Άθου Τίλλεϋ ήταν καθοριστικές παράμετροι για να αφήσει την σφραγίδα του στο δημόσιο βίο και το χώρο της δημοσιογραφίας είπε ο κ. Ομήρου , λέγοντας πως ο Άθως Τίλλευ δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού.

Ο κ. Ομήρου απευθυνόμενος στον Α. Τίλλευ είπε “ η θλίψη σήμερα δεν είναι μόνο για την αγαπημένη σου οικογένεια. Είναι για όλους όσοι σε γνωρίσαμε. Για όσους γνωρίσαμε το αδαμάντινο του χαρακτήρα σου, την ευγένεια της ψυχής σου και το ανυπότακτο της προσωπικότητας σου”.

Χαιρετισμό στον δημοσιογράφο Άθω Τίλλευ απηύθυναν η κόρη του Λέσλυ Τίλλευ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αντώνης Μακρίδης  και εκ μέρους των δημοσιογράφων η συνάδελφος του  Σόφη Χαμπιαουρίδου.

Η ταφή  του δημοσιογράφου Άθου Τίλλευ έγινε στο κοιμητήριο Κουκλιών.

Στην κηδεία έγιναν εισφορές σε ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Άθως Τίλλεϋ απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στο Λάχτι της Φιλανδίας, όπου ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ