17.6 C
Paphos
Monday, December 5, 2022

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ: “Καλημέρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” για την Πάφο σήμερα

Ιστορικές στιγμές ζει η Πάφος από σήμερα, με την επίσημη ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, τίτλο που μοιράζεται με την πόλη Αάρχους της Δανίας.

Στην τελετή έναρξης θα παραστούν αντιπροσωπείες από 50 πόλεις, οι οποίες ήταν ή θα είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, καθώς και 100 δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες του κόσμου, προσκεκλημένοι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Σημειώνεται πως την τελετή έναρξης αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και αντιπροσωπείες από πρώην ΠΠΕ καθώς και πλήθος κόσμου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην τελετή έναρξης συμμετέχει και χορωδία Τουρκοκύπριων μαθητών οι οποίοι μαζί με Ελληνοκύπριους μαθητές θα ενώσουν τις φωνές τους στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού.

Οι Παφίτες είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη σημερινή μέρα, που δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας εποχής για την πόλη μας, και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σε όλη αυτή την πορεία, εργάστηκαν αθόρυβα και αφιλοκερδώς, δεκάδες εθελοντές στο πλευρό της δημιουργικής ομάδας του Πάφος 2017, ενώ σε όλη αυτή τη γιορτή πολιτισμού, συμμετείχε σύσσωμη η κοινωνία και οι φορείς της πόλης.

Η Έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 εμπνέεται από τη μυθολογία με σκοπό να αναδείξει διαχρονικά την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, φτάνοντας έως το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου, της Κύπρου, της Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων τοποθετείται ο ιδρυτικός μύθος της γέννησης του Πάφου από την ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, του δημιουργού και του έργου του, υπομνηματίζοντας έτσι ότι η Πάφος είναι η ίδια ένα έργο τέχνης.

Η διαδρομή της Πάφου στο χώρο και στο χρόνο, από τη μυθική ίδρυσή της μέχρι την επίσημη ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα του νησιού, ξεκινά από την καρδιά της πόλης, μπροστά από τα σχολεία και τα νεοκλασικά κτήρια του κέντρου.

Οι εκδηλώσεις της έναρξης, με δράσεις, θεάματα, εκθέσεις, μουσικές και προβολές τοποθετούνται σε ολόκληρη την πόλη και την μετατρέπουν σε «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού».

Πέρα από τη φιλοσοφία του προγράμματος, η οποία αναδεικνύει τη μακρά παράδοση σε διοργανώσεις ανοικτού χώρου, το όραμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού επανατοποθετεί την Πάφο στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε πολιτισμούς και ηπείρους ενώ συνάμα επαναπροσδιορίζει και αποκαλύπτει το κρυμμένο δυναμικό της πόλης και των κατοίκων της ως “εργοστασίου” καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας.

Η έναρξη του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 περιλαμβάνει ένα πλούσιο διήμερο πολιτιστικών δράσεων με μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, εθελοντές, νέους και παιδιά από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το Aarhus της Δανίας.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 10:00 το πρωί περπατώντας στην πόλη. Μια περιήγηση στην πόλη και τους κεντρικούς χώρους του προγράμματος της ΠΠΕ Πάφος 2017.

Σε διάφορα σημεία της πόλης κέντρα πληροφόρησης και εθελοντές ενημερώνουν για το πρόγραμμα του Πάφος 2017. Δρώμενα, μουσικά γεγονότα και εκθέσεις δίνουν τον τόνο για μια διαφορετική χρονιά γεμάτη τέχνες, πολιτιστικές δράσεις, φεστιβάλ, καλλιτέχνες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στις 10:45 με 14:15 ακολουθεί το Espresso Solo Espressivo που περιλαμβάνει Μουσική στα Καφενεία.

Πέντε ρεσιτάλ από πέντε σολίστ, οργανοπαίκτες και ερμηνευτές με έργα από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο σε χώρους καθημερινής συνάθροισης.

Στη Μουσική στα Καφενεία συμμετέχουν οι Νικόλας Ευθυμίου βιόλα 10:45 -11:15 στο Vintage Art Café, ο Σάββας Χριστοδούλου φλάουτο 11:30-12:00 στο Ananas 8 Bit Coffee, ο Τιμόθεος Στυλιανίδης στη κιθάρα12:15-12:45 στο Deloubak Espresso Cuisine Co, ο Μιχάλης- Μάριος Γεωργίου στο τραγούδι13:00-13:30 στο Beanhaus Coffee Roasters και ο Χρυσόστομος Νεοφύτου στο βιολί στις 13:45-14:15 Let them Eat Cake.

Το πρόγραμμα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και συντονισμό της Χριστίνας Αθηνοδώρου, περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα των συνθετών Ανδρέα Γιαγκόπουλου, Άρτεμης Αϊφωτίτη, Βύρωνα Αθηνοδώρου, Γεωργίας Νικολάου, Γιώργου Κάρβελλου, Μαρίας Ανδρέου, Μαρίας Καουτζάνη, Ράνιας Χρυσοστόμου, Τασούλας Χρίστου, Ευαγόρα Καραγιώργη και Γιώργου Χριστοφή, καθώς και άλλων Ευρωπαίων δημιουργών.

Στις 12:00 στην πλατεία Κέννεντυ το Aarhus και η Πάφος, οι δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες του 2017, συνδέονται με μια σειρά κοινών καλλιτεχνικών έργων και δράσεων, κάνοντας αρχή με τις Εναρκτήριες Εκδηλώσεις τους.

Το έργο του παγκοσμίως γνωστού Δανού συνθέτη Lars Møller γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Aarhus 2017.

Ο συνθέτης εμπνέεται από τους σημερινούς Ταξιδιώτες του Κόσμου, τους Μετανάστες και παρουσιάζει το έργο του και στην Πάφο σε συνεργασία με την Ορχήστρα Τζαζ του Aarhus, την Χορωδία Concert Clemens και τη Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου.

Την Τζαζ Ορχήστρα Aarhus διευθύνει ο Lars Møller.

Συμμετέχουν η Concert Clemens σε διδασκαλία Carsten Seyer Hansen και η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διδασκαλία Ισαβέλλας Χριστοφίδου.

Οι εκδηλώσεις έναρξης του προγράμµατος Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισµού και υπό τη θεµατική ενότητα Ταξιδιώτες του Κόσµου, συνεχίζονται το απόγευμα. Στις 17:00 παρουσιάζεται η έκθεση “Πλάνητες” σε επιµέλεια Έλενας Πάρπα.

Η κ. Πάρπα, ερευνήτρια σε θέματα τέχνης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η έκθεση φιλοξενείται σε δυο χώρους, στην Παλιά Ηλεκτρική και στην οικία της οδού Σέλλεϋ, προτείνοντας µια διαφορετική περιήγηση στον αστικό ιστό της Πάφου.

Με ετυµολογική προέλευση τη λέξη πλάνης, πλάνητες, εξήγησε, είναι οι περιπλανώµενοι άνθρωποι χωρίς µόνιµη διαµονή, που µετακινούνται διαρκώς χωρίς να εγκαταλείπουν το δικαίωµα της κατά βούληση άφιξης ή αναχώρησής τους. Η λέξη λοιπόν, συνέχισε, υπό την απόλυτη νοηµατική της ερµηνεία, παραπέµπει στους περιφερόµενους ασκόπως και στους ταξιδευτές, τους αθίγγανους και τους νοµάδες ή ακόµα και στους πάσης φύσεως πλανόδιους (µουσικούς, θιάσους, µικροπωλητές).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ανδρέας Αγγελιδάκης, Rosa Barba, Inal Bilsel, Andrea Bruno, Banu Cennetoğlu, Ναταλί Γιαξή, Χάρις Επαμεινώνδα, Ben Evans και Άλκης Χατζηανδρέου, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Nurtane Karagil, Λητώ Κάττου, Μαριάννα Κωνσταντή, Μαρίνα Ξενοφώντος, Λευτέρης Ολύμπιος, Χριστόδουλος Παναγιώτου, ΓιώργοςΠέτρου, Re Aphrodite, Έφη Σαββίδη, Σωκράτης Σωκράτους, Λευτέρης Τάπας, Σάββας Χριστοδουλίδης, Μαριάννα Χριστοφίδου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 με ώρες λειτουργίας από τις 10:00- 19:00.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις 18:00 στην Πλατεία Κωστή Παλαμά, Πλατεία Κέννεντυ και Λύκειο Α’ όπου χορωδίες από όλη την Κύπρο παρουσιάζονται στην έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Οι χορωδίες που συμμετέχουν είναι του Μουσικού Ομίλου Πάφου υπό τη διεύθυνση Σωτήρη Καραγιώργη, η χορωδία Ορφέας σε διεύθυνση Πόλυ Χαραλάμπους Cyprus Art Musicand Ballet School Choir σε διεύθυνση Turgay Hilmi, Orphean Singers υπό διεύθυνση Γιάννη Χατζηλοϊζου, Amalgamation Choir σε διεύθυνση Βασιλικής Αναστασίου, Παιδική Χορωδία Δήμου Πάφου και Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» σε διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Κορύφωση των εκδηλώσεων της ημέρας αποτελεί η τελετή έναρξης που θα γίνει στις 19:00 στην ανακαινισμένη πλατεία του Δημαρχείου.

Η τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 αναδεικνύει την ιστορία, την πολυπολιτισμικότητα και το σύγχρονο πολιτισμό της Πάφου ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η τελετή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από Δημιουργική Ομάδα Κύπριων καλλιτεχνών και διανοουμένων, σε συνεργασία με την ομάδα Walk the Plank .

Η τελετή είναι εμπνευσμένη από το μύθο της Πάφου, με αφετηρία και αφηγηματικό άξονα τον ιδρυτικό μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας.

Στο πλαίσιο της τελετής, πέρα από την αναφορά στη γένεση της Πάφου, η δραματουργική παρουσίαση αναδεικνύει κεντρικές έννοιες του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, όπως η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η καλλιτεχνική αριστεία αλλά και η διαπολιτισμικότητα, η διαφορετικότητα, καθώς και η ελπίδα για μια ενωμένη πατρίδα.

Νέοι, παιδιά και εθελοντές από όλη την Κύπρο ενώνονται με επαγγελματίες από ολόκληρο το νησί. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί και τραγουδιστές ενώνουν τις φωνές τους με χορωδία και την ορχήστρα τζαζ από το Aarhus, την αδελφή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευές μουσικών έργων, χορογραφίες, κινούμενες εικόνες και προβολές,πλαισιώνουν ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές και εκατοντάδες παιδιά τα οποία διηγούνται την ιστορία της γέννησης της Πάφου και σηματοδοτούν την έναρξη του 2017 ως χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση που εργάστηκε πυρετωδώς για τη διοργάνωση της αποψινής τελετής έχει ανέλαβε η Liz Pugh, τη δημιουργική παραγωγή ο John Wassell, τη σύνθεση κειμένων /δραματοποίηση η Έφη Κυπριανίδου, τη σύνθεση/ενορχήστρωση/επιμέλεια/συντονισμός η Χριστίνα Αθηνοδώρου, τη σκηνοθεσία ο Νεοκλής Νεοκλέους, τα σκηνικά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, τη χορογραφία/ Διδασκαλία ο Ισραηλινός χορογράφος Ido Τadmor, βοηθός χορογράφος/διδασκαλία ο Jhonathan Hay Soutchy και τα κοστούμια η Μιράντα Θεοδωρίδου.

Τον σχεδιασμό του εικαστικού περιβάλλοντος ανέλαβαν οι 3D Mapping, Βέρα Παπασταύρου, Κυριάκος Κουσουλίδης και το σχεδιασμό φωτισμού ο Stephen Page.

Την τελετή παρουσιάζει η Αντωνία Χαραλάμπους και συμμετέχουν η Aarhus Jazz Orchestra υπό τη διεύθυνση Lars Møller, η χορωδία Concert Clemens σε διδασκαλία Carsten Seyer Hansen, η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διδασκαλία Ισαβέλλας Χριστοφίδου, η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου υπό τη διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Συμμετέχουν οι χορευτές Ελένη Νικολάου, Στέφανος Κωνσταντίνου, Βαλέρια Ντραπέλλα, Μικαέλλα Μιχαήλ, Χριστιάννα Πλούταρχου, Ελένη Πέτρου, Ηλίας Σχοινάς, Ευτυχία Χαραλάμπους, Μιχάλης Σχινάς, YgalJeromeTsur, NetaHeinic, Yaacov Filtser, Or Elgarisi, Nimrod Poles, Adi Hanan και σπουδαστές Σχολών Χορού της Πάφου σε συντονισμό του Οργανισμού Dance Culture Πάφου.

Επί σκηνής συμμετέχουν και στις ηχογραφήσεις που ακούγονται οι Ανδρέας Τσέλεπος, Φιλονίλα Χριστοφόρου, Νεοκλής Νεοκλέους (ηθοποιοί) Μάριος Ανδρέου, Μαρία Ανδρέου, και UmutAlbayrak (τραγούδι) Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο).

Συμμετέχουν επίσης τα παιδιά Ερμίνα Καλογήρου, Κυριάκος Αναστασίου και Λένα Χαραλάμπους (τραγούδι), τα παιδιά του Θεατρικού Ινστιτούτου Πάφου και τα παιδιά από Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάφου.

Τις ηχογραφήσεις των ηθοποιών-τραγουδιστών ανέλαβαν οι Suite 16 Recording Studio,ο ηχολήπτης Ευθύβουλος Θεοχάρους, στη μίξη ήχου ο Ανδρέας Γεωργαλλής – City Studios, στο Mastering Lowland Mastering U.K. /ο Nigel Palmer και στον σχεδιασμός ήχου ο Melvyn Coote

Το πρόγραμμα συνεχίζεται στις 20:30 με τις Μουσικές Γέφυρες σε Χρόνο και Χώρο στην Πλατεία Δημαρχείου

Η ανακαινισμένη πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο θεατρικό σκηνικό προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο τους εκατοντάδες συμμετέχοντες στην πλατεία για την τελετή έναρξης στις 19:00 το βράδυ αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώνεται και τα φώτα στρέφονται στη σκηνή μιας διαφορετικής μουσικής συνάντησης καθώς ξεδιπλώνεται μια γιορτή με τραγούδια από πλήθος τόπων και καιρών, υμνώντας τη χαρά της ζωής, τη δύναμη της δημιουργίας και το μυστήριο του κόσμου.

Μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Δώρος Δημοσθένους τραγουδούν και γιορτάζουν την έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, το 2017.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ