Η κετογονική δίαιτα στη διατροφή μας – Τι πραγματικά ισχύει;

Τον τελευταίο χρόνο, ακούγονται πολλοί ισχυρισμοί πως αν κάποιος ακολουθεί μια κετογονική δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει τον Σακχαρώδη διαβήτη, τις πολυκυστικές ωοθήκες, τον καρκίνο, την επιληψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το Alzheimer και την νόσο Parkinson.  Τι όμως πραγματικά ισχύει;

Ο οργανισμός βασίζεται για την παραγωγή ενέργειας από την γλυκόζη (ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά).  Εάν δεν καταναλώνετε κάποιον υδατάνθρακα, 24 ώρες μετά το σώμα σας θα εξαντλήσει τα αποθέματα του σε γλυκόζη και θα αναζητήσει άλλες μορφές ενέργειας. Όταν περάσουν 3-4 ημέρες θα αρχίσει να καίει λίπος για να παράγει γλυκόζη.  Το λίπος μετατρέπεται σε κετόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γλυκόζης.

Οι κετόνες είναι αρνητικά φορτισμένα μόρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι όξινα.  Ο οργανισμός για να αποβάλει το οξύ χρησιμοποιεί ασβέστιο από τα οστά.  Μια κετογονική δίαιτα πρόκειται για μια μη ισορροπημένη διατροφή λόγω της πολύ υψηλής πρόσληψης ζωικών προϊόντων, που δεν προστατεύουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ένα κλασικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας αποτελείται από 80% λίπος, 15% πρωτεΐνη και μόνο 5% από υδατάνθρακες.  Άκρως αντίθετη από την Μεσογειακή Διατροφή.

Τα «ναι» της Κετογονικής δίαιταςΤα «όχι της Κετογονικής δίαιτας
Ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια

Αβοκάντο

Ξηροί καρποί

Φυστικοβούτυρο

Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά κρέατα

Αυγά

Ολόπαχα γαλακτοκομικά

Ορισμένα λαχανικά όπως αγγούρι, πιπεριές, μελιτζάνα, σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ζάχαρη

Ψωμί

Μακαρόνια

Όσπρια

Σιτηρά

Αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα και το καρότο

Τα περισσότερα φρούτα

Παράδειγμα γεύματος της Κετογονικής δίαιτας: χοιρινή μπριζόλα ή βοδινό + αυγά + λίγο μαρούλι ή αγγουράκι.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι στην μείωση του βάρους και την γενική υγεία του οργανισμού;

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες σε παχύσαρκους ενήλικες, η κετογονική δίαιτα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του βάρους, στην μείωση της LDL χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης.  Άλλες όμως, έρευνες, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν περισσότερο βάρος ακολουθώντας την κετογονική δίαιτα, ενώ είχαν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, τα οποία συνδέθηκαν με διάφορες καταστάσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Η κετογονική διάτα είναι μια αμφιλεγόμενη δίαιτα

  • Οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι βελτιώνει την διάθεση και χαρίζει ενέργεια.
  • Οι πολέμιοι της δίαιτας υποστηρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη συσσώρευση κετόνων στον οργανισμό μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.
  • Κίνδυνος για αφυδάτωση, δυσκοιλιότητα και πέτρες στα νεφρά.
  • Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος τα κορεσμένα λιπαρά να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη η οποία προκαλεί αθηροσκλήρωση.

Συμπέρασμα: Δεν είναι μια απλή δίαιτα αδυνατίσματος!

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν την κετογονική δίαιτα σε μόνιμη βάση και όχι παροδικά, μόνο για να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος.  Αντίθετα, άλλοι θεωρούν ότι η δίαιτα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για την μείωση του βάρους.  Η διαδικασία της κέτωσης ωστόσο, μπορεί να έχει περισσότερα αρνητικά αποτέλεσμα παρά θετικά όπως ζαλάδες και αίσθημα παλμών στην καρδιά.  Ακόμη, τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να την ακολουθήσουν γιατί πολύ πιθανόν είναι να πάθουν υπογλυκαιμία.  Καλό είναι, πριν να αρχίσετε τέτοιους είδους δίαιτες να συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο.

*της Εύης Γιαλλούρη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc, MSc [τηλ. 96 323155]
*της Εύης Γιαλλούρη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc, MSc [τηλ. 96 323155] Τηλ. 96323155
Support Local Business