spot_img
spot_img
9 C
Paphos
Tuesday, April 13, 2021

Η Πάφος κοντά στην παράδοση!

spot_img
   

Ποικίλες εκδηλώσεις κοντά στην παράδοση διοργάνωσαν πολλές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, συντηρώντας και διατηρώντας ζωντανό το παρελθόν, την παράδοση και τις αξίες της και αποτελώντας συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.


“Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων αποτελεί μια αξιέπαινη και σημαντική προσπάθεια που τιμά τους διοργανωτές και αποδεικνύει την αγάπη και τις ευαισθησίες τους για τον τόπο τους”, ανέφερε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου στον χαιρετισμό της στη χοροεσπερίδα που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κελοκεδάρων.

Τέτοιες εκδηλώσεις, είπε η Έπαρχος Πάφου, πέραν από τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, αποτελούν ταυτόχρονα την έκφραση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάδειξης του τόπου μας και προβάλλουν και αναδεικνύουν διαχρονικά τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές μας αξίες, καθώς και τα έθιμα μας.

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως η σταθερή ανάδειξη της περιφέρειας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού μας πληθυσμού και η μείωση του οικονομικού και κοινωνικού χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών αποτελούν βασική και σταθερή προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Πρόσθεσε πως η Επαρχιακή Διοίκηση, με βασικούς εταίρους και συνεργάτες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει και εκτελεί έργα για την αγροτική ανάπτυξη τόσο με εθνικούς πόρους όσο και με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κ. Λάμπρου εκτίμησε πως με δεδομένη την κυβερνητική υποστήριξη και βοήθεια, το Κοινοτικό Συμβούλιο μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποβάλει προτάσεις για την εκτέλεση και άλλων κοινωφελών και αναπτυξιακών έργων μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Για τα Κελοκέδαρα, προωθείται άμεσα – όπως ανακοίνωσε- η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας και η δημιουργία πάρκου και χώρου στάθμευσης με εκτίμηση κόστους €300.000 περίπου, ενώ στο άμεσο μέλλον θα προωθηθεί η γέφυρα Νατά-Κελοκεδάρα (Συριπιλλή) με κόστος γύρω στα €500.000 έργο που εμπίπτει στην ακτινωτή περιφερειακή σύνδεση παραποτάμιων κοινοτήτων.

Η γέφυρα θα προσφέρει, πρόσθεσε, στη μείωση χρόνου μετακίνησης, στην ασφάλεια από τυχόν πλημμύρες, αλλά και θα υπάρξουν οφέλη στο γεωργικό τομέα με τη διάθεση και διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Το έργο αυτό όπως και άλλη γέφυρα στην ευρύτερη παραποτάμια περιοχή, προτάθηκε για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία.

Εξάλλου, προωθείται στο άμεσο μέλλον έργο λιθόστρωσης του πυρήνα και δρόμων της κοινότητας έναντι του ενός εκατομ. ευρώ περίπου, κατέληξε.
Την Έπαρχο Πάφου εκπροσώπησε στην ετήσια χοροεσπερίδα της Λυσού ο Ανώτερος Πολιτικός Μηχανικός Νεόφυτος Λαζάρου. Σε χαιρετισμό της, που ανέγνωσε ο κ. Λαζάρου, η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στη γραφική κοινότητα που είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις αυτές, πέραν από τον ψυχαγωγικό τους χαρακτήρα, αποτελούν ταυτόχρονα την έκφραση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάδειξης του τόπου μας, είπε η κ. Λάμπρου, προσθέτοντας ότι αναδεικνύουν διαχρονικά τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές μας αξίες, καθώς και τα έθιμα μας, τους λαϊκούς χορούς, τη λαϊκή μουσική.

Επεσήμανε, επίσης, πως οι εκδηλώσεις αυτές στέλλουν ακόμα ένα μήνυμα, “ότι οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν και να ζήσουν στις αγαπημένες τους κοινότητες παρά τα όποια προβλήματα και ενάντια στην αστυφιλία που μαστίζει μέχρι σήμερα την κυπριακή ύπαιθρο”.
Ανακοίνωσε επίσης πως το κράτος και η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και σημασία αυτών των εκδηλώσεων, βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των διοργανωτών για εκπλήρωση των σκοπών και επιδιώξεων τους.

Σύμφωνα με την Έπαρχο, στην Κοινότητα έχει αποπερατωθεί πρόσφατα με συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία η αποκατάσταση-συντήρηση του παλαιού δημοτικού σχολείου και μετατροπή του σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακό χώρο με κόστος €1.078.000.

Επίσης, έχει εγκριθεί -όπως είπε- η προώθηση ενός νέου έργου, που αφορά τον εξωραϊσμό του πυρήνα και δρόμων της κοινότητας.

Είπε ακόμη “πως έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός του σε ιδιώτη μελετητή με τη διαδικασία των προσφορών και, μετά την ετοιμασία των σχεδίων και την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, θα προωθηθεί για εκτέλεση με πιστώσεις των επόμενων κρατικών προϋπολογισμών, ή ως συγχρηματοδοτούμενο έργο από ευρωπαϊκά προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020”.

Το έργο αυτό, συνέχισε, θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής και αναμένεται να προσελκύσει διάφορες δραστηριότητες στην κοινότητα.

Κοντά στην παράδοση με τη διοργάνωση φεστιβάλ βρέθηκε και η Κοινότητα της Καλλέπειας, στο οποίο την Έπαρχο Πάφου εκπροσώπησε η Βοηθός Επαρχιακός Επόπτης Έλενα Αντωνίου

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Αποδήμων Καλλέπειας αποδεικνύει, είπε η κ. Λάμπρου στον χαιρετισμό της, για μια ακόμα φορά τη θέληση να συμβάλετε στο μέτρο του δυνατού στην ανάκαμψη και πρόοδο της Κοινότητας σας.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή έχουν τη στήριξη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, συμπλήρωσε.

“Η σημερινή σύναξη δεν είναι απλά μια αναγκαία κοινωνική εκδήλωση η οποία φέρνει στη μνήμη παλαιούς καλούς καιρούς, αλλά απόδειξη πως λειτουργείτε σαν μια κοινότητα με συνοχή”, είπε η Έπαρχος Πάφου.

Δεσμεύτηκε ακόμη πως η Επαρχιακή Διοίκηση θα συνεχίσει τα έργα εντός της κοινότητας, ανακοινώνοντας πως εντός του 2017 αναμένεται να δαπανηθεί ποσό €30.000 για βελτίωση δρόμων και αντιπλημμυρικών εργασιών και ποσό €7.000 για βελτίωση αμπελουργικών δρόμων, κατέληξε.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img
spot_img