spot_img
spot_img
24 C
Paphos
Tuesday, September 21, 2021

Δίνει κατάθεση ο Φαίδωνας: Τι δήλωσε κατά την προσέλευσή του στον Αστυνομικό σταθμό Πάφου;

spot_img
   

Για τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες κάνει λόγο ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αυτή την ώρα καταθέτει στην Αστυνομία τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του αναφορικά με το ζήτημα που ο ίδιος κατήγγειλε.


Οι υποθέσεις για τις οποίες καταθέτει ανέρχονται περίπου στις 30, τόσο από την Επαρχία Πάφου, όσο και από άλλες Επαρχίες της Κύπρου.
Κατά την προσέλευσή του στον Αστυνομικό σταθμό, ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την ελπίδα «η σημερινή κατάθεση να είναι η αρχή να ξηλωθεί αυτό το τεράστιο σκάνδαλο το οποίο οικοδομήθηκε γύρω από τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, από το 1974 μέχρι σήμερα».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιών έτυχαν διαχείρισης με έναν σκανδαλώδη τρόπο, έναν τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να ευνοηθούν, είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο είτε σε τεράστιο βαθμό και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι να πλουτήσουν από την ευνοϊκή μεταχείριση που είχαν ή την παράνομη κατοχή.
Κι όλα αυτά, όπως είπε, έγιναν με την συγκατάθεση και την ανοχή του κράτους, την ώρα που το ίδιο το κράτος υπολογίζεται ότι έχασε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν ανταποδοτικά στους πρόσφυγες που έχασαν περιουσίες.
«Αντ’ αυτού κάποιοι, ελάχιστοι μη πρόσφυγες, αλλά και κάποιοι έξυπνοι, πονηροί και δολοπλόκοι πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν περιουσίες στα χέρια τους, να τις υπενοικιάζουν, να τις χρησιμοποιούν και να πλουτίζουν, ενώ άλλοι πρόσφυγες όχι μόνο να μην παίρνουν τίποτα, αλλά να αδικούνται κατάφορα», δήλωσε.
«Ελπίζω να γίνει η απαρχή για μια γενικευμένη προσπάθεια να αποκατασταθεί όλη αυτή η ανωμαλία που με οικονομικές εκτιμήσεις ίσως να μην υπάρχει δεύτερη στα χρονικά της Κύπρου. Αυτό για δύο λόγους: γιατί είναι πολλά τα χρόνια, ενώ η αξία αυτών των περιουσιών είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων. Αντιλαμβάνεστε γύρω από μια τέτοια υπόθεση τι οικονομικά συμφέροντα έχουν παιχτεί και παίζονται ακόμα», επισήμανε.
Αναφορικά με το αν υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα, ο κ. Φαίδωνος τόνισε ότι κατά μείζονα λόγο ο εν λόγω τρόπος της κακοδιαχείρισης, είχε ως σπέρμα και βάση το να δημιουργήσουν τα κόμματα πελατειακές σχέσεις, καθώς κρατούσαν περιουσίες και με εντελώς υποκειμενικό τρόπο, με παρεμβάσεις διαφόρων και υποστελέχωση της υπηρεσίας για να μπορεί να είναι ευάλωτη σε πιέσεις, παρενέβαιναν κι έκαναν κατά το δοκούν διαμοιρασμό, ενώ ο νόμος ήταν ξεκάθαρος.
«Δεν υπάρχει έλλειψη νομοθεσίας. Μετά το 1974 μπορώ να πω ότι η νομοθεσία είναι επαρκής, αλλά είτε η υποστελέχωση είτε οι παρεμβάσεις ήταν αυτές που κατά κύριο λόγο οδήγησαν σε αυτό το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο στην Κύπρο. Λάβετε υπόψιν σας ότι οι πρόσφυγες στην Κύπρο είναι 280.000 κι ο καθένας με εντελώς υποκειμενικό τρόπο διαχειριζόταν αυτές τις περιουσίες, χωρίς να είναι ιδικές του και χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαίδωνος κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 15 υποθέσεις, που σχετίζονται, όπως υποστηρίζει, με το σκάνδαλο.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, σχετικά με το αν ανησυχεί για την ασφάλειά του, ναι μεν διακυβεύονται συμφέροντα κι αν προχωρήσουν οι έρευνες, κάποιοι θα χάσουν περιουσίες, αλλά «δεν ζήτησα προστασία, ξέρω να προστατεύομαι μόνος μου» δήλωσε ο Φαίδωνας Φαίδωνος κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις.
Τόνισε, δε, ότι μέχρι στιγμής καμία απειλή, έστω κι εμμέσως, δεν έχει δεχτεί με αφορμή την υπόθεση.
Πηγή: sigmalive
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img