21.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Εγκαινιάστηκε το Χάνι του Ιμπραήμ στην Πάφο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Παρουσία πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων και μεγάλου αριθμού πολιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε την Παρασκευή το βράδυ το Χάνι του Ιμπραήμ, στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Ενωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου το οποίο αποτελεί το πρώτο, μετά από δεκαετίες, μεγάλο έργο κοινωνικής υποδομής που αποκτά η Πάφος.

Ο  Αναστασιάδης ανέφερε στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή εγκαινίων στο Χάνι του Ιμπραήμ, ότι τα έργα αυτά αποτελούν όχι μόνο πρότυπο ορθής διαχείρισης, αλλά και απτό δείγμα των αποτελεσμάτων που δύναται να επιφέρει η εποικοδομητική συνεργασία των τοπικών αρχών με την Κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες, προς όφελος των πολιτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Χάνι του Ιμπραήμ που εγκαινιάζουμε απόψε, είπε, ύψους 3.3 εκατομμυρίων ευρώ είναι μέρος της δέσμης έργων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής στο κέντρο της Πάφου συνολικής δαπάνης πέραν των 70 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν απτή μαρτυρία της εμφανώς αναβαθμισμένης εικόνας της Πάφου και της μετατροπής της σε σύγχρονη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ευρωπαϊκή πόλη.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού η συμβολή της παρούσας διακυβέρνησης σε αυτή την πορεία ανάπτυξης που παρουσιάζει η πόλη υπήρξε καθοριστικής σημασίας, όπως καθοριστική  υπήρξε, και η ετοιμότητα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου τα έργα που προτείνονταν να ήταν ώριμα, γιατί πολλές ήταν οι εξαγγελίες καθ’ όλη την επικράτεια και εκεί και όπου τα έργα που δεν ήταν ώριμα δυστυχώς προκλήθηκε καθυστέρηση και αδικαιολόγητη η μη εκτέλεση των έργων παρατηρήθηκε, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη βούληση για στήριξη των τοπικών αρχών στην προώθηση ώριμων έργων για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των πολιτών, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Σημείωσε ότι στην  επαρχία Πάφου, από το 2015 και εντεύθεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται έργα με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, το συνολικό κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 250 εκ. ευρώ.

Είπε ότι στους δήμους της επαρχίας Πάφου έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, 34 έργα συνολικού κόστους 78 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 18 έργα, συνολικού κόστους 109 εκατομμυρίων.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, στις κοινότητες της επαρχίας Πάφου, έχουν ολοκληρωθεί 18 έργα συνολικού κόστους 25 εκατομμυρίων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 32 έργα συνολικού κόστους 41 εκατομμυρίων.

Αναφερόμενος στην κατάθεση του θεμέλιου  λίθου του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο με την ΕΕ, αλλά και με τη συμβολή της Κυβέρνησης.

Ένα έργο, είπε, το κόστος υλοποίησης του οποίου υπερβαίνει τα 3,5 εκ ευρώ, και το οποίο ως ένα σημαντικό έργο κοινωνικής υποδομής θα αποτελέσει έναν χώρο υγιούς απασχόλησης παιδιών και επίβλεψης βρεφών και νηπίων, καλύπτοντας τις ανάγκες οικογενειών τις απογευματινές ώρες.

Σε σχέση με το το Χάνι του Ιμπραήμ που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ο Πρόεδρος ανέφερε πως αυτό απετέλεσε διαχρονικά σημείο αναφοράς, αφού υπήρξε κέντρο συνάντησης ντόπιων και ξένων περιηγητών και σημαντικός σταθμός κοινωνικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρείχε η ανάληψη του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο το 2017, οι τοπικές Αρχές, σημείωσε, «πέτυχαν μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης την ανακαίνιση της Πάφου και την αναπαλαίωση του συμπλεγματικού αυτού κτιρίου, ξυπνώντας τις ξεχωριστές μνήμες του παρελθόντος».

Η αξιοποίηση πλέον των χώρων που συνθέτουν το Χάνι για πολιτιστικές και άλλες δράσεις, σε συνδυασμό με το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται, επαναπροσδιορίζουν τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου ευρύτερα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα ως και ο επιδιωκόμενος στόχος, την επιχειρηματική αειφορία της περιοχής, αλλά και την αναβάθμιση  της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Πάφου, σημείωσε.

Παράλληλα κάλεσε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να έχουν κατά νου ότι η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να σταθεί δίπλα τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της μαρίνας Πάφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουν παρέλθει 13 χρόνια από την αρχική προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος ακυρώθηκε το τέλος του προηγούμενου έτους.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού το οποίο έχει αναλάβει την προώθηση του έργου, προβαίνει, όπως είπε, ήδη στις αναγκαίες ενέργειες με στόχο την προκήρυξη νέου διαγωνισμού το συντομότερο δυνατόν, εφόσον προβεί και σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το θέμα.

Πρόσθεσε πως επειδή γνωρίζει το αίτημα των διαφόρων φορέων της Πάφου για κατασκευή προβλήτας είναι της άποψης ότι αντί να αρχίσουν διαμάχη με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ή αν θα γίνει στο μικρό λιμανάκι κλπ, εάν θέλουν σύντομα να γίνει το έργο αυτό να ενταχθεί στα πλαίσια της μαρίνας αν και εφόσον είναι εφικτό.

Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα συναποφασίσουν οι τοπικοί παράγοντες με το αρμόδιο Υφυπουργείο για να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός και οι όροι προσφορών, για να μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο, πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα Πάφου – Πόλης είπε πως αυτό είναι σε πορεία υλοποίησης, αφού προ δέκα ημερών προκηρύχθηκαν οι προσφορές για την έναρξη κατασκευής του.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος ανέφερε πως βασικοί άξονες της είναι η  ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, η ενίσχυση της διοικητικής τους αυτοτέλειας, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών έγκρισης των δημοτικών προϋπολογισμών, η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και την αναγκαία στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και οι συνενώσεις δήμων.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, επεσήμανε, στην ομιλία του, πως “με πυρήνα το Χάνι του Ιμπραήμ επιχειρούμε ως τοπική αρχή να αναδιοργανώσουμε και αναζωογονήσουμε ολόκληρο το παραδοσιακό κέντρο”.

Με την ολοκλήρωσή της προσπάθειας σε λίγους μήνες, σημείωσε, η πόλη θα έχει να επιδείξει ένα απτό πρότυπο για το πώς μια παραμελημένη και σε κατάσταση παρακμής νευραλγική περιοχή μπορεί να μεταμορφωθεί σε πνεύμονα οικονομικής και κοινωνικής ζωογόνησης και ανάκαμψης.

Ο κ. Φαίδωνος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους εργολάβους και επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην προτροπή του για άμεσο εξωραϊσμό και περαιτέρω αποκατάσταση της περιβάλλοντος χώρου του Χανιού. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ανέφερε ο Δήμαρχος, με εντατική εργασία εκτελέστηκαν έργα αξίας 230.000 ευρώ, ποσό το οποίο ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι επιχειρηματίες με μοναδικό αντάλλαγμα τη μνεία της χορηγίας τους. Αυτό, τόνισε ο κ. Φαίδωνος, αποτελεί μια αδιάψευστη απόδειξη της δύναμης της θέλησης όχι μόνο της τοπικής αρχής αλλά και των ανθρώπων της πόλης μας.

Η Πάφος, κατέληξε ο κ. Φαίδωνος, ατενίζει το αύριο με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Με τη στήριξη του Κράτους, αποδείξαμε ως δήμος και ως πόλη ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε. Μαζί, ενώνοντας δυνάμεις και δυνατότητες, θα αποδείξουμε ότι ξέρουμε και μπορούμε να συνεχίζουμε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ