23.9 C
Paphos
Monday, May 29, 2023

ΚΑΙΡΟΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ: Έντονα και παρατεταμένα τα αυριανά φαινόμενα – Αρχίζουν από τα δυτικά (Χάρτης)

Το πολύ-αναμενόμενο βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται να αρχίσει να μας επηρεάζει από περίπου τα μεσάνυχτα απόψε άρχισε να οργανώνεται μεταξύ Κρήτης-Αιγαίου.

Όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, άρχισε ηλεκτρική δραστηριότητα στην περιοχή. Το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει σύντομα να κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας και μέχρι να φτάσει στα ανοιχτά της Πάφου θα βαθύνει αρκετά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα προγνωστικά μοντέλα άρχισαν να δίνουν πιο χαμηλές τιμές στην ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού, σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις. Το Metoffice της Αγγλίας τώρα δίνει ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της θάλασσας 1010 hPa. Εμείς θα παραμείνουμε στην αρχική μας εκτίμηση όπως σας την παρουσιάσαμε στο δελτίο της Πέμπτης, ότι η ατμοσφαιρική πίεση θα πέσει μέχρι τα 1008 hPa. Πάντως, μπορούμε να πούμε ότι εξελίσσεται σε ένα πολύ οργανωμένο και ιδιαιτέρα βροχοφόρο σύστημα.Αρχικά αναμένεται να μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο του συστήματος απόψε, με κυρίως βροχές μέτριας έως καλής έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας. Τις πρωινές ώρες καθώς αρχίζει να πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο του συστήματος από τα δυτικά, οι βροχές αναμένεται να έχουν περισσότερη ένταση και θα συνοδεύονται από βροντές. Τα φαινόμενα θα είναι σε πολλές περιπτώσεις παρατεταμένα μέχρι περίπου το μεσημέρι. Το απόγευμα συνεχίζουν οι βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές, αλλά θα υπάρχουν και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Αυτό το σύστημα αναμένεται να είναι πολύ βροχοφόρο και θα αφήσει πολύ ικανοποιητικές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, με τον κύριο όγκο των βροχών να αναμένεται στα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και γενικότερα στο δυτικό μισό του νησιού, όπως φαίνεται στον πιο πάνω χάρτη. Στο ανατολικό μισό του νησιού αναμένονται πιο χαμηλές τιμές συνολικής βροχής, ωστόσο θα είναι πολύ ικανοποιητικές ποσότητες κυρίως για τη γεωργία και πιο συγκεκριμένα για τα σιτηρά.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις καταιγίδες που θα μας επηρεάσουν!!!

Η εισροή νερού στα φράγματα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με το τι είχαμε την περασμένη βδομάδα, με περισσότερα φράγματα να συμβάλλουν σε σχέση με τα έξι που είχαν μικρές εισροές μέχρι στιγμής.

To kitasweather έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για έντονες καταιγίδες και παρατεταμένες βροχές. Τοπικά η βροχόπτωση θα ξεπερνά τα 35mm σε διάστημα λιγότερο από 6 ώρες, με πιθανότητα για τοπικές πλημμύρες. Γίνεται συνεχής παρακολούθηση και σε περίπτωση που κρίνουμε ότι η προειδοποίηση πρέπει να υποβαθμιστεί ή αναβαθμιστεί θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Η προειδοποίηση ισχύει από τις 00:00 5/11/2017, μέχρι τις 18:00 5/11/2017.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας από αργά απόψε.

Το βράδυ, κυρίως από τα μεσάνυχτα και μετά, θα αρχίσει να μας επηρεάζει το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά και ο καιρός αναμένεται σταδιακά να καταστεί συννεφιασμένος με βροχές αρχικά από τα δυτικά.

Μέχρι τις αυγινές με πρώτες πρωινές ώρες οι βροχές θα επεκταθούν σε όλο το νησί. Οι βροχές θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και μεγάλης διάρκειας και πιθανό να συνοδεύονται από βροντές, κυρίως για το δυτικό μισό του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 3 στη Χιονίστρα.

Αύριο Κυριακή αρχικά αναμένεται συννεφιασμένος καιρός με παγκύπριες βροχές. Οι βροχές θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και παρατεταμένες και πιθανό να συνοδεύονται από βροντές. Προς τις μεσημβρινές ώρες, και πριν από το πέρασμα του ψυχρού μετώπου του βαρομετρικού χαμηλού, αναμένεται να σημειωθούν και καταιγίδες αλλά ο καιρός σύντομα βελτιώνεται από τα δυτικά και θα παρατηρούνται διαστήματα χωρίς βροχές, με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Τα φαινόμενα θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονα και παρατεταμένα, με το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες.

Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση, κυρίως λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας και αδιαβατικής ψύξης, και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από τη Δευτέρα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς όμως να αποκλείονται κάποιες μέρες με τοπικού χαρακτήρα βροχές. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μέτρα προστασίας που προτείνει το kitasweather:

• Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Αποφεύγετε να διασχίζετε χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.
• Αποφεύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ