9.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ: “Διχάζει” την Πάφο η απόφαση- Διαδήλωση και Αντιδιαδήλωση τη Δευτέρα

Δυο διαδηλώσεις θα έχουμε τη Δευτέρα έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάφου θα δει εκ νέου το θέμα της ανέγερσης ή όχι του Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο μετά την επαναφορά του από την ΕΔΕΚ και κατόπιν αναθεωρημένης επιστολής που απέστειλε ο Μητροπολίτης Πάφου και ήδη οργανώθηκε από πλευράς των υποστηρικτών της ανέγερσης μια συγκέντρωση υποστήριξης για την ανέγερση, υπό μορφή αντιδιαδήλωσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελική απόφαση, με ή χωρίς εισαγωγικά δίχασε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Πάφου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών

Η ταχύτητα σκοτώνει

Υπέρ της ανέγερσης ναού στο Δημόσιο Κήπο τάσσεται η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών, η οποία σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί τις θέσεις της «προς όλους τους Χριστιανούς της Πάφου».

Όπως αναφέρει, θεωρεί  ως αναγκαιότητα την ανέγερση του καθεδρικού ναού στον Κήπο, γιατί εκτός από την θρησκευτική του αποστολή, αυτός θα συμβάλει, στην επαναφορά του Κήπου ως πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών αναφέρει επίσης πως ο Κήπος είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Πάφου και έχει έκταση 14.382 τετραγωνικών μέτρων. Για τον ναό, προσθέτει θα χρησιμοποιηθεί το 5% της όλης έκτασης χωρίς να υπάρχει περίφραξη και επομένως το υπόλοιπο 95% θα χρησιμοποιηθεί ως Κήπος όπως θα το προγραμματίσει το Δημαρχείο.

Επιπρόσθετα σημειώνει πως με τη Θεία Λειτουργία και τις άλλες τελετές που θα γίνονται εκεί θα δίνεται η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και να απολαμβάνουν τον Κήπο. Επισημαίνει δε, πως σήμερα χωρίς αυτή τη χρήση, ο Κήπος κατάντησε κίνδυνος για κάθε ευυπόληπτο πολίτη.

«Αν όλες οι χριστιανικές πόλεις», προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχουν μέσα σε πάρκα και σε περίοπτα μέρη τους μεγαλοπρεπείς ναούς, τότε αυτό επιβάλλεται περισσότερο για την Πάφο, την πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε τον χριστιανισμό».

Καλεί τέλος τους Χριστιανούς της Πάφου που συμμερίζονται αυτές τις θέσεις, να παρευρεθούν την Δευτέρα στις 17:00 στην πλατεία του Δημαρχείου για να δηλώσουν με την παρουσία τους , ότι ο παφιακός λαός, στη συντριπτική πλειοψηφία του στηρίζει την ανέγερση του ναού στον Κήπο.

Ενημερώστε μας επίσημα λέει η Ομάδα Πρωτοβουλίας διάσωσης του Δημόσιου Κήπου 

Την ίδια στιγμή επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Μητροπολίτη Πάφου για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής του δημόσιου κήπου με άλλη γη, η οποία μπορεί νόμιμα να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Πάφου, ζητά η Ομάδα Πρωτοβουλίας υπέρ της διάσωσης του Δημόσιου κήπου της Πάφου, σύμφωνα με σχετική νέα ανακοίνωση.
Ζητούμε να μάθουμε προσθέτει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, “ κατά πόσο πράγματι η συμφωνία ανταλλαγής έχει ανατραπεί και αν ναι, από ποιους”, σημειώνοντας πως μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2018 ο Δήμαρχος Πάφου αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του στον Δήμο, ανακοίνωναν ότι η διαδικασία έλαβε την έγκριση και της Νομικής Υπηρεσίας και πως το μόνο που υπολειπόταν ουσιαστικά ήταν οι υπογραφές.
Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο συνεχίζει η ανακοίνωση, «ακούσαμε τη φημολογία ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υπαναχώρησε από αυτή τη συμφωνία».
Επιπρόσθετα, στις 21 Μαρτίου 2019, κατά την ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους πολιτών, ο Δήμαρχος Πάφου ενημέρωσε ότι δεν είναι το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά ο Μητροπολίτης Πάφου που υπαναχώρησε από τη συμφωνία ανταλλαγής.
Όλες αυτές οι παλινωδίες σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας υπέρ της διάσωσης του Δημόσιου κήπου της Πάφου, έχουν οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να λάβει βεβιασμένη απόφαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου και έχουν οδηγήσει τη συζήτηση μακριά από την αναζήτησή μιας εναλλακτικής καλύτερης χωροθέτησης μητροπολιτικού ναού εντός του κέντρου της Πάφου, η οποία μπορεί να είναι μεν πιο χρονοβόρα επιλογή, συμπίπτει δε με την επιθυμία της πλειοψηφίας των Παφιτών, οι οποίοι δεν αντιτίθενται σε νέο ναό αλλά αντιτίθενται σε ναό εντός του δημόσιου κήπου.
Καλούν επίσης τον Υπουργό Εσωτερικών να λάβει πολιτική απόφαση για επίλυση του θέματος με επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής του κήπου ώστε να αποφευχθούν οι εξελισσόμενες διχαστικές συζητήσεις και η εκμετάλλευση του ζητήματος από όσους δεν έχουν ως προτεραιότητα το καλό της Πάφου.
Παράλληλα ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του κράτους και το ΕΤΕΚ, την πρωτοβουλία για εξεύρεση εναλλακτικού χώρου για ανέγερση ναού στο κέντρο της Πάφου, μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ