25.9 C
Paphos
Monday, September 16, 2024

Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη: Στην διεύθυνση του ΚΟΑ με γνώμονα τα ιδεώδη του αθλητισμού  

Η  Δρ.Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού σε συνέντευξη της σχολιάζει την συνεργασία του ΚΟΑ με το Πετρίδειο Ίδρυμα μετά και το τελευταίο αθλητικό συμπόσιο που διοργάνωσε το Πετρίδειο και στο οποίο ήταν από τους κύριους ομιλητές.  Το Πετρίδειο Ίδρυμα είπε, είναι αφοσιωμένο στον αθλητισμό και στον πολιτισμό.  Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο γήπεδο “Στέλιος Κυριακίδης” και στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης του, σημειώνοντας πως πρόθεση του ΚΟΑ είναι η αναβάθμιση της εγκατάστασης του ταρτάν του γηπέδου. Παραδέχτηκε με την ειλικρίνεια που την διακρίνει ότι  οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάφου χρήζουν  άμεσης αναβάθμισης, σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα πως ο ΚΟΑ εκ των πραγμάτων και βάση του τακτικού του ετήσιου προϋπολογισμού θέτει προτεραιότητες. Με αφοσίωση στο λειτούργημα που επιτελεί και στα ιδεώδη του αθλητισμού η Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη στέλνει το μήνυμα ότι o αθλητισμός πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τους αθλητές και όχιτους παράγοντες και τουςδιοικητικούς.

Πως θα σχολιάζατε τη συνεργασία σας με το Πετρίδειο ίδρυμα σε επίπεδο διοργάνωσης αθλητικών συμποσίων… 

Η συνεργασία μας με το Πετρίδειο ίδρυμα, είναι διαχρονική και πολύ μεγάλης σημασίας γιατί πρόκειται για ένα Ίδρυμα το οποίο εμπράκτως στηρίζει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Πρόκειται για ένα Ίδρυμα που έχει προβεί στην διοργάνωση και φιλοξενία εξαιρετικών πρωτοβουλιών όσον αφορά στην ενίσχυση του αθλητισμού. Έχει διοργανώσει αξιόλογα συμπόσια με πολύενδιαφερουσα θεματολογία και εξαιρετικούς ομιλητές – προσωπικότητες, οι οποίες εμπνέουν στον αθλητισμό. Η θεματολογία του τελευταίου συμποσίου «Ο αθλητισμός ως πλατφόρμα κοινωνικής ενσωμάτωσης και ενδυνάμωσης» αποτελεί θέμα πολύ σημαντικό αλλά και επίκαιρο, αφού αποτέλεσε πρόσφατα και τοκύριοθέμα συζήτησηςτουΦόρουμτης ΕΕ πουδιοργανωθηκε στηΛίλτης Γαλλίας τον περασμένο Ιούνιο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Πετρίδειο Ίδρυμα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ;  

Ασφαλώς. Το Πετρίδειο ίδρυμα έχει αναπτύξειδρασεις οι οποίες αφορούντόσοτον αθληητισμό αλλά και στον πολιτισμό, δύοπυλώνεςπου, κατα την άποψήμου,  αποτελούν έννοιες αλληλένδετες. Η δράσητουΙδρύματος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτόςείναι και ο λόγοςγια τον οποίο ο ΚυπριακόςΟργανισμός Αθλητισμού στηρίζειδιαχρονικά το Πετρίδειο Ίδρυμα, αφού η συνεργασία μας είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αυτήτης ενίσχυσης του αθλητισμού αλλά και της προώθησης μηνυμάτων που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για τον αθλητισμό, αφού προωθεί υγιή πρότυπα και αναδεικνύει επίκαιρα θέματα τα οποία μας απασχολούν και τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης. Αυτό  είναι πολύ σημαντικό κατάτην άποψημου.

Θα χαρακτηρίζατε ότι η εικόνα του αθλητισμού έχει πληγεί σε σχέση με τις παλαιότερες χρονιές και την περίοδο που και εσείς ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό ….  

Αυτό που θα έλεγα είναι ότι η εικόνα του αθλητισμούέχεισίγουρα αλλάξει. Αν ανακαλέσω στην μνήμη μου την εικόνα του αθλητισμούκάποιες δεκαετίες πριν, όταν και εγώ ασχολήθηκα μετον αθλητισμόως αθλήτρια, θα ελεγα ότιυπήρχε ένας ρομαντισμός και μια αγνότητα στοναθλητισμό. Αυτόσίγουρα έχει αλλαξει, αφού πλέον ο αθλητισμόςέχει αποκτήσειεπιχειρηματικές διαστάσεις. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αφοράσχεδόνόλεςτις πτυχέςτου. Ωςεκτούτου, ενέργειες όπωςοιεκδηλώσειςτουΠετρίδειουΙδρύματος αποκτούν, πιστεύω, ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, γιατί μας βοηθούν να προσανατολιστούμε εκνέου και να εστιάσουμεστο τι πραγματικά είναι ο αθλητισμός. Ακόμα και με αυτές τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα, ο αθλητισμόςεξακολουθεί  να αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την θετικήανάπτυξη των νέων που ασχολούνται με αυτόν, για τηνενίσχυσητης προσωπικότητας, την καλλιέργεια αρχών και αξιώνοι οποίεςείναι πολύτιμεςόχιμόνοστον αγωνιστικόχώρο αλλα και σεάλλες πτυχέςτηςζωής μας. Ωςεκτούτου, μόνοθετικό πρόσημο- μπορεί να εχει η ενασχόληση του ατόμουμετον αθλητισμό.  

Τι γίνεται με το γήπεδο “Στέλιος Κυριακίδης” μετά την πρόταση που σας έχουν υποβάλει οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της ομάδας της Πάφου να τους παραχωρήσετε το γήπεδο  ώστε να δημιουργήσουν ένα υπερσύγχρονο στάδιο. Η υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον σας έχει κάποια εξέλιξη;  

Υποβλήθηκεομολογουμένωςμία πρόταση από τους ιδιοκτήτες της Pafos F.C.  η οποία πρόταση αξιολογείται από τονΟργανισμό. Ταυτόχρονα, έχει προωθηθεί  μέσω του Υπουργείου Παιδείας στην Νομική Υπηρεσία για να έχουμε τηντοποθέτησή τους σχετικά με το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί μια τέτοιουείδους συνεργασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι με βάση τηνΝομοθεσία, Οργανισμός δύναται να παραχωρεί προς χρήση αθλητικές εγκαταστάσεις σε αθλητικούς φορείς, σε αθλητικά Σωματεία δηλαδή, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσειςεστιώστε να μην αποτελεί η οποιαδήποτε συμφωνίακρατική ενίσχυση για κάποιο αθλητικό Σωματείο ή φορέα. Αν κρίνω από τους χειρισμούς προηγούμενων αιτημάτων που είχαμε,εκτιμώ ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα είναι η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας σχετικάμετην οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να δημιουργηθεί.  

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες αθλητικές υποδομές στην Πάφο;  Το ταρτάν στο “Ιακώβειο” και γενικότερα η  αναγκαιότητα αναβάθμισης του ιστορικού Ιακώβειου σταδίου που μετατίθεται σε περαιτέρω χρόνο . Σε όλα τα αθλήματα ως Πάφος έχουμε άφθονα ταλέντα. Ένα σχόλιο σας … 

Νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάφου χρήζουν άμεσης αναβάθμισης. Αυτό είναι δεδομένο. Ο Οργανισμός δεδομθέτειωστόσοσυγκεκριμενες προτεραιότητες σεετήσια βάση αφούοι οικονομικές δυνατότητες μέσα στις οποίες μπορούμε να κινηθούμε κάθε χρονιά μέσω του τακτικού μας προϋπολογισμού, είναι περιορισμένες. Αυτήτηστιγμή, προτεραιότητα για τονΟργανισμό αποτελεί η αναβαθμισητου ταρτάν του ”Στέλιος Κυριακίδης”Συγκεκριμένα, έχουμε προβεί σε διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και αυτή την στιγμή αξιολογείται από την υπηρεσία του Οργανισμού για να υποβληθεί στο Δ.Σ. και να προχωρήσει η διαδικασία της αναβάθμισης. Πρόσφατα συγκαλεσαμε σύσκεψηστην οποία συμμετείχαν όλοιοι επηρεαζόμενοι φορείς και λήφθηκαν κάποιες αποφάσειςόσον αφοράστιςδιαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα.

Η αίθουσα “Αφροδίτη” η οποία χρήζει βελτίωσης,  

Γίνονται κάποια διαβήματα κ. Παπαμιλτιάδη από πλευράς του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού;  

Ναι, είναι γεγονόςότι και η αίθουσα Αφροδίτηχρήζει βελτίωσης, κυρίωςηλεκτρομηχανολογικής. Όμως, όπως προανέφερα, είμαστε αναγκασμένοι να θέτουμε προτεραιότητες πάντα μέσα στα πλαίσια τωνοικονομικώνδυνατοτήτων και προγραμματισμού τουΟργανισμού.

Με το Δημοτικό κολυμβητήριο Πάφου  , το κλείσιμο και  την διένεξη μεταξύ του Ναυτικού Ομίλου Πάφου και του Ομίλου Υδατοσφαίρισης Πάφου  ποια η τοποθέτηση σας; 

Το μόνο που θα ήθελα να πω για τοθέμα αυτόείναι ότιo αθλητισμός πρέπει να περιστρέφεται γύρω από τους αθλητές και όχιτους παράγοντες και τουςδιοικητικούς. Ο αθλητής θα πρέπει να είναι πάντοτετο επίκεντρο και όλεςοιενέργειες μας θα πρέπει να στοχεύουνστο να εξυπηρετούν μετον καλύτεροτρόπο τους αθλητές μας, τα παιδιά μας. Δυστυχώςσε αυτήτην περίπτωση φαίνεται ότιοι παράγοντεςτου αθλητισμούδενενεργούνμετοντρόπο αυτό, και αυτόείναι πραγματικά θλιβερό. ΤοκλείσιμοτουΚολυμβητηρίου Πάφουείναι μια απόφαση που πάρθηκε από τονΔήμοΠάφου, αφού ο Δήμοςείναι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας τουκολυμβητηρίου. Η συνεργασία όλωντωνεμπλεκόμενων φορέωνκρίνεται πλέον επιτακτική έτσιώστε να εξευρεθεί η λύση προςόφελος επαναλαμβάνωτων αθλητών.

Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη 


Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθως απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: MBA in Sport Management (Distinction) από το πανεπιστήμιο του Leicester (UK) και MSc in Sport Science από το πανεπιστήμιο του Leeds (UK). Κατέχει επίσης Διδακτορικό τίτλο σπουδών PhD στον τομέα του Αθλητικού Μάρκετινγκ από το University of Loughborough (UK). 

Υπήρξε Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Συντονίστρια του Ακαδημαϊκού Προγράμματος «Αθλητική Διοίκηση». Επιπλέον, ήταν Επικεφαλής της Σχολής Διοίκησης της Ρεάλ Μαδρίτης στην Κύπρο. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό στέλεχος της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού (ΚΕΔΑ), και διετέλεσε  Πρόεδρος της ΚΕΔΑ τη διετία 2010-2012, ενώ έχει επανεκλεγεί Πρόεδρος για τη διετία 2016-2018. Από τον Φεβρουάριο του 2018 είναι Μέλος της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ICMG Cooperation & Development Committee). Επίσης, είναι Μέλος του European Association for Sport Management από το 2006 μέχρι και σήμερα, καθώς και Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Διοίκησης Αθλητισμού. 

Έχει εκπονήσει διάφορες μελέτες/έρευνες σε θέματα αθλητικού μάνατζμεντ, τα πορίσματα των οποίων έχει παρουσιάσει σε πολλά Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια και τα οποία έχουν περιληφθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι επίσης συγγραφέας συγγραμμάτων σχετικών με την αθλητική διακυβέρνηση στην Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνονται σε διεθνή ακαδημαϊκά βιβλία (Sport Governance: International Case studies, O’Boyle & Bradbury, 2013,  London: Routledge) και (Sport Governance in the world: A Socio-Historic Approach. Sobry (Ed.), 2011, Paris: Le Manuscript). 

Η Δρ Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Καλύτερου Ερευνητή (NRA) στο Διεθνές Συνέδριο του European Association for Sport Management, στο Aalborg της Δανίας, το 2012.  Επιπρόσθετα, υπήρξε κριτής ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 

Διορίστηκε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού τον Απρίλιο του 2018. 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ