Δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται στο εντεινόμενο πρόβλημα με τα λεοντόψαρα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, μετά την εισβολή τους στην ανατολική Μεσόγειο πριν από πέντε χρόνια.
Μπορεί τα εντυπωσιακά αυτά ψάρια να φαίνονται όμορφα, εντούτοις τα αγκάθια τους είναι δηλητηριώδη για όποιον τρυπηθεί από αυτά ή έρθει σε επαφή με το δέρμα του, καθώς περιέχουν ισχυρή τοξίνη. Την κατάσταση δυσχεραίνει ο αριθμός αναπαραγωγής τους, αφού γεννάνε περίπου 30.000 αυγά κάθε τέσσερις ημέρες. Τρέφονται με άλλα ψάρια αλλά δεν έχουν κανένα φυσικό εχθρό ακόμα.
Ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, προωθεί την κατανάλωση των λεοντόψαρων ως ένα τρόπο να μειώσει την ταχύτατη εξάπλωση του πληθυσμού του, ο οποίος επηρεάζει κι άλλες χώρες της περιφέρειας, όπως τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Περικλή Κλείτου, ερευνητή του Πανεπιστημίου Plymouth, ο οποίος μίλησε στο Reuters, γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει ο άνθρωπος εχθρός των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο.
Το πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο για το πρότζεκτ RELIONMED σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και το πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετέχουν επίσης δύο τοπικά ερευνητικά κέντρα, το Enalia Physis Environmental Research Centre και το Marine and Environmental Research (MER).
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα θερμά νερά λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επέκταση του καναλιού του Σουέζ άνοιξε τις «πόρτες» για τα λεοντόψαρα, τα οποία κανονικά εντοπίζονταν μόνο τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters «πριν από τέσσερα χρόνια εάν ήμασταν τυχεροί βλέπαμε μόνο ένα. Τώρα εάν κάνεις μια βουτιά, θα συναντήσεις χιλιάδες».
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι σεφ άρχισαν να κάνουν παρουσιάσεις στο κοινό για το πώς να καθαρίσουν με ασφάλεια το συγκεκριμένο ψάρι και προτείνουν τρόπους προετοιμασίας τους.
Όπως θα δείτε στην πιο κάτω φωτογραφία, ψαράς από την Πάφο προετοιμάζει λεοντόψαρα για μαγείρεμα: