31.9 C
Paphos
Sunday, July 21, 2024

Η Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου για μία παράσταση στην Πάφο

ΦΑΙΔΡΑ του Γιάννη Ρίτσου

σε σκηνοθεσία των

Αλέξανδρου Αχτάρ & Παναγιώτη Μπρατάκου

Η ταχύτητα σκοτώνει

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

 

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Κωνσταντίνου & ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου

 

 

Η  Χριστίνα Κωνσταντίνου συναντά τον Γιώργο Καλογήρου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου, για να βουτήξουν μαζί στον ωκεανό της Φαίδρας  του Γιάννη Ρίτσου και να εξερευνήσουν το αδιέξοδο του σαρκικού πάθους, τα όρια του παράνομου έρωτα, τα προσωπεία που φορούν οι άνθρωποι  για να καταφέρουν να συγκρατήσουν τη νόμιμη κοινωνική τους εικόνα, την επιθυμία για μια ζωή όπως την ονειρευτήκαμε στα εφηβικά μας σεντόνια και τη λύπη για τα όνειρα που εγκλωβίστηκαν στην καθημερινότητα.

 

Η Φαίδρα…

δε νιώθει καθόλου καλά εδώ και πολύ καιρό.

Βασανίζεται.

Ο γάμος της με τον Θησέα της προκαλεί ασφυξία. Όλα πήγαν ανάποδα.

Κάθε μέρα της φαίνεται ίδια με την άλλη. Επιθυμεί τόσο βαθιά να αλλάξει κάτι, ώστε έχει φτάσει στο σημείο να προσεύχεται για μια ανατροπή, ακόμη κι αν είναι καταστροφική.

Η Φαίδρα όταν την χτυπήσει η μοναξιά, λίγο πριν τη λυγίσει, φορά φουστάνια στραφταλιζέ από εκείνα που φορούν οι γυναίκες που ζουν ζωές περιοδικών, βάζει απέναντι τον καημό της και πίνει τα ποτά της τραγουδώντας για αγάπες που μαράζωσαν και έρωτες που έγιναν φονικά.

Γουστάρει ρεμπέτικο και βαρύ λαϊκό. Ταιριάζει με τη φωνή και τα τσιγάρα που καπνίζει κρυφά από τον άντρα της.

Η Φαίδρα ξέρει πως σέρνει στους ώμους της τον ίδιο σταυρό που σέρνουν τόσες γυναίκες εδώ και αιώνες. Νιώθει αδερφή τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της όμως είναι η φωτιά που κρύβει στο στομάχι της χρόνια τώρα και

σήμερα έχει θεριέψει και της ψήνει τη γλώσσα, μέχρι να αποφασίσει να ανοίξει το στόμα της και

να ουρλιάξει το ΜΥΣΤΙΚΟ: Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον Ιππόλυτο, παιδί του Θησέα από τον προηγούμενο γάμο του με μία γυναίκα, που ήξερε να καβαλάει υπέροχα τα άλογα, αλλά δεν καβάλησε ποτέ τόσο υπέροχα τον Θησέα, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται το κρεβάτι μαζί του.

 

 

…/2

Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον θετό της γιο. Τρελά ερωτευμένη. Πεθαίνει από έρωτα.

Εκείνος δεν το ξέρει. Η Φαίδρα είναι σίγουρη πως γνωρίζει πως να τον κάνει να σπαρταράει από ηδονή στα χέρια της, αλλά δυστυχώς ο Ιππόλυτος έμοιασε στη μάνα του και αποφάσισε να αφιερωθεί στην παρθενία, στην ορειβασία και στο κυνήγι ζώων που δεν σκοτώνονται ποτέ, μιας και η ευαίσθητη φύση του καταλήγει να τα λυπάται.

Η Φαίδρα δεν αντέχει άλλο να νιώθει το μόνο πλάσμα που δεν λυπάται κανείς σε αυτό το σπίτι.

Απόψε ο Θησέας θα αργήσει να επιστρέψει. Κάλεσε τον Ιππόλυτο. Του είπε πως θέλει να του μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό που τον αφορά. Πάρα πολύ σημαντικό.

Και θα του μιλήσει.

 

Ο Γιάννης Ρίτσος…

 

από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το βραβείο Λένιν για την ειρήνη, το διεθνές βραβείο της Μπιενάλε του Κνοκ, το βραβείο της Βουλγαρικής Ακαδημίας, το Γαλλικό βραβείο ποίησης, το Μέγα διεθνές Βραβείο Ταορμίνα. Επίσης, εκλέχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής σχολής Θεσσαλονίκης , επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Μάιντς της Δ. Γερμανίας και μέλος της Ακαδημίας Μαλλαρμέ. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: Το τραγούδι της αδερφής μου, Ο Επιτάφιος, Αποχαιρετισμός, Ανυπότακτη Πολιτεία, Η σονάτα του Σεληνόφωτος, Η Ρωμιοσύνη, Τα Χάρτινα, Το σώμα και το αίμα, Φαίδρα, Επινίκια, Οι γειτονιές του κόσμου κ.α. Πέθανε το 1990. Ο μονόλογος της «Φαίδρας» γράφτηκε από το 1974 ως το 1975 στην Αθήνα και στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου ο ποιητής συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του και είναι αφιερωμένος στον αγαπημένο φίλο του Ρίτσου Γιάννη Τσαρούχη. Πρόκειται για το τελευταίο κείμενο που συμπεριλήφθηκε στην «Τέταρτη Διάσταση», το πιο προσωπικό σύμφωνα με πολλούς έργο του ποιητή. Η εν λόγω συλλογή απαρτίζεται από 17 ποιήματα, τα 10 εκ των οποίων αναφέρονται σε πρόσωπα από τον χώρο της αρχαίας τραγωδίας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σκηνοθεσία | Διαμόρφωση χώρου: Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος

Ενδυματολογία: Σωσάννα Τομάζου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αχτάρ

Αφίσα: Centurion Designs

Trailer: Αντώνης Φραγκούς

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή των Αλέξανδρου Αχτάρ, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Μπρατάκου

 

 

Ερμηνεύουν

 

Χριστίνα Κωνσταντίνου

 

και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου

 

 

 

 

…/3

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Παρασκευή 25 Μαΐου, στις 8.00μ.μ., Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αθηνάς 41-43, Πάφος

 

Γενική Είσοδος: €12

 

Κρατήσεις και πληροφορίες: τηλ. 96765505

 

facebook: https://www.facebook.com/faidraritsos/

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ